Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Sisäministeri ja poliisiylijohtaja vakuuttavat yhteistyön toimivan, vaikka he ovat eri mieltä kannabisaloitteesta

Poliisiylijohtaja vastustaa voimakkaasti kannabiksen dekriminalisointia, hänen esimiehensä, sisäministeri kannattaa rangaistuksen poistoa käyttörikoksista.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puhui vihreiden eurooppalaisen kattopuolueen Euroopan vihreiden (European Green Party, EGP) valtuuskunnan kokouksessa Tampereella 8. marraskuuta 2019.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo, ettei erimielisyys kannabiksen kansalaisaloitteesta ole vaikuttanut yhteistyöhön poliisiylijohtajan kanssa. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Terhi Toivonen,
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo, ettei erimielisyys kannabiksen kansalaisaloitteesta ole vaikuttanut yhteistyöhön poliisiylijohtajan kanssa.

– Lainsäätäjien tehtävä on pohtia, toimiiko nykylainsäädäntö, poliisin tehtävä on noudattaa nykylakia. Toivon, että poliisi toimii mahdollisimman hyvin nykylain puitteissa. Kansanedustajat tulevat sitten aikanaan antamaan oman näkemyksensä kansalaisaloitteeseen, Ohisalo sanoi.

Sisäministeri ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ovat olleet vastakkaisilla linjoilla kannabiksen tai muiden huumeiden dekriminalisoinnista eli rangaistuksen poistamisesta.

Ohisalo on kertonut kannattavansa kannabiksen, mutta myös muiden huumeiden käyttämisen rangaistavuuden poistamista. Kolehmainen taas vastustaa voimakkaasti tällaista liikettä.

Poliisiylijohtaja vakuutti poliisin työturvallisuutta käsitelleessä poliisihallituksen taustatilaisuudessa, etteivät erilaiset kannat näy yhteistyössä ministerin kanssa.

– Meillä on erinomainen yhteistyö ja keskusteluvälit. Lähestymme molemmat analyyttisesti tätä kysymystä, ja olemme tuoneet esille, että tämä vaatii tutkijoiden, sosiaali-ja terveystoimen asiantuntijoiden, järjestöjen sekä poliisin kuulemista, jopa huumausaineiden käyttäjien kuulemista. Pitää pohtia, mikä olisi Suomelle se paras toimintamalli, Kolehmainen totesi.

Kolehmainen perusteli poliisin kielteistä kantaa huumeisiin liittyvällä järjestäytyneellä rikollisuudella. Poliisi myös näkee huumemaailmassa paljon kuolemaa, väkivaltaa ja omaisten tuskaa sekä perheiden hätää.

– On väistämätöntä, että järjestäytynyt rikollisuus pyörii aina huumeiden ympärillä, oli se sitten dekriminalisoitu, depenalisoitu tai ei, Kolehmainen sanoi.

Seppo Kolehmainen
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ei kirjausta hallitusohjelmassa, rangaistusten poisto tuskin etenee

Osa poliiseista on ihmetellyt oman ministerin kantaa kannabisaloitteeseen ja huumeiden vapauttamiseen, ja kuvaillut sen vetävän maton heidän työnsä alta. Mitä ministeri Ohisalo vastaa heille?

Ohisalon mukaan vihreiden puheenjohtajana hän toi esille puolueensa kannan asiaan.

– Keskustelu tästä asiasta on vilkastanut maailmanlaajuisesti sitä myötä, kun maailman terveysjärjestö WHO ja YK:n toimielimet ovat tulleet asiassa ulos: miten saadaan ohjattua ihmisiä hoitoon paremmin. Tämän myös poliisi tunnistaa hyvin. Keskeistä on se, miten eri viranomaisten yhteistyöllä autetaan päihdeongelmista kärsiviä ihmisiä. Ettei heitä sysätä vielä ahdinkoisempaan tilanteeseen, Ohisalo totesi.

Ministeri Ohisalo viittasi myös pääministeri Antti Rinteen (sd.) kommentteihin eduskunnan kyselytunnilla. Rinne sanoi, että hallitus ”ei etene” kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisessa, mutta asiassa tärkeää kuunnella tutkijoita.

– Asia tuskin etenee tällä hallituskaudella, koska siitä ei ole kirjausta hallitusohjelmassa, vaikka kansalaisaloite käsitellään asianmukaisesti eduskunnassa, Ohisalo toisti.

Huumeiden rangaistuvuus nousi keskusteluun sen jälkeen, kun kannabiksen käytön rangaistuksen poistamista ajava kansalaisaloite sai vaadittavat 50 000 allekirjoitusta kasaan, ja aloite etenee eduskunnan käsittelyyn.

Ohisalolta kysyttiin myös, aikooko hän äänestää aloitteen puolesta eduskunnassa. Ministerin mielestä on vielä liian aikaista päättää tästä asiasta. Vihreiden eduskuntaryhmä keskustelee suhtautumisestaan sitten, kun aloitetta käsitellään.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on kertonut kannattavansa sitä, ettei kannabiksen käytöstä rangaistaisi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) taas vastustaa ajatusta.

Lue lisää:

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kannabiksesta: "Kannatan sitä, ettei käytöstä rangaistaisi"

Ohisalo: Vihreät kannattaa huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista

Hyödyt ja haitat eduskunnan puntariin ennen pitkää – Oikeusministeri Henriksson kannabisaloitteesta: "Vaikea kysymys, erittäin vaikea"

Mitä kannabiksen dekriminalisointi tarkoittaisi Suomen tapauksessa? Asiantuntija pitää keskustelua tervetulleena

Kannabiksen käyttörikoksen seuraukset kovenevat – merkintä rikoksesta säilyy poliisilla entistä pidempään

Jäitkö kiinni kannabiksen poltosta? Nämä 7 asiaa siitä voi seurata

Ruotsin poliisi Malmön kuohunnasta: Kannabiskauppa lietsoo väkivallantekoja

Suosittelemme