Hyppää sisältöön

Viihdetaiteilija Jari Sillanpäälle syyte lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – Asianajaja: Sillanpää kiistää syytteen, kaikki kotimaan kirkkokonsertit peruttu

Sillanpään syytteitä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa helmikuun lopulla.

Jari Sillanpää kuvattuna tangolaulukilpailun tuomareiden tiedotustilaisuudessa Seinäjoella 10. heinäkuuta. Kuva: Timo Aalto / Lehtikuva

Viihdetaiteilija Jari Sillanpää on saanut syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Epäillyn hyväksikäytön tekoaika on elokuussa 2017 ja laittoman materiaalin levittämisen syyskuussa 2017.

Yle kertoi Sillanpäähän kohdistuvasta epäilystä alun perin vuoden 2018 elokuussa. Syyttäjä Nina Keskinen vahvistaa Ylelle, että nyt nostettu syyte liittyy samaan kokonaisuuteen. Epäilty rikos on kuitenkin muuttunut vakavammaksi.

Aiemmin julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Sillanpäätä epäiltiin sukupuolisiveellisyttä loukkaavan kuvan hallussapidosta. Nyt epäiltyinä nimikkeinä ovat lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen.

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan tuomita enimmillään kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan hallussapidosta voidaan tuomita enimmillään yhdeksi, levittämisestä enimmillään kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Syytteitä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa helmikuun lopulla. Syyttäjän mukaan rikosepäily ei liity mihinkään muuhun, laajempaan rikoskokonaisuuteen. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Helsingissä.

– Tämä tullaan varmasti käsittelemään salaisena ja paperit tullaan salaamaan, Keskinen sanoo.

Sillanpää kiistää molemmat syytteet

Sillanpää myönsi loppukesästä 2018 Facebookissa, että poliisi kuulusteli häntä, koska hänen kotoaan takavarikoiduilta laitteilta on poliisin mukaan löytynyt viitteitä laittomasta materiaalista. Hän kertoi tuolloin, että hänen tietokoneeltaan on saatu palautettua kuvia ja video, joita Sillanpää kiistää koskaan nähneensä.

Tuolloin Sillanpää sanoi, että kuka tahansa hänen juhliinsa osallistuneista olisi voinut käyttää hänen tietokonettaan.

– En ole pitänyt hallussani lasta loukkaavaa kuvamateriaalia, hän kirjoitti.

Sillanpään asianajaja Riitta Leppiniemi sanoo STT:lle, että Sillanpää kiistää molemmat syytteet. Hänen mukaansa hyväksikäyttösyytteessä on kysymys muusta kuin fyysisestä koskettelusta.

– Syytteessä ei väitetä, että Sillanpää olisi ollut nuoreen fyysisessä kosketuksessa tai fyysisessä kanssakäymisessä. Kyse on syytteen mukaan muusta kuin fyysisestä koskettelusta, Leppiniemi sanoo STT:lle.

– Totean, että Sillanpää kiistää syytteen. Se, että voiko ylipäätänsä se toiminta, mitä syyttäjä väittää, täyttää hyväksikäytön tunnusmerkistön, tullaan käsittelemään oikeudessa, hän jatkaa

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö voi tulla kysymykseen myös muutoin kuin koskettelemalla tai sukupuoliyhteyden kautta. Esimerkiksi seksuaalinen viestittely 16-vuotiasta nuoremman kanssa voi täyttää tunnusmerkistön.

Syyttäjä Nina Keskinen sanoo STT:lle, että Sillanpään rikosepäilyissä on kyse yhdestä uhrista.

– Vahvistan myös tämän, että syytteessä on kyse muusta kuin fyysisestä koskettelusta, Keskinen sanoi.

Suunnitteilla oli useita kirkkokonsertteja kotimaassa – kaikki peruttu

Syyte on herättänyt kysymyksiä Sillanpään syksyn keikkojen kohtalosta. Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi perjantaina, että laulajan kaikki loppuvuoden kotimaan kirkkokonsertit on peruttu. Sillanpään oli tarkoitus esiintyä viidessä kirkossa ympäri Suomea Herää jouluun -kiertueen merkeissä.

Konserttikiertueen vastaava tuottaja Lilja Kainulainen vahvistaa Ylelle, että kaikki konsertit on peruttu.

– Tällaisen päätöksen tein, yhteisymmärryksessä seurakuntien kanssa, Kainulainen sanoo.

Sillanpään oli määrä konsertoida esimerkiksi Jyväskylän Taulumäen kirkossa 4. joulukuuta, mutta seurakunta on perui konsertin jo enen kuin koko konserttisarja peruttiin.

– Emme halua tuomarin roolia ottaa, mutta kyse on varsin vakavasta syytteestä. Kokonaisharkinnan jälkeen päädyimme siihen, että konserttia ei järjestetä, sanoi Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Arto Viitala Ylelleaiemmin perjantaina.

Sillanpäällä olisi ollut keikkakalenterin mukaan marras–joulukuussa useita kirkkokonsertteja muun muassa Fuengirolassa, Vihdissä, ja Helsingissä. Kalenterin mukaan konserteissa oli tarkoituksena hiljentyä joulun sanomaan ja tunnelmoida pianon, viulun, sellon sekä kanteleen säestyksellä.

"Matkataan lapsuuden muistoista tähän päivään. Luvassa upeita sovituksia ja vahvaa tulkintaa Ave Mariasta Jouluyön hiljaisuuteen", konserteista kerrottiin.

Sillanpään kiertuemanageri Lilja Kainulainen kertoo IS:lle, että ei osaa sanoa, mitä käy laulajan konsertille Fuengirolassa marraskuun lopussa.

– Siitä konsertista en osaa sanoa, kun se ei kuulu minun vastuualueisiini. Uskoisin, että konsertti toteutuu, sillä se on Rauhanpalatsissa, eikä kirkossa, Kainulainen kertoo IS:lle.

Tuomio huumeista

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Sillanpään 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kahdesta huumerikoksesta elokuussa 2018.

Käräjäoikeus katsoi Sillanpään hankkineen metamfetamiinia yhteensä 108 grammaa. Hänen myös katsottiin tuoneen Thaimaasta Suomeen 0,5 grammaa metamfetamiinia.

Sillanpää myönsi käyttäneensä itse huumeita, ja antaneensa niitä maksutta kavereilleen.

Korjaaus 15.11.19 11.37: Artikkelissa luki alun perin, että ankarin rangaistus lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on neljä vuotta vankeutta. Huhtikuussa tulleen lakimuutoksen jälkeen enimmäisrangaistus on kuitenkin ollut kuusi vuotta.

Lue lisää:

Jari Sillanpäätä epäillään rikoksesta Helsingin poliisin lapsipornotutkinnassa – Ylen tietojen mukaan Sillanpäätä on kuultu epäiltynä

Jari Sillanpää tuomittiin 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen, "Huumetuomiosta ei suuria tunnekuohuja" – Katso, mitä Sillanpää sanoi huumeidenkäytöstään oikeustalolla

Suosittelemme sinulle