Hyppää sisältöön

Iittalan lasitehdas tähtää jo 2020-luvun lopulle – tuotantoa suunnitellaan pitkälle tulevaisuuteen ja uunit hankitaan kymmeniksi vuosiksi

Suomalaisen lasin tunnetuin tekijä, Iittala Fiskars aikoo vähentää myös ympäristökuormitustaan.

Lasinpuhaltaja Keijo Kopra valmistamassa Aalto-maljakkoa Iittalan lasitehtaalla. Arkistokuva. Kuva: Tiina Kokko / Yle
Kari Mustonen

Tehtaanjohtaja Heikki Väänäsen mukaan Iittalan lasitehdas on noudattanut aina sille annettuja lupamääräyksiä. Tehtaalla mietitään nyt toiminnan uudistamista.

Pohdinnassa on uutta teknologiaa ja tulevia investointeja. Investoinneilla ratkaistaan, mihin suuntaan lasitehdasta kehitetään.

– Uuni-investointeja valmistellaan. Ratkaistavana on, ryhdytäänkö massaa valmistamaan esimerkiksi sähköllä tai mahdollisesti hybriditeknikalla. Tutkitaan myös hapen lisäämistä polttoon, kertoo lasitehtaanjohtaja.

Nykyään lasiuunit lämpenevät maakaasulla, se on ollut käytössä 1980-luvulta lähtien. Maakaasun tulo vähensi aiemmin käytettyyn öljyyn verrattuna hiukkaspäästöjä ja maakaasu oli myös tuolloin edullisempaa kuin öljy.

Hybriditekniikka voisi tuoda lasimassan kuumentamisen energialähteeksi sähkön maakaasupolton tueksi. Puhtaamman polton seurauksena ilmaan pääsevät hiukkaspäästöt pienenisivät nykyisestä.

Lasin valmistus on prosessiteollisuutta. Samoilla koneilla ja tekniikalla tehdään tuotteita kymmeniä vuosia. Investoinnit koneisiin ovat suuria ja niiden on kestettävä pitkään. Nyt tuotantoa suunnitellaan jo 2020-luvun loppuun asti.

Se on merkki, että I-brändistä Fiskar aikoo pitää kiinni. Tehtaanjohtaja Heikki Väänänen vertaa alansa syklisyyttä metsä- ja metalliteollisuuteen. Investoinnit tehdään vähintään kymmeneksi vuodeksi.

– Meilläkin tähtäin Iittalassa on jo 2020-luvun loppuun asti, kertoo Väänänen.

Iittalan tehdas poikkeaa Euroopan suurista lasitehtaista

Iittalan lasitehtaassa on kaksi suurta lasiuunia ja toistakymmentä pienempää. Tämä mahdollistaa monimuotoisen tuotannon niin kirkaalle kuin värillisellekin lasille. Tehtaalla tehdään puhallettavaa lasia ja mekaanisesti koneissa valmistuvaa puristelasia.

Monien uunien toiminnassa on kuitenkin haasteita, jos niihin sovelletaan suurien eurooppalaisten tehtaiden ympäristövaatimuksia. Etelä-Suomen AVI:n lokakuun lopussa myöntämässä uudessa ympäristöluvassa tämä on ymmärretty ja otettu huomioon.

AVI:n antama uusi ympäristölupa on käytännössä samanlainen kuin tehtaan aiempi. Sisällöltään se on hieman lievempi kuin nykyiset EU-säädökset voisivat edellyttää.

AVI perustelee asiaa ympäristöluvassa siten, että Iittalan lasitehdas poikkeaa olennaisesti muista eurooppalaisista lasitehtaista siinä suhteessa, että se on kooltaan pienempi ja siellä on monia erilaisia lasiuuneja.

Lasitehtaan saama uusi ympäristölupa on parhaillaan nähtävänä. Luvan valmisteluvaiheessa neljältä yksityiseltä ihmiseltä tuli hyvin kriittistä palautetta. Lupaan saadut viranomaislausunnot ovat lasitehtaan toimintaa ymmärtäviä.

Lasintekijöitä Iittalassa on noin 200. Fiskars keskitti lasinvalmistuksen vuonna 2014 Iittalaan. Aiemmin Hämeessä oli kaksi nimekästä lasitehdasta, Iittala ja Nuutajärvi.

Suosittelemme sinulle