Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Brexit-puolueelta vaalilahja konservatiiveille – ei aseta ehdokkaita konservatiivien valta-alueilla

Brexit-puolueen nokkamies Farage haluaa estää uuden EU-kansanäänestyksen keinolla millä hyvänsä.

Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage puhui vaalitilaisuudessa Walesissa Pontypoolin kaupungissa 8. marraskuuta.
Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage puhui vaalitilaisuudessa Walesissa Pontypoolin kaupungissa 8. marraskuuta. Kuva: EPA
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage ilmoitti maanantaina, että hänen puolueensa ei kisaa konservatiivien kanssa niissä vaalipiireissä, joissa puolue vei voiton edellisissä vaaleissa.

– Brexit-puolue ei kilpaile niistä 317 paikasta, jotka konservatiivit voittivat edellisissä vaaleissa, Farage sanoi Reutersin mukaan.

Britannia on jaettu 650 vaalipiiriin, joista jokaisesta valitaan vain yksi edustaja – se henkilö, joka saa eniten ääniä.

Viikko aiemmin Farage uhosi asettavansa 600 ehdokasta, siis yhden lähes jokaiseen vaalipiiriin.

Suunnanmuutoksen syynä on Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan huoli siitä, että brexit-myönteisten äänien jakautuminen antaisi vaalivoiton työväenpuolueelle ja johtaisi uuteen EU-kansanäänestykseen.

– Uskon, että tämän päivän ilmoitus estää toisen kansanäänestyksen. Uskon sen olevan tällä hetkellä tärkein asia maallemme, Farage sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Farage on vakuuttunut pääministeri Boris Johnsonin lupauksesta toteuttaa EU-ero vuoden 2020 loppuun mennessä ja pääministerin tavoittelemasta, Kanada-tyylisestä kauppasopimuksesta unionin kanssa, The Guardian kirjoittaa.

Brexit-puolueen on aiemmin arvioitu voivan viedä merkittävästi konservatiivien kannatusta joulukuun parlamenttivaaleissa.

Faragen mukaan brexit-puolueen vaalikampanja tähtää seuraavaksi työväenpuolueen ja muiden puolueiden torppaamiseen. Työväenpuolue on luvannut neuvotella EU-erosopimuksen uusiksi ja tuoda brexitin kansanäänestykseen.

Tällä hetkellä valtapuolue konservatiiveilla on maan parlamentissa 298 paikkaa ja työväenpuolueella 243.

Lue myös:

Brexit-haukka Nigel Farage ei asetu ehdolle tulevissa vaaleissa, vaan aikoo keskittyä Boris Johnsonin erosopimuksen haukkumiseen

Britanniassa alkoi vaalitaisto, joka voi jopa perua brexitin – Tässä viisi kuumaa vaalikysymystä

Suosittelemme