Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

HIFK:n Rantamäki kohtaa harvinaisessa paikallispelissä vanhan seuransa – Espoon Rajahuhta ei aio kumarrella entiselle seuraikonille: "Tulee varmasti tiukat väännöt"

Tapiolan harjoitushallissa kohtaavat Naisten Liigan hallitseva mestari Kiekko-Espoo ja sarjanousija HIFK. Paikallispeli on näkynyt pelaajien otteissa tavallista runkosarjaottelua paremmin.

Karoliina Rantamäki HIFK
Karoliina Rantamäki pelasi 12 vuotta sitten Espoossa. Kuva: Tomi Hänninen
Noora Takamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Sarjanousija vastaan hallitseva mestari. Helsinki vastaan Espoo. Naisten jääkiekon SM-liigan kauden ensimmäinen paikallisottelu on tosiasia, kun HIFK ja Kiekko-Espoo kohtaavat tänään torstaina Tapiolan harjoitusjäähallilla.

Jos joskus tunnelma on ennen ottelua kutkuttava, on se sitä juuri nyt.

– Olen tosi innoissani, että tällä kaudella on paikalliskamppailu. Se tuo lisävirtaa nyt, kun ei ole hetkeen ollut mitään tiukkoja vääntöjä täällä lähialueilla. Uskon, että on vähän ekstrasähköä ilmassa, puhelimitse tavoitettu espoolaishyökkääjä Annina Rajahuhta hehkutti.

Kiekko-Espoo johtaa hallitsevan mestarin ottein sarjaa kuuden pisteen erolla Kärppiin. Tämäniltainen vastustaja on sarjassa seitsemäntenä.

– Olen tuloksellisesti seurannut IFK:n alkukautta ja se on haastanut todella hyvin kärkipään joukkueita. IFK on varmasti erittäin hyvin valmennettu, organisoitu ja pelaava joukkue. Ihan kaikki fokus täytyy laittaa peliin ja olla valmiina, Rajahuhta summasi.

Kärsivällisyys on iso teema

Rajahuhta on ollut joukkueensa tehokkain pelaaja tällä kaudella. Hän on nakuttanut 14 ottelussa 29 tehopistettä (16+13). Syksyt ovat perinteisesti olleet hyökkääjälle haastavia, mutta ketjumuutokset ovat tuottaneet tulosta paitsi yksilö-, myös joukkuetasolla.

Toisaalta nimenomaan pysyvyys ja kokemus ovat Kiekko-Espoon salaisuuksia, sillä vain muutama pelaaja vaihtui mestaruuskauden jälkeen.

– Viime vuonna meillä oli tosi isona teemana kärsivällisyys ja olemme puhuneet samasta asiasta nytkin. Pitää malttaa rauhassa rakentaa peliä pala kerrallaan. Ei meilläkään ole peli vielä valmista, mutta olemme saaneet hyviä elementtejä varsinkin hyökkäyspäässä. Monipuolinen pelaaminen on meidän vahvuus, Rajahuhta totesi.

Annina Rajahuhta mestaruus 2019 blues
Annina Rajahuhta juhli Suomen mestaruutta 2019, kun Espoossa pelattiin vielä Blues-nimen alla. Kuva: Matti Raivio / AOP

Intohimo näkyy molemmilla

Helsingin IFK nousi naisten korkeimmalle sarjatasolle täksi kaudeksi päävalmentaja Saara Niemen johdolla. Ensimmäinen paikalliskamppailu sähköistää myös valmentajan.

– Totta kai on odottavainen tunnelma. Ei voi sanoa, että tämä on peli muiden joukossa, kun pääsemme ensimmäistä kertaa sarjassa pelaamaan paikallispelin. Otamme sen sellaisena kirsikkana kakun päällä, Niemi kertoi puhelimitse.

Sarjassa on vietetty maaottelutaukoa ja molemmilla joukkueilla onkin kova halu päästä jälleen kaukaloon. IFK-pelaajien kopissa paikallispelistä on puhuttu, vaikka päävalmentaja muistuttaakin, että kausi jatkuu vielä pitkään tämäniltaisen kohtaamisen jälkeenkin.

– Oli kyse mistä vain sarjasta, miesten liigassa tai muissa pallopeleissä, niin ainahan paikallispelissä on porukkaa ja tunnetta vielä enemmän. Treeneissä huomaa nyt ehkä vielä keskittyneempää tekemistä, ja odotankin vauhdikasta ja fyysistä peliä. Varmasti intohimo näkyy molemmilla kaukalossa, Niemi summasi.

Rantamäki kohtaa vanhan seuransa

Elokuussa paikallisvastustajat kohtasivat harjoitusottelussa, ja tuolloin espoolaiset vetivät pidemmän korren 5–0-voitolla. IFK:ssa suurin osa pelaajista on ensikertalaisia liigatasolla, mutta päävalmentajan mukaan kokemus, itseluottamus ja varmuus ovat elokuun jälkeen kasvaneet.

Niemi odottaakin innolla, miten joukkue pärjää testissä hallitsevaa mestaria vastaan. Varsinkin, kun kesän lopun jälkeen puolustuspelaaminen on kohentunut.

– Puolustamisen pitää olla timanttia, mutta meidän pitää olla tosi rohkeita ja ennakkoluulottomia, kun meillä on mahdollisuus hyökätä. Tempo tulee olemaan tänään kova. Meidän pitää pystyä vastaamaan luistelussa Espoon kovaan vauhtiin, ja ottaa tila ja aika pois heidän taitavilta hyökkääjiltä, Niemi kertoi.

IFK:n riveissä on heilläkin taitavia hyökkääjiä, joista yhdelle kohtaaminen lienee vielä hieman erityisempi. Karoliina Rantamäki kohtaa 12 vuoden jälkeen joukkueen, jossa on juhlinut kahdeksaa Suomen mestaruutta.

– "Karo" oli seuraikoni ennen kuin lähti Venäjälle ja on jotenkin hauska nähdä hänet punaisessa paidassa numerolla 11. Varmasti tulee tiukat väännöt kahden yhdentoista välillä. Kun mennään kentälle, niin siellä ei kumarreta ketään, Annina Rajahuhta kuittasi naureskellen viitaten omaan ja Rantamäen pelinumeroon.

Lue myös:

Kiekkotähti Karoliina Rantamäki hylkäsi täysammattilaisuuden Venäjällä ja palasi Naisten Liigaan: "Venäjällä on paljon hukattua potentiaalia"

Riikka Noronen teki mykistävää historiaa Naisten Liigassa

Naisleijonien MM-sensaatio kilisi ainakin liigatulokas HIFK:n kassaan – Helsingissä halutaan nousta Suomi-kiekon huipulle

Suosittelemme sinulle