Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

MM-rallin perumispäätös venyi, vaikka Australian palojen vakavuus selvisi nopeasti – suomalaiskuljettaja kummissaan: "Mietimme, kuka täällä haluaa ajaa"

Rallikauden päätösosakilpailu peruttiin Australian itärannikolla riehuvien maasto- ja metsäpalojen takia. Coffs Harbourissa on suljettu lentokenttä ja teitä palojen takia.

Teemu Suninen
Teemu Sunisen mielestä Australian MM-rallin peruminen oli oikea päätös. Kuva: Tomi Hänninen
Kirsi Teiskonlahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle välittää sunnuntaina TV2:lta kello 21 alkaen koosteen rallin MM-sarjan koko kaudesta. Kaiken rallisisällön löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Australian MM-ralli peruttiin tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa maan itärannikolla roihuavien maasto- ja metsäpalojen vuoksi.

Tällä hetkellä kuljettajien keskuudessa on vielä epätietoisuutta siitä, miten he pääsevät kisakylästä Coffs Harbourista pois. Kaupungin lentokenttä on suljettu. Lisäksi teitä on pois käytöstä palojen takia.

Yle Urheilu tavoitti puhelimitse Fordin kuljettajan Teemu Sunisen tiistaiaamuna kello 10 Suomen aikaa. Suninen oli juuri matkalla tallinsa palaveriin, jossa viikon jatkosuunnitelmista selviää lisää.

Mahdollista on, että Australian rallin promoottori kehittää kuljettajille jotain muuta ohjelmaa perutun kisan tilalle.

– Toivon, että pääsisimme auttamaan ihmisiä hädässä ja olemaan tukena. Pienikin apu on heille kotiin päin. Iso osa ihmisistä kylissä on menettänyt omaisuuden, talot ja kaikki. Hätä on siinä mielessä kohtuullisen iso, Suninen sanoo.

Burnt bushes near Port Macquarie, New South Wales, Australia. A devastating start to the Australian bushfire season has prompted a state of emergency in the eastern state of New South Wales (NSW), with the country's largest city, Sydney bracing for catastrophic fire danger. On Monday, a state of emergency was declared for NSW, with exceptionally hot and windy conditions predicted for Tuesday, threatening to create an even bigger fire disaster than that which left three people dead last week.
Palot ovat tehneet laajaa tuhoa Port Macquariessa, joka sijaitsee 150 kilometriä Coffs Harbourista etelään. Kuva: Imago stock/AOP

Coffs Harbourin ympäristöön oli tiistaiaamuna levinnyt maanantai-iltapäivää enemmän paloja. Lisää maasto- ja metsäpaloja on leviämässä paikalle vielä pohjoisesta, Brisbanen suunnasta kuivan föhn-tuulen avittamana.

Paikoin tulet liikkuvat jopa 80 kilometrin tuntinopeudella.

– Taivas on täällä nyt tuollainen hyvin savuinen ja punertava. Aika paljon savua ilmassa. Se haisee sisälle asti. Aamulla, kun tulin hotellihuoneesta ulos, sain vähän hieraista silmiään, näenkö kunnolla vai onko ilmassa savua. Aika rankka savu oli aamulla. Nyt tilanne on vähän paranemaan päin, kun tuulensuunta kääntyi. Aika vakavasta tilanteesta on kyse, Suninen kertoo.

"Ehdottomasti oikea päätös"

Suninen itse saapui Coffs Harbouriin maanantaina. Jo tuolloin tilanne ja ympäristö näytti pahalta.

– Kaikki kuljettajat olivat sitä mieltä. Kun seurasimme uutisia, mietimme, kuka täällä haluaa ajaa. Ihmiset ovat oikeasti hädässä.

Palot ovat roihunneet Australiassa koko viikonlopun. Silti MM-sarjan päättävän Australian osakilpailun perumista pohdittiin aina tiistaihin asti. Suninen ihmetteli, miksi päätöstä ei tehty aiemmin.

– Tietysti nämä ovat isoja päätöksiä ja vaikeita tehdä, mutta oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että sen olisi voinut tehdä aikaisemminkin. Tilanne näytti hyvin vakavalta. Tietysti minulla ei ole kaikkea informaatiota päätöksen takana. Siinä mielessä on hankala ottaa kantaa.

Australian rallin huoltoparkkia purettiin Coffs Harbourissa varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa.
Australian rallin huoltoparkkia purettiin Coffs Harbourissa varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa. Kuva: Janne Lerkki

Vielä maanantaina Australian rallin järjestäjät suunnittelivat, että rallireittejä lyhennettäisiin ja kisa ajettaisiin vain neljällä erikoiskoepätkällä.

Suninen kertoo, että tiistaiaamuna ajokunnossa oli enää kaksi erikoiskoepätkää. Hänestä olisi ollut tarpeetonta höylätä kahdella osuudella useita kymmeniä kertoja, jotta ralli olisi saatu vietyä läpi.

– Peruminen oli ehdottomasti oikea päätös. Tuolla metsissä ei olisi pystynyt yhtään ajamaan.

Samaa mieltä oli myös Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen, jonka Yle Urheilu tavoitti Japanista. Mäkinen oli juuri lähdössä Australiaan, kun tieto rallin peruuntumisesta tuli.

– Onhan tämä hyvin erikoinen päätös kaudelle. Kukaan ei toivo tällaista katastrofia mihinkään päin maailmaa. Tämä on valitettavaa ja varmasti kaikki olivat halunneet, että ralli ajettaisiin, Mäkinen kommentoi.

Mäkisen mukaan osa Toyotan henkilökunnasta on poistumassa Australiasta huomenna, kun tiet ja lentokenttä avataan. Myöskään huoltoalueella ei ole olleet kuin ne ihmiset, joiden on ollut välttämätöntä olla paikalla.

Australian paloissa on kuollut kolme ihmistä ja useita on hoidettu paloihin liittyvistä vammoista. Yli 150 kotia on tuhoutunut perjantaina jälkeen, ja Uuden Etelä-Walesin osavaltioon julistettiin maanantaina viikon kestävä hätätila.

600 itärannikon koulua ja oppilaitosta on kiinni tiistaina, sillä sen ennustetaan olevan palojen katastrofaalisin päivä.

Tulipaloja esiintyy paljon vuosittain Australiassa juuri näihin aikoihin. Tähän mennessä rannikolla on palanut yli miljoona hehtaaria metsää ja peltoa. Määrä on yli kolminkertainen siihen, mitä Australiassa paloi koko viime vuoden tulipalokauden aikana.

Muokkaus kello 17.18: Lisätty Tommi Mäkisen kommentit tilanteesta.

Lue myös:

Kommentti: Ainoa oikea ratkaisu, joka tehtiin aivan liian myöhään – Australian MM-rallin peruutuspäätöstä vitkuteltiin irvokkaalla tavalla

Australian MM-ralli on peruttu maastopalojen vuoksi – Sydneyssä varoitetaan katastrofaalisesta tulipalovaarasta

Saumat merkkimestaruuteen menettänyt Toyota-talli ei surkutellut Australian rallin peruuntumista: ”Ainoa oikea ratkaisu”

Suosittelemme