Hyppää sisältöön

Lempäälä irtisanoutuu julkisesti valtuutetun puheista – valtuutettu vastasi arvosteluun keskitysleirikuvalla

Lempäälän kunnan mukaan valtuutettu ei edusta kunnan arvomaailmaa. Valtuutettu vetoaa sananvapauteen. Perussuomalaisten puoluehallitus käsittelee asian.

twitter
Lempäälän kunta harmittelee, että valtuutettu esiintyy julkisesti Lempäälän kunnanvaltuutettuna, vaikka hänen näkemyksensä rikkovat kunnan pelisääntöjä. Kuva: Anu Leena Koskinen / Yle
Anu Leena Koskinen

Lempäälän kunta irtisanoutuu julkisesti valtuutettu Olavi Saarelaisen (ps.) puheista. Kunnan antamat julkiset huomautukset ovat valtakunnallisesti harvinaisia.

Saarelaisen viestejä on pidetty rasistisina ja vähemmistöjä syrjivinä. Kunnanjohtaja Heidi Rämö kertoo, että kunta on saanut lukuisia yhteydenottoja valtuutettu Saarelaisen sosiaalisen median viestinnästä.

Saarelaisen viestit on Rämön mukaan tulkittu jopa vihapuheeksi. Tästä Lempäälän kunta lähetti keskiviikkona aamulla virallisen tiedotteen.

– Lempäälän kunnan periaatteisiin kuuluu ehdoton ihmisoikeuksien kunnioitus. Eettisen koodistomme mukaan emme syrji käytöksellämme tai päätöksellämme ketään ihonvärin, iän, sukupuolen, elämänkatsomuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai sosiaalisen aseman perusteella. Näin ollen kunta irtisanoutuu valtuutettu Saarelaisen epäasiallisista kannanotoista ja viestinnästä, kannanotossa todetaan.

Kansikuvassa keskitysleirikuva

Saarelainen jakaa itse Twitterissä saamansa muistutuksen.

– Lempäälän kunta sanoo kyllä kaikelle paitsi luottamushenkilöiden sananvapaudelle. Te halusitte minun vaihtavan taustakuvani teitä miellyttäväksi mutta vaihdoin sen teitä kuvaavaksi, hän kirjoittaa Twitterissä.

Saarelaisen taustakuvassa on Auschwitzin keskitysleirin kuva ja teksti: Tervetuloa Lempäälään. Aiemmin hänen taustakuvanaan oli kuva Hitler Jugendin joukoista.

Saarelainen kertoo, että on aina halunnut kansikuvansa olevan kantaa ottava.

– Edelliseen kuvaan halusin isänmaallisia nuoria vertauskuvaksi nykyajan nuorisoon. Parhaimmat kuvat löytyivät Hitler Jugendista ja se tuli valituksi. Toki rajaten kaikki tunnistettavuudet pois, Saarelainen kertoo Ylelle.

Hän kiistää kannattavansa natsiaatetta tai "muita syrjiviä aatteita".

– Kunnan ei kuitenkaan tulisi rajoittaa valtuutetun sananvapautta, oli hän sitten kansallissosialisti tai kommunisti.

Kunta pyytää anteeksi valtuutetun puolesta

Rämön mukaan valtuutettua on pyydetty toimimaan luottamushenkilöiden yhteisesti sovitun ja päätetyn eettisen toimintaohjeen mukaisesti.

Rämö kertoo Ylelle, että kunta haluaa pahoitella ja pyytää anteeksi ihmisiltä, joita Saarelainen on loukannut.

– Valtuutettu Saarelainen ei toimi valtuutettuna näiden sovittujen pelisääntöjen mukaan. Valtuutetun sosiaalisessa mediassa käyttämä materiaali ja kommunikointi ei ole Lempäälän kunnan kanta eikä arvomaailman mukaista, Lempäälän kunta toteaa tiedotteessa.

Tiistaina kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Kuisma, kunnanhallituksen puheenjohtaja Heikki Hakala ja kunnanjohtaja Heidi Rämö lähettivät Saarelaiselle kirjallisen muistutuksen. Häntä oli Kuisman mukaan aiemmin huomautettu suullisesti.

Perussuomalaiset erotti valtuustoryhmästä

Saarelainen on erotettu toistaiseksi perussuomalaisten valtuustoryhmästä. Erottaminen tehtiin jo alkuvuonna aiemman käytöksen perusteella. Saarelainen on vielä puolueen jäsen.

Kansanedustaja, perussuomalaisten Lempäälän valtuustoryhmän puheenjohtaja Veijo Niemi haluaa, että puolue ottaa kantaa Saarelaisen kirjoituksiin, ovatko ne puoluetta vahingoittavia.

– En hyväksy tällaista. Puolueena emme saavuta tällä mitään positiivista, Niemi sanoo.

Perussuomalaisten puoluehallitus käsittelee asian. Puoluesihteeri Simo Grönroos sanoo Ylelle, että joulukuun alussa ollaan viisaampia asiassa.

Lempäälän valtuuston puheenjohtajan Juha Kuisman (kesk.) mukaan Saarelaisen mielipiteet loukkaavat ihmisarvoa.

Kuisma paheksuu Saarelaisen uusinta kuvaa Twitterissä. Hänen mukaansa jokainen tietää, mitä Auschwitzin portti tarkoitti.

– Tässä on minun mielestäni suora viittaus kansallissosialismiin. Ei kuulosta hyvältä. Mielipiteen vapaus ei tarkoita sitä, että ihminen saa ihannoida historian vääryyksiä.

Kuisman mukaan valtuusto miettii, mitä seurauksia uusimmasta viestistä on Saarelaiselle.

– Järkevä ihminen miettisi käyttäytymistään ja korjaisi sitä, Kuisma sanoo.

Suosittelemme sinulle