Hyppää sisältöön

Kaksi suomalaista kansainvälisen sävellyskilpailun finaaliin – kilpailusävellyksiä tuli ennätysmäärä

Uuno Klami -sävellyskilpailun loppukilpailu alkaa tänään torstaina Kouvolassa ja jatkuu huomenna Kotkassa. Yle radioi finaalilähetyksen.

Suomalaisfinalistit ja Uuno Klami -sävellyskilpailun toiminnanjohtaja Reetaliina Marin.
Kaksi suomalaisfinalistia Tomi Räisänen (vas.) ja Pertti Jalava (oik.). Keskellä Uuno Klami -sävellyskilpailun toiminnanjohtaja Reetaliina Marin. Kuva: Yle/Kirsi Lönnblad
Kirsi Lönnblad,
Petri Kivimäki

Kaksi suomalaista säveltäjää on päässyt neljännen kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun finaaliin.

Kaikkiaan sävellyskilpailu keräsi ennätysmäärän sävellyksiä. Määräaikaan mennessä kilpailukappaleita tuli kaikkiaan 283, mikä on ennätys kilpailun historiassa. Kilpailusävellyksiä saapui 38 eri maasta.

Kilpailua tuomaroivat säveltäjät Kalevi Aho, Magnus Lindberg ja Erkki-Sven Tüür sekä Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja ja kilpailun kapellimestari Olari Elts. Tuomaristo kävi läpi kaikki kilpailuun lähetetyt partituurit ja valitsi niistä 5 finalistia loppukilpailuun.

Finalisteiksi valikoituivat ranskalainen Christopher Culpo, suomalainen Pertti Jalava, italialainen Andrea Portera, suomalainen Tomi Räisänen ja italialainen Roberto Sansuini.

Huomattavan osanottajamäärän vuoksi tuomaristo laati myös erillisen suosituslistan hyvistä finaalin ulkopuolelle jääneistä teoksista.

Finaalikappaleet kuullaan marraskuussa Kymi Sinfoniettan esittämässä kahdessa finaalikonsertissa Kotkassa ja Kouvolassa, minkä jälkeen tuomaristo päättää voittajan.

– Ainutlaatuiseksi kilpailun tekee se, että jury kuulee kilpailun finaaliteokset kahdessa konsertissa ja niiden harjoituksissa ennen voittajan valitsemista. Tuomariston lopullinen päätös perustuu näin ollen myös elävien esitysten synnyttämään vaikutelmaan, mikä on erittäin harvinainen käytäntö sävellyskilpailuissa, kertoo kilpailun toiminnanjohtaja Reetaliina Marin.

Mielenkiintoinen yleisölle

Uuno Klami -sävellyskilpailuun piti säveltää orkesteriteos, joka on kestoltaan 15–30 minuuttia ja jonka pystyy esittämään pienellä sinfoniaorkesterilla. Soittajia pitää olla kuitenkin vähintään 20, mutta esimerkiksi lyömäsoittajien määrä on säännöissä rajattu yhteen.

Tuomariston puheenjohtaja Kalevi Aho pitää kilpailun tasoa erittäin korkeana.

– Osallistuneiden teosten joukossa oli paljon erittäin hyviä sävellyksiä, joista finaaliin voitiin valita muutamia. Valinnan kriteereinä olivat muun muassa teosten laatu.

säveltäjä Uuno Klami
Säveltäjä Uuno Klami (1900-1961) Kuva: Aarne Pietiäinen Oy

Kalevi Aho lupaa, että finaalikonserteista tulee mielenkiintoinen myös yleisölle.

– Lopputuloksena on laadukas, vaihteleva finaalikonserttikokonaisuus. Uskon, että finaalikonsertit tulevat olemaan musiikillisesti monipuolisia ja erittäin kiinnostavia yleisön kannalta. Päätös tulee olemaan tuomaristolle vaikea, sanoo Aho.

Tuomariston valitsemien viiden finalistin sävellykset kuullaan Kymi Sinfoniettan soittamana torstaina 14.11.2019 Kouvolassa ja finaalikonsertissa perjantaina 15.11.2019 Kotkassa, jossa myös tulokset ratkeavat.

Esitystilaisuuden vähissä

Suomalaisfinalistit Pertti Jalava ja Tomi Räisänen ovat molemmat säveltäneet päätoimisesti noin 20 vuotta. Molemmat pitävät Uuno Klami -sävellyskilpailua suurena mahdollisuutena.

– Me joudumme jatkuvasti hakemaan apurahoja ja kilpailemaan mahdollisista tilaussävellyksistä. Säveltäjiä on Suomessa historiallisesti mitattuna nyt enemmän kuin koskaan, mutta tilaisuudet, joissa sävellyksiä esitetään ja soitetaan, ovat kortilla, sanoo Tomi Räisänen.

Samaa mieltä on myös toinen suomalaisfinalisti.

– Se että saa musiikkinsa kuuluville, on ensisijaista. Totta kai rahaa tarvitaan siihen, että saa sekapullaa kaupasta ja mahansa täyteen, mutta se ei ole suoraan se ykköstavoite, toteaa Pertti Jalava.

Pietari Inkinen johtaa orkesteria istualtaan.
Finaaliteokset esittää Kymi Sinfonietta, jota tässä kuvassa harjoituttaa Pietari Inkinen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Uuno Klami -sävellyskilpailun voittaja saa 11 000 euroa. Toinen sija tuo 9 000 euroa ja kolmas 7 000 euroa. Lisäksi Kotkan ja Kouvolan kaupungit sekä Virolahden kunta myöntävät tunnustuspalkinnot kilpailussa menestyneille säveltäjille.

Yle Radio 1 lähettää finaalikonsertin suorana lähetyksenä perjantaina 15.11.2019 kello 19.00. Se on kuunneltavissa myös Yle Areenan kautta.

Uuno Klami -sävellyskilpailu järjestetään viiden vuoden välein.

Uuno Klami -sävellyskilpailun voittajat kautta aikain

2004:

1. Giovanni Bonato, Italia: Arcanae Obices

Jaettu 2. sija: Harri Ahmas, Suomi: Sinfonia nro 2; Barnaby Hollington, Iso-Britannia: A Certain Chinese Encyclopaedia

Jaettu 3. sija: Kevin Mayo, Iso-Britannia: Sirens / Peter Seabourne, Iso-Britannia: Piano Concerto

2009:

1. Joachim F. W. Schneider, Saksa: Drei Orchesterstücke

Jaettu 2. sija: Kent Olofsson, Ruotsi: Stalingrad Madonna (Symphonie II); Oliver Waespi, Sveitsi: Double Concerto for Guitar and Flute, 6 500 €

3. Victor Alcántara, Saksa: Toccata Concertante

2014:

1. Luca Vago, Italia: Suite de los espejos

2. Axel Ruoff, Saksa: Sinfonietta

3. Sauli Zinovjev, Suomi: Gryf

Suosittelemme sinulle