Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Ylen selvitys: Kuluttajille myytävistä geenitesteistä löytyi useita virheellisiä väittämiä – asiantuntijat pitävät arviota syöpäriskistä vastuuttomana

Ylen A-studio ja MOT-toimitus lähettivät sylkinäytteet neljälle suomalaisyritykselle, jotka markkinoivat geenitutkimukseen perustuvia hyvinvointi- ja terveystestejä.

Geenitestin näytepuikko.
Jo kymmenet tuhannet suomalaiset ovat tehneet geenitestin. Kuva: Nella Nuora / Yle
Kati Pehkonen,
Johanna Mattinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Netistä tilattavat geenitestit voivat johtaa kuluttajia harhaan.

Ylen A-studio ja MOT-toimitus selvittivät hyvinvointigeenitestien luotettavuutta lähettämällä yrityksille analysoitavaksi sylkinäytteitä.

Asiantuntijat löysivät saaduista tuloksista useita virheellisiä ja harhaanjohtavia tietoja.

Jopa useita satoja euroja maksavat geenitestit antoivat tuloksia, jotka eivät perustuneet tieteelliseen tutkimukseen.

Karoliinisen instituutin professori ja perinnöllisyyslääkäri Juha Kere arvioi, että testit eivät ole luotettavia.

– Näiden tarkkuus on tämmöistä horoskooppi-tähtimerkkiluokkaa tieteellisestä näkökulmasta.

Syöpäriskin arvioiminen vastuutonta

Geenitestit väittivät mittaavansa myös syöpään sairastumisen riskiä. Asiantuntijat pitivät geenitestien antamaa arviota vastuuttomana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markus Perola sanoo, että syöpäriskiin vaikuttaa paljon enemmän asioita kuin testeissä tutkittu geeniäkin pienempi osa eli variantti.

– Jos ihminen näkee, että hänellä ei ole tämän yhden variantin suhteen riskiä, ja sitten on huoleton tämän asian suhteen, niin hän on kyllä saanut väärää informaatiota.

Lue lisää:

Lähetimme koiran ja ihmisen dna:ta suomalaisille geenitestiyrityksille – asiantuntijat löysivät saamistamme raporteista virheellisiä ja vastuuttomia tuloksia

Aihetta käsitellään 12.11. kello 21 A-studiossa. Vieraina apulaisprofessori Minna Ruckenstein Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja Genomiteollisuusjaoston puheenjohtaja Jari Forsström.

Suosittelemme