Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Missä Huuhkajat pelaa EM-kisoissa, ketä vastaan ja miten lipunmyynti etenee? Näin kuumat kysymykset ratkeavat

Suomen pelipaikka ja vastustajat EM-kisoihin ovat vielä täysin auki. Turnauksen seuraava lipunmyyntivaihe alkaa joulukuussa, jolloin Huuhkajien ottelupäivät ovat jo selvillä.

EM-kisojen 2020 maskottina toimii Skillzy.
EM-kisojen 2020 maskottina toimii Skillzy. Kuva: Alexander Demianchuk/TASS All Over Press
Jussi Vainikka,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Missä Huuhkajat pelaa EM-kisoissa?

Huuhkajien pelipaikka EM-kisoissa on vielä tässä vaiheessa täysi arvoitus. EM-jalkapallo järjestetään ensi vuonna peräti 12 eri kaupungissa: Lontoossa, Münchenissä, Roomassa, Bakussa, Pietarissa, Bukarestissa, Amsterdamissa, Dublinissa, Bilbaossa, Budapestissä, Glasgow’ssa ja Kööpenhaminassa.

Alkulohkojen isännyydet on jaettu aina kahden kaupunkien välille.

Lohko A: Rooma ja Baku

Lohko B: Pietari ja Kööpenhamina

Lohko C: Amsterdam ja Bukarest

Lohko D: Lontoo ja Glasgow

Lohko E: Bilbao ja Dublin

Lohko F: Budapest ja München

Ketkä ovat Huuhkajien vastustajat?

Huuhkajien pelipaikka ja vastustajat selviävät 30. marraskuuta pidettävissä arvonnoissa.

Kaiken kaikkiaan EM-kisojen 24 joukkuetta jaetaan neljään kuuden joukkueen arvontakoriin. Jokaisesta arvontakorista menee jokaiseen kuuteen neljän joukkueen EM-lohkoon yksi joukkue.

Suomi on joko kolmannessa tai viimeisessä neljännessä arvontakorissa.

Karsinnat päättävällä Kreikka-ottelulla on suuri merkitys. Kreikka-ottelun voitolla Suomi lienee paremmassa kolmannessa arvontakorissa.

Arvontakorien määräytyminen:

1. kori: Kuusi parasta lohkovoittajaa

2. kori: Neljä heikointa lohkovoittajaa ja kaksi parasta lohkokakkosta

3. kori: Kuusi lohkokakkosta

4. kori: Kaksi heikointa lohkokakkosta ja neljä Kansojen liigan kautta mukaan pääsevää maata

Suomen kori siis määräytyy EM-karsintojen lohkokakkosten vertailussa. Pisteet ovat vertailussa ensimmäinen mittari, mutta mukaan ei lasketa otteluita lohkoissa kuudenneksi sijoittuvia vastaan. Suomen Liechtenstein-peleillä ei ole siis merkitystä.

Fanit rynnivät kentälle juhlimaan
Kisapaikka sai ihmiset Töölön jalkapallostadionilla riemun valtaan. Kuva: Tomi Hänninen

Lohkokakkosten vertailussa katsotaan pisteitä, mutta mukaan ei lasketa otteluita lohkoissa kuudenneksi sijoittuneita vastaan. Liechtenstein-pelien pisteitä Suomella ei ole siis mukana vertailussa.

Kisoihin pääsevät isäntämaat on suoraan sijoitettu jo niihin lohkoihin, joissa heidän kaupunkinsa on. Nyt on jo varmaa, että kisaisännistä Azerbaidzhan ei ole mukana EM-kisoissa. B-lohkossa tilanne on siinä mielessä mielenkiintoinen, että Venäjä ja Tanska eivät voi päätyä molemmat samaan arvontakoriin. He isännöivät samaa lohkoa, joten heidän pitää olla eri arvontakoreissa.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa määrää Venäjän tai Tanskan ylempään tai alempaan arvontakoriin, jos he päätyvät alun perin samaan koriin. Uefa ei ole antanut tarkkoja määräyksiä, miten korien siirto tapahtuu. Uefan mukaan siirrossa pyritään siihen, että alkuperäinen sijoittelu ei kovinkaan paljoa muutu.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Suomi-näkökulma: Jos Venäjä tai Tanska on kolmannessa korissa Suomen lisäksi, Huuhkajien haaveet kaikista helpoimmasta kisamatkasta Kööpenhaminaan ja Pietariin murentuvat.

Huuhkajien EM-vastustajat selviävät lopullisesti Ylen kanavilla lauantaina 30.11. arvonnassa.

Euro 2016 pääsylippu
Tältä näytti pääsylippu edellisen EM-turnauksen avausotteluun Ranskan ja Romanian välillä. Kuva: AOP

Miten lipunmyynti etenee?

EM-lopputurnauksen ensimmäinen lipunmyynti-ikkuna sulkeutui heinäkuun puolessa välissä. Uefa informoi jalkapallofaneja arvonnan tuloksena hyväksytyistä lippuhakemuksista heinä-elokuun vaihteessa.

Seuraava lipunmyynnin vaihe alkaa Uefan verkkosivujen mukaan joulukuussa. Toisessa vaiheessa suomalaiset voivat anoa lippuja juuri Huuhkajien otteluihin. Yhteen otteluun voi anoa maksimissaan neljää lippua.

Uefan verkkosivujen mukaan kisoihin päässeiden joukkueiden kannattajat voivat anoa lippuja, jos täyttävät kansallisen liiton asettamat kriteerit. Liitoille jaettavat lippukiintiöt riippuvat kunkin ottelun stadionin kapasiteetista.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi Yle Urheilulle lokakuussa, että Huuhkajien kannattajien lippuasiat selkiytyvät marraskuun kuluessa. Lahti arvioi tuolloin, ettei kaikille halukkaille todennäköisesti riitä lippuja.

Lippujen hinnat alkulohko-otteluissa vaihtelevat kategorioittain 50 eurosta 185 euroon. Bakussa, Bukarestissa ja Budapestissa pelattavissa alkulohkon otteluissa hintahaitari on 30-125 euroa.

Huuhkajien EM-ottelut ja kaikki EM-kisojen pelit näytetään ensi kesänä Ylen kanavilla.

Juttua täydennetty ja otsikkoa muokattu kello 18.09: Lisätty tietoa lopputurnauksen lipunmyynnistä.

Lue lisää:

Verta vuotava Huuhkaja-ikoni, herkistynyt Gunnar ja tuhansien yhteinen riemu – näihin kuviin tiivistyy vuosikymmenten odotuksen päättyminen

Maanantainen EM-karsintapeli Kreikkaa vastaan ei ollut voiton hetkellä Lukas Hradeckyn mielessä: "Se hoidetaan vaikka humalassa"

Suomi selätti vuosikymmeniä kestäneen kirouksen – "Markku Kanerva on todellinen taktiikkanero"

Sinivalkoista jalkapallohistoriaa! Huuhkajat liiteli EM-kisoihin

3–0! Näin Huuhkajat namutteli EM-kisoihin!

Edessä kaikkien aikojen futiskesä! Yle välittää Huuhkajien EM-ottelut kanavillaan

Tuhansien kannattajien tunnelmallisesta marssista vuosikymmeniä odotettuun loppuvihellykseen – tällainen oli Töölön taianomainen jalkapalloilta, joka jää ikuisesti suomalaiseen urheiluhistoriaan

Suosittelemme