Hyppää sisältöön

Yli 30 hirveä, peuraa tai villisikaa jää auton alle keskimäärin joka päivä – marraskuu on riistakolareiden synkin kuukausi

Esimerkiksi Raaseporissa läntisellä Uudellamaalla jää keskimäärin yksi peura päivässä auton alle.

Metsäkauriita
Metsäkauriita Turun Ruissalossa. Kuva: Paula Koskinen / Yle
Saara Hirvonen

Marraskuu on ollut kahtena viime vuonna selkeästi peura- ja hirvikolareiden musta kuukausi Suomessa.

Tilastokeskuksen seurantatilastoista selviää (siirryt toiseen palveluun), että vuosina 2018 ja 2017 näiden onnettomuuksien määrässä on selkeä piikki marraskuun kohdalla muihin kuukausiin verrattuna. Toiseksi eniten kolareita tapahtuu lokakuussa.

Viime vuonna pelkästään marraskuussa kirjattiin 2 151 riistaonnettomuutta eli kuudeosa koko vuoden onnettomuuksista. Hirvien ja peurojen lisäksi näissä onnettomuuksissa oli mukana metsäkauriita ja villisikoja.

Suomen Riistakeskus (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että valkohäntäpeurakolarit painottuvat loka-marraskuulle, koska peurojen kiima-aika lisää niiden liikkuvuutta. Hirvillä kiima-aika on jo hieman aiemmin syys-lokakuussa, mutta niiden liikkuvuutta lisää myös siirtyminen talvilaitumille.

Yhteensä tieliikenteessä tapahtui siis viime vuonna Suomessa 12 350 riistaonnettomuutta. Vuonna 2017 onnettomuuksia oli 10 202.

Viime vuoden määrä tarkoittaa laskennallisesti keskimäärin yli 33 onnettomuutta koko maassa vuorokaudessa.

Yli puolet koko maan riistaonnettomuuksista tapahtui Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Katso oman alueesi hirvieläintenonnettomuuspaikat täältä (siirryt toiseen palveluun).

Uudellamaalla kolaroidaan useimmin valkohäntäpeuran kanssa

Yleisin riistaonnettomuus Lounais- ja Etelä-Suomen teillä on valkohäntäpeuran ja ajoneuvojen yhteentörmäys. Toiseksi eniten kolaroidaan metsäkauriiden kanssa.

Valkohäntäpeurakolareissa kyseenalaista ykkössijaa piti viime vuonna Raasepori läntisellä Uudellamaalla. Valkohäntäpeura jäi siellä auton alle 365 kertaa eli keskimäärin vuoden jokaisena päivänä. Yli sata valkohäntäpeurakolaria kirjattiin Uudellamaalla myös Lohjalla, Kirkkonummella ja Nurmijärvellä.

Hirvikolareiden määrä sen sijaan liikkuu kymmenissä. Viime vuonna Uudenmaan alueella eniten hirvivahinkoja tapahtui Mäntsälässä, Raaseporissa, Loviisassa, Vihdissä sekä Porvoossa, kaikissa lähes parikymmentä kolaria.

Lue myös:

Hirvivaara

Kauriseläimistä varoittavat liikennemerkit ilmestyvät tienvarsille kesäkuussa 2020

Maistuisiko peura? Riistalihaa halutaan taas avittaa kaiken kansan ruuaksi

Järeät keinot käyttöön Vantaalla: peura ammuttiin pihamaalta – Mikä ratkaisuksi kasvavaan peurakantaan? Keskustele

Peuroja on enemmän kuin koskaan – ja nyt ne tungeksivat jo puutarhoihin ja teille: "Ihmisten sietokyky alkaa ylittyä"

Juna koituu vuosittain satojen eläinten kohtaloksi – törmäys hirveen voi aiheuttaa veturin vaihdon kesken matkan

Suosittelemme sinulle