Hyppää sisältöön

Turun isossa jätevesivuodossa kävi onni onnettomuudessa – virkistyskäyttökausi ohi, eikä jätevesi anna ravinteita kuin kesällä

Turun seudun puhdistamon Raisionjoen pumppaamosta vuoti viime viikolla Raisionjokeen peräti 35 000 kuutiota jätevettä.

Vesi virtaa Hintsan padon läpi Raisionjokeen.
Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Johanna Lehtola,
Eino Kossila

Vaikka perjantaina tietoon tullut suuri jätevesivuoto Raisionjoessa on asiantuntijankin mukaan todella valtava vuoto, oli vuodenaika silti onni jätevesionnettomuudessa.

Turun seudun puhdistamon Raisionjoen pumppaamosta vuoti viime viikolla Raisionjokeen peräti 35 000 kuutiota jätevettä.

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel toteaa, että kesällä vastaava vuoto olisi ollut vaikutukseltaan huomattavasti vakavampi.

– Onni onnettomuudessa, että se sattui tähän aikaan vuodesta, kun ei ole virkistyskäyttökausi. Lisäksi kesällä ravinteet olisivat heti olleet levien käytössä. Nyt ne ehtivät ainakin laimentua, Kipinä-Salokannel toteaa.

Jätevettä päätyi vesistöön viemärisaneerauksen yhteydessä. Turun seudun puhdistamon mukaan ohipumppaus oli kytketty väärään kaivoon, jonka takia ylivuoto tapahtui.

Turun seudun puhdistamon toimitusjohtaja Mirva Levomäki kertoo, että yhtiö on ympäristöluvan mukaisesti vastuussa ylivuodosta.

– Jos tästä tulee seuraamuksia, niin me tietenkin vastaamme niistä. Käymme keskenämme urakoitsijan kanssa vielä keskusteluja asiasta, ja viranomaiset päättävät vastuusta ylipäätään ympäristövaikutusten osalta.

Yhtiö on pyytänyt urakoitsijalta muun muassa selvityksen vahingosta.

Päästö kulkeutunut mereen

Päästö oli Sanna Kipinä-Salokanteleen mukaan Raisionjoen alajuoksulla Turussa, joten jätevesi on käytännössä mennyt heti mereen. Jokeen se ei juurikaan ehdi vaikuttaa.

Raisionjoen ja jokisuun vedestä otetaan tulevan viikon aikana runsaasti vesinäytteitä, jotta nähdään, miten ravinteet ovat kulkeutuneet vedessä ja miten bakteeripitoisuudet kehittyvät.

Kustannuksista ei vielä Turun seudun puhdistamo osaa sanoa tarkemmin.

– Vähintään ympäristönäytteenottajien näytteenoton ja analysoinnin sekä raportoinnin kustannukset. En osaa kuitenkaan vielä arvioida niiden laajuutta tai suuruutta, kertoo Mirva Levomäki.

Turun seudun puhdistamo kertoi ylivuodosta vasta maanantaina, vaikka vuoto huomattiin perjantaina. Jätevettä ehti vuotaa jokeen viiden päivän ajan kenenkään huomaatta. Se, miksi asiasta kerrottiin julkisuuteen vasta maanantaina, liittyy asian keskeneräisyyteen, sanoo Turun seudun puhdistamon toimitusjohtaja Mirva Levomäki.

– Tilanne oli perjantaina kesken. Se, mitä keskeneräisessä tilanteessa pystyttiin kertomaan, kerrottiin Ely-keskukselle ja Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Viikonloppuna selvittelyä jatkettiin, ja maanantaina asia kerrottiin julkisuuteen.

– Talousveteen vuoto ei liity millään tavalla, joten se on sitten merialueen käytön mukaan, miten se kuluttajiin vaikuttaa. Näytteenotto aloitettiin heti lauantaina.

Artikkeliin lisätty Mirva Levomäen kommentit klo 11:43.

Lue lisää:

Kymmeniätuhansia kuutioita jätevettä päätyi jokeen Turussa – vuodon syynä urakoitsijan "inhimillinen erehdys"

Suosittelemme sinulle