Hyppää sisältöön

BBC tuli Suomeen ihmettelemään pienen Iin kunnan ilmastotekoja – päästöjä vähennetty rutkasti ja asukkaat saivat yhteisen sähköauton

Iissä on onnistuttu vähentämään hiilidioksidipäästöjä tehokkaasti. Kuntalaiset ovat olleet hämillään, mutta ilahtuneita kansainvälisestä huomiosta.

Iiläinen Markku Vitikka antoi haastattelun BBC:n toimittaja Erika Benkelle ja kuvaaja Sam Farmarille. Kuva: Timo Nykyri / Yle
Arto Veräjänkorva

Pieni Iin kunta Oulun pohjoispuolella herättää kansainvälistä kiinnostusta ilmastoteoillaan.

Iin ilmastotoimista kuvataan jälleen dokumenttia Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle. Mediayhtiö päätti tulla Iihin uudelleen, sillä keväällä tehty juttu (siirryt toiseen palveluun) kiinnosti peräti 3,2 miljoonaa katsojaa eri puolilla maailmaa, kertoo toimittaja Erika Benke.

– Katsojat kaipaavat tällaisia iloisia, myönteisiä juttuja. Nykyisin niin monet uutiset kertovat sodista, kuolemista ja tuhoista. Sekä Brexitistä, hän naurahtaa lopuksi.

Kymmenentuhannen asukkaan Ii on onnistunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä nopeasti (siirryt toiseen palveluun)(Suomen ympäristökeskus). Kunnan hiilidioksidipäästöt puolittuivat vuodesta 2012 vuoteen 2016 (siirryt toiseen palveluun) (HS), ja ilmastotyötä on jatkettu edelleen.

Kunta liikkuu sähköautoilla, käyttää tuuli-, vesi- ja aurinkoenergiaa ja siellä on paljon hiiltä sitovia metsiä. Kunnanjohtaja Ari Alatossavan mukaan Ii saattaa olla jo hiilineutraali, riippuen metsiin sitoutuneen CO2:n laskentatavasta.

"Ii on noussut nyt Euroopan kartalle"

Nyt tekeillä olevaan BBC:n dokumenttiin on haastateltu lukuisia kunnan asukkaita lapsista vanhuksiin. Iiläiset hämmästelevät kansainvälistä kiinnostusta.

BBC:n kameraryhmälle haastattelun antanut Markku Vitikka tunnustaa, että englanniksi vastaileminen jännitti, mutta kansainvälinen huomio herättää ylpeyttä.

– Ii on noussut nyt Euroopan kartalle. Onhan se näin pieneltä kunnalta aikamoinen saavutus, Vitikka kehaisee.

Aini Autio on samoilla linjoilla. Hän katsoo, että Iissä tehty ilmastotyö kelpaa esimerkiksi briteillekin. Itse hän arvioi elävänsä varsin ilmastotietoisesti.

– Minulla ei ole kesämökkiä eikä venettä. Enkä osta ylellisyystarvikkeita, hän selostaa.

Pieni kunta kiinnostaa myös muualla Euroopassa

BBC:n lisäksi Iissä on vieraillut myös esimerkiksi Ranskan ja Saksan valtiolliset mediayhtiöt, kertoo Iin kunnan kehitysyhtiö Micropoliksen toimitusjohtaja Leena Vuotovesi.

– Jos pieni toimija voi tehdä vaikuttavaa ja taloudellisesti kannattavaa ilmastotyötä, niin pystyväthän siihen kaikki, Vuotovesi arvioi.

Leena Vuotovesi opastaa usein mediaa Iin Micropoliksessa. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Iin edustajia kutsutaan toistuvasti ulkomaille kertomaan, kuinka pienestä kunnasta on tullut Euroopan johtavia hiilidioksidipäästöjen leikkaajia.

– Olemme käyneet Itävallassa, Färsaarilla, Islannissa ja Ruotsissa. Ii kiinnostaa myös Brysselissä, jossa kävimme kertomassa komissiolle kunnan ilmastotyöstä.

Sähköautoja kuntalaisten käyttöön

Iissä kehitellään myös koko ajan uutta.

Kunnanjohtaja Ari Alatossava puhdistelee lunta kunnan uusimman hankinnan päältä. Kunta on hankkinut uuden sähköauton, jota kuntalaisilla on mahdollisuus vuokrata omaan käyttöön.

Uusi sähköauto ladataan paikallisella tuulisähköllä.

Kunnan työntekijät ovat jo useamman vuoden ajan käyttäneet työtehtävissään yhteiskäyttöisiä sähköautoja.

– Ajateltiin laajentaa tätä. Mitäpä nämä turhaan seisoo pihassa illat ja viikonloput, Alatossava perustelee.

Kunnan sähköautojen vuokraamista asukkaille aloitellaan muuallakin Suomessa. Esimerkiksi Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom kertoo, että kunnan kuuden sähköauton vuokraamisesta kaupunkilaisille on saatu positiivisia kokemuksia.

Tällä hetkellä yhteiskäyttöisiä sähköautoja vuokraa iltaisin ja viikonloppuisin asukkaille kymmenisen kuntaa lähinnä Etelä-Suomessa.

Keskustele aiheesta kello 22:een saakka!

Lue seuraavaksi:

Yritys ja jopa kunta voi väittää olevansa hiilineutraali – Yle kävi läpi yhden kunnan ja hiihtokeskuksen väitteet ja kysyi asiantuntijalta, onko hiilineutraalius viherpesua vai ei

Suosittelemme sinulle