Hyppää sisältöön

Katalonia maanittelee Espanjan keskushallitusta yhä neuvottelupöytään

Aluehallinnon ulkoministeri Alfred Bosch moittii sosialistijohtaja Sánchezia oven avaamisesta Francon seuraajille.

Alfred Bosch kuvattuna toukokuussa 2019. Kuva: /All Over Press

Espanjan sosialistipuolueen (PSOE) johtaja Pedro Sánchez on jo sunnuntain vaalien jälkeen pyörtänyt torjuvan asenteensa hallitusyhteistyöhön vasemmistolaisen Podemos-puolueen kanssa. Kataloniassa odotetaan nyt, muuttaisiko todennäköinen tuleva pääministeri myös kielteistä suhtautumistaan Katalonian asemasta käytäviin neuvotteluihin.

– Olemme istuneet pöydässä ja odottaneet, että joku tulisi toiseen päähän. Espanjan hallitus ei ole tehnyt minkäänlaista ehdotusta, Katalonian aluehallinnon ulkoministeri Alfred Bosch kertoo STT:lle puhelimitse Barcelonasta.

Hänen mukaansa katalonialaisten tarjous neuvotteluihin on se, että ihmiset saisivat päättää demokraattisesti omasta tulevaisuudestaan. Suoremmin sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että Katalonian johto haluaa Espanjan hallituksen suostuvan kansanäänestykseen itsenäistymisestä.

Vaikka Bosch kovasti korostaa katalaanien neuvotteluhaluja, hän sanoo samalla, että kyseessä on paras ja ainoa mahdollinen ratkaisu, jotta nykyisestä tilanteesta päästään ulos.

Itsenäistymisellä tuskin enemmistön tukea

Ulkoapäin tarkasteltuna kansanäänestyksestä sopiminen ei vaikuta kovin todennäköiseltä, sillä Sánchez on aiemmin ehdottanut alueellisten itsenäistymisäänestysten nimenomaista kieltämistä lailla.

– Minä olen hyvin toiveikas, koska tiedän, että neuvottelut ovat ainoa tie ulos ja että herra Sanchez tietää sen myös, vakuuttaa puolestaan Bosch.

– Ehkä meillä menee vähän aikaa Espanjan hallituksen ja valtioelinten vakuuttamiseen siitä, ettei heillä ole vaihtoehtoja.

Bosch kehottaa muistamaan, että kansanäänestyksessä saa sekä kannattaa että vastustaa Katalonian tasavallan perustamista. Itsenäistymisen kannatus on viimeksi kuluneen 10 vuoden aikana kasvanut selvästi, mutta enemmistön tukea sillä ei ainakaan tuoreiden mielipidemittausten mukaan ole.

Katalonian toissa vuonna yksipuolisesti järjestämässä ja väkivallan leimaamassa kansanäänestyksessä itsenäistyminen sai 90 prosentin kannatuksen. Äänestämässä kävi tuolloin kuitenkin vain reilusti alle puolet äänioikeutetuista.

"Emme halua vahinkoa Espanjalle"

Katalaaniulkoministerillä ei ole hyvää sanottavaa äärioikeistolaisesta Vox-puolueesta, joka lisäsi selvästi kannatustaan sunnuntain vaaleissa. Syyn tapahtuneesta hän sälyttää sosialistijohtaja Sánchezille, jonka uhkapeli oman kannatuksen lisäämiseksi uusissa vaaleissa satoi lopulta oikeiston laariin.

– Sánchez siirrätti kenraali Francisco Francon jäännökset haudasta (Kaatuneiden laakson mausoleumissa), mutta hän näyttää tuoneen francolaisuuden jäännökset Espanjan parlamenttiin, Bosch kuvailee Voxin saamaa 52:ta edustajanpaikkaa.

Hänen mukaansa sosialistit ovat Sánchezin johdolla myötäilleet äärioikeiston kielenkäyttöä ja siten tehneet heidän politiikkaansa hyväksyttävämmäksi.

– Fasismin kanssa ei tehdä yhteistyötä, vaan heitä vastaan taistellaan, Bosch sanoo.

Hänen mukaansa Sanchezin pitäisi nyt korjata virheensä, ottaa etäisyyttä äärioikeistoon ja ryhtyä neuvotteluihin Katalonian kanssa. Hänen mukaansa nykymeno vain heikentää Espanjan imagoa ja poliittisia tuomioita jakaneen oikeuslaitoksen arvovaltaa.

– Emme me halua vahinkoa Espanjalle, emme ole vihaajia. Jos Katalonian tasavalta joskus syntyy, haluamme ystävälliset ja läheiset suhteet Espanjaan, Bosch visioi.

Lue myös:

Espanjassa sosialistit ja vasemmistolainen Podemos alustavaan sopuun hallituskokoonpanosta

Espanjan vaalivoittajalla on vain huonoja vaihtoehtoja – Nöyrtyminen separatistien edessä, koalitio oikeiston kanssa tai jälleen uudet vaalit

Suosittelemme sinulle