Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Rallissa synkkä suomalaisvuosi, Tommi Mäkisen Toyota-tallilla vaikeita kysymyksiä – "Latvalasta paistaa umpisolmu"

Rallin MM-sarjan suomalaisvuosi oli kehno. Suomalaiset jäivät ilman osakilpailuvoittoja ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1995.

Jari-Matti Latvala
Vieläkö Jari-Matti Latvala saa jatkosopimuksen Toyotalle? Kuva: AOP
Janne Karinkanta,
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Rallin MM-sarjan suomalaiskausi jäi laihaksi. Virolainen Ott Tänak jyräsi Toyotalla maailmanmestariksi eivätkä suomalaiset päässeet juhlimaan ainoatakaan osakilpailuvoittoa. Edellisen kerran näin heikosti kävi kaudella 1995.

– Eihän siitä voi antaa hirveän korkeaa arvosanaa. Ei yhtään suomalaista viiden parhaan joukossa MM-pisteissä eikä yhtään voittoa. Suomalaiset ajoivat kuitenkin tiimeissä, joiden autoilla ralleja voitettiin, Yle Urheilun asiantuntija Riku Tahko arvioi.

Tommi Mäkisen johtama Toyota-talli koki kirvelevän takaiskun, kun maailmanmestaruutta juhlinut Tänak päätti vaihtaa Hyundaille. Toyotan asema on vaikea taistelussa MM-sarjan kuumimmista kuljettajista.

– Ott Tänak, Thierry Neuville ja Sebastien Ogier olivat täysin ylivertaisia kuljettajia ja mikä hienointa, he kaikki ajoivat eri tiimeissä. Jatkossa Tänak ja Neuville ovat tallikavereita Hyundailla eikä Toyotalla ole kuljettajaa tästä kolmen kärjestä, Tahko sanoi.

Mäkisen Toyotalla riittää visaisia kysymyksiä.

– Ehdokkaita Toyotalle voisivat olla Elfyn Evans ja Andreas Mikkelsen. Mutta nyt mietitään sitä, arvostetaanko Toyotalla Jari-Matti Latvalan ja Kris Meeken kokemusta ja tietotaitoa. Toisaalta Evans on ollut tämän kauden positiivisin yllättäjä.

"Latvalasta paistaa umpisolmu"

Latvala ylsi MM-sarjan loppupisteissä parhaana suomalaisena seitsemänneksi. Saako hän vielä jatkosopimuksen Toyotalle?

– Latvalan arvo tiedetään, hänellä riittää tietotaitoa. Mutta onko hänelle enää paikka kisakuljettajana? Varmasti nyt punnitaan sitä, hakeeko Toyota jo ensi vuodeksi tuoretta verta, Tahko arvioi.

Tahko uskoo, että Tänakin loikkaus Hyundaille paransi Latvalan mahdollisuuksia saada jatkopesti Toyotalle.

– Nyt kun Ott Tänak lähti, niin Latvala saattaisi saada jatkosopimuksen. Jari-Matti on kuitenkin pidetty mies Japanissa, Toyotan johtoporras arvostaa Latvalan yhä korkealle. Hän on ollut alusta saakka mukana Toyotan kehitystyössä, Tahko muistutti.

Latvala tiedetään nopeaksi, mutta myös epävarmaksi kuljettajaksi.

– Latvalan nopeus ei ole hävinnyt mihinkään. Mutta hänen päänsä on ollut sekaisin muista asioista, hänestä paistaa umpisolmu. Kun henkinen puoli ei ole tasapainossa, niin vaikutukset näkyvät todella paljon hänen ajamisessaan.

Teemu Suninen
Teemu Sunisen loppuvuosi jäi vaisuksi. Kuva: Tomi Hänninen

Myös Teemu Sunisen sopimus on katkolla. Ford-kuljettaja oli MM-loppupisteissä kahdeksas.

– Tämä oli Suniselle hyvä oppikausi, hän oli varma ja ajoi maaliin hyvällä prosentilla. Alavireisesti sujuneesta Jyväskylän MM-rallista alkoi kehnompi vaihe, Tahko arvioi.

Lappi kiillotti kilpeään, Rovanperää viedään Toyotalle

Vahva loppukausi pelasti Citroenilla ajaneen Esapekka Lapin vuoden. Lappi ylsi MM-loppupisteissä 10. sijalle.

– Esapekka pystyi kiillottamaan kilpeään. Hänen ympärillään leijui pieni potkujen uhka, kun tuli ulosajoja ja nollakilpailuja. Mutta loppukaudesta vauhtia alkoi löytyä, saatiin hyviä tuloksia ja erikoiskoeaikoja, Tahko kertasi.

– Lappi pystyi olemaan Sebastien Ogierin taustalla hyvä kakkoskuljettaja. Esapekka viihtyy tiimissä ja tiimi puolestaan arvostaa Lappia. Uskon, että Lappi saattaisi olla ensi kaudella vahva mitaliehdokas, vaikka mestaruuteen voi olla vieläkin pitkä matka, Tahko totesi.

Rallin kuumin superlupaus Kalle Rovanperä ajoi WRC2 Pro -luokan maailmanmestariksi. Näyttää selvältä, että Rovanperän tie vie Tommi Mäkisen Toyota-talliin.

– Kaikkihan tuntuvat jo tietävän, että Kalle tullaan asettamaan Toyotan siipien alle. Sopimustekniset asiat Skodan kanssa viivästyttävät Rovanperän sopimuksen julkaisua loppuvuoteen saakka, Tahko sanoi.

– Mutta avoimia kysymyksiä ovat, ajaako Kalle Rovanperä koko kauden Toyotalla, vain osan kilpailuista, testikuljettajana vai junioritiimin puolella, Tahko listasi vaihtoehtoja.

Lue lisää:

Jari-Matti Latvala toivoo sopimusuutisia piakkoin, mutta uskaltaa luvata ajavansa ainakin yhden kilpailun – "Se on Jyväskylä tai Ruotsin ralli"

Ott Tänak päätti hylätä Toyotan voittoisan Walesin rallin jälkeen – maailmanmestari toivoo, että pääsee Hyundain rattiin vielä ennen joulua

Rallin supertähden lähtö kirpaisi Toyota-tallia – Tommi Mäkinen ampuu alas Ogierin Toyota-testit täydellisenä uutisankkana

Suosittelemme sinulle