Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee: Uusnatsien lauantainen mielenosoitus oli kielletyn Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa

Tapausta tutkitaan laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisena.

Poliisi tutkii uusnatsien lauantaista mielenosoitusta. Arkistokuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen

Keskusrikospoliisi tutkii uusnatsien lauantaista mielenosoitusta epäiltynä rikoksena. Kohti vapautta! -niminen liike järjesti mielenosoituksen lauantaina Helsingin Narinkkatorilla.

Mahdollinen rikos liittyy siihen, että Pohjoismainen vastarintaliike on määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon. Vaikka lauantain mielenosoitus järjestettiin toisella nimellä, se oli poliisin epäilyn mukaan saman toiminnan jatkamista.

– Epäilty rikosnimike tässä on laittoman yhdistystoiminnan harjoittaminen, tutkinnanjohtaja Erkki Rossi sanoo keskusrikospoliisin tiedotteen mukaan.

Rikosepäily ei sinänsä ole uusi. Poliisi on tutkinut jo huhtikuusta lähtien sitä, jatkaako Pohjoismainen vastarintaliike toimintaansa kiellosta huolimatta. Lauantain mielenosoitus on vain liitetty osaksi samaa tutkintaa.

Aiemmin tällä viikolla keskusrikospoliisista kerrottiin Ylelle, että tutkinta jatkuu todennäköisesti ainakin vuodenvaihteeseen.

Korkein oikeus kielsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan väliaikaisesti maaliskuussa. Samalla oikeus myönsi vastarintaliikkeelle valitusluvan.

Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat aiemmin julistaneet PVL:n lakkautetuksi. Korkeimman oikeuden lopullinen ratkaisu tulee myöhemmin.

Poliisihallitus on ohjeistanut poliisia puuttumaan kaikkeen uusnatsijärjestön toimintaan, jos sellaista havaitaan. Poliisihallituksen mukaan kaikki PVL:n yhdistystoiminta, kuten mielenosoitusten järjestäminen ja tunnusten käyttö on laitonta.

Käräjäoikeus lakkautti PVL:n toiminnan, koska yhdistys loukkaa muiden perus- ja ihmisoikeuksia. Oikeuden ratkaisun mukaan se käyttää väkivaltaa ja kannustaa jäseniään siihen, panettelee ja solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta.

Omasta mielestään vastarintaliike on toiminut sanan- ja yhdistymisvapauden rajoissa.

Korjaus 13.11. kello 11.43: Otsikossa luki alun perin "Suomen vastarintaliike". Kielletty järjestö on Pohjoismainen vastarintaliike.

Suosittelemme sinulle