Hyppää sisältöön

Suomi käännytti irakilaismiehen, joka tapettiin pian paluunsa jälkeen – Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi Suomen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta

Päätös on ensimmäinen kerta, kun Suomen katsotaan rikkoneen ihmisoikeussopimuksen artiklaa kaksi, jonka mukaan kaikilla on oikeus elää.

Tuomio koskee Suomen käännyttämän ja Irakissa tapetun Alin (kuvassa vasemmalla) tapausta. Kuva saatu Alin Suomessa asuvilta läheisiltä.

Päivitys 23.4.2020 klo 12.56: Keskusrikospoliisi tiedotti 22.4.2020 aloittaneensa asiaa koskevan esitutkinnan. Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä, ja että irakilaismies olisi vielä elossa.

Suomi on syyllistynyt Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomiseen, toteaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT).

Tapaus koskee irakilaista turvapaikanhakijaa, jolle Suomi antoi vuonna 2016 käännytyspäätöksen. Henkilö palasi Bagdadiin talvella 2017, ja tapettiin viikkoja paluunsa jälkeen.

Kyseessä on Irakissa tapetun Alin tapaus, josta Yle kertoi helmikuussa 2018.

Irakissa tapetun Alin kuolintodistuksen ja poliisin raportin mukaan Ali kuoli 17.12.2017 kolmeen ampumahaavaan pään ja vartalon seudulla. Todistuksesta on peitetty Alin nimi, henkilökunnus, sekä Alin vanhempien nimet omaisten turvallisuuden suojelemiseksi. Kuva: Lähde: kuolintodistuksen toimittivat Ylelle Alin lähiomaiset

Päätöksessä tarkasteltiin sitä, syyllistyikö Suomi Alia käännyttäessään Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomiseen.

Ali työskenteli Irakin sisäministeriössä ihmisoikeuksiin ja korruptioon erikoistuneena korkean tason rikostutkijana. Tätä ennen hän oli työskennellyt Saddam Husseinin aikaisen hallinnon armeijassa. Ali kuulusteli satoja ihmisiä ja sai vihamiehen kollegastaan, joka väitetysti kuului merkittävään shiialaisen asejoukkoon. Kyseinen henkilö myös esitti Alille Irakissa tappouhkauksen.

Ali yritettiin tappaa Irakissa kaksi kertaa vuonna 2015. Toisella kerralla Alia ammuttiin kun hän oli lähdössä töistä. Toisella kertaa häntä yritettiin tappaa autopommilla, joka kuitenkin räjähti kun kukaan ei ollut autossa.

Suomen Maahanmuuttovirasto piti tappoyrityksiä tosiasioina. Maahanmuuttoviraston mielestä Ali ei kuitenkaan kyennyt osoittamaan taustansa, saamiensa uhkausten, ja tappoyritysten välistä yhteyttä.

EIT:n mukaan Suomen viranomaiset eivät siten arvioineet paluun aiheuttamaa riskiä riittävän perusteellisesti.

Näin Suomi rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklaa kaksi ja kolme. Kakkosartiklan mukaan jokaisella on oikeus elää. Kolmosartikla kieltää kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun EIT toteaa Suomen syyllistyneen kakkosartiklan rikkomiseen.

Valituksen EIT:lle oli tehnyt Alin tytär Noor, joka myös sai Suomelta käännytyspäätöksen vuonna 2016. Maahanmuuttovirasto perusteli Noorin käännytyspäätöstä muun muassa sillä, että hänen äitinsä ja isänsä muodostaisivat Noorille ja hänen tyttärilleen Irakissa turvaverkoston.

EIT tuomitsi Suomen maksamaan Noorille 20 000 euron korvaukset isänsä kohtelun aiheuttamasta kärsimyksestä.

Suomen perustelu: Ali palasi "vapaaehtoisesti", eikä Suomi siten ole vastuussa

Suomi puolusti käännytyspäätöstään EIT:lle sillä, että Ali oli palannut Irakiin "vapaaehtoisesti", eikä Suomi siten olisi vastuussa hänen kohtalostaan.

Tällä Suomi viittaa vapaaehtoisen paluun ohjelmaan, jota Suomi tarjoaa käännytyspäätöksen saaneille. Turvapaikanhakija saa Suomelta rahaa, mikäli palaa kotimaahansa vastustelematta. Ali palasi vapaaehtoisen paluun ohjelman kautta Irakiin marraskuussa 2017.

EIT ei hyväksynyt perustelua.

Käännytyspäätöksen saaneiden vaihtoehto "vapaaehtoiselle paluulle" on käytännössä joutua poliisin kiinniottamaksi ja palautetuksi väkisin, mitä seuraa maahantulokielto Schengen-alueelle. Mikäli käännytyspäätöksen saanut välttyy pakkopalautukselta, hänen kohtalonaan on jäädä Suomeen ilman oleskelulupaa ja laillista asemaa.

Siten valittajan isällä ei ollut aitoa valinnanvapautta näiden vaihtoehtojen välillä ja hänen paluutaan voidaan pitää pakotettuna palautuksena, EIT linjasi.

Juttua on päivitetty 23.4.2020 klo 12.56. Maininta KRP:n esitutkinnasta lisätty jutun alkuun.

Lue lisää:

Suomi ei antanut Alille turvapaikkaa, tapettiin heti Irakissa – tytär odottaa omaa käännytystään

Analyysi: Miksi Suomi käännytti valtaosan irakilaisista kotimaahansa? Tässä 7 syytä

Tuore sisäministeri Mykkänen tapetun irakilaismiehen tapauksesta: "Surullinen ja traaginen tapaus"

Migri kommentoi Ylen uutista Irakissa ammutusta miehestä: "Päätöksentekijät eivät voi olla vastuussa palautuksen jälkeisistä tapahtumista"

Suosittelemme sinulle