Hyppää sisältöön

Kiinan suurlähettiläs laukoi poikkeuksellisen kovia uhkauksia ruotsalaisministereille, mutta ei saanut toivomaansa vastakaikua

Ruotsissa on ilmaisunvapaus ja palkintoja jaetaan kenelle halutaan, korostaa Ruotsin ulkoministeri.

Gui Minhain ja hänen kollegoidensa katoaminen johtivat mielenosoituksiin Hongkongissa vuonna 2016. Kuva: Jerome Favre / EPA
STT–Yle

Kiinan poikkeuksellisen voimakas ruotsalaisministerien uhkailu ei näyttänyt perjantaina tepsineen. Kulttuuriministeri Amanda Lind saapui sananvapauspalkintoseremoniaan jakamaan palkinnon Kiinalle kiusalliselle toisinajattelijalle.

Kiinan Ruotsin-suurlähettiläs Gui Congyou sanoi aiemmin ruotsalaismedioille, että sananvapauspalkintoseremoniaan osallistuvat ministerit eivät ole tervetulleita Kiinaan. Ruotsin Pen on myöntänyt sananvapauspalkinnon kustantaja ja toisinajattelija Gui Minhaille, joka on vangittuna tuntemattomassa paikassa Kiinassa.

– Pyydämme, etteivät Ruotsin hallituksen edustajat osallistu palkintogaalaan. Jos näin kuitenkin käy, se vahingoittaa maidemme ystävällisiä suhteita, Gui sanoi uutistoimisto TT:lle.

Pääministeri Stefan Löfven sanoi aikaisemmin, että Ruotsi ei aio koskaan taipua sen kaltaiseen uhkailuun, jota Kiinan Tukholman-suurlähettiläs on esittänyt. Löfvenin mukaan Ruotsissa on voimassa sananvapaus ja se pitää.

Löfvenin mukaan on itsestään selvää, että Ruotsin kulttuuriministeri osallistuu sovitusti tämän illan palkitsemisseremoniaan

Kirjakauppias Gui on Kiinassa syntynyt Ruotsin kansalainen. Gui omisti yhdessä kollegoidensa kanssa hongkongilaisen kustantamon ja kirjakaupan, joka myi Kiinan johtajiin kriittisesti asennoituvia kirjoja.

Suurlähettiläs Conyou varoitti Ruotsin radion haastattelussa Kiinan ryhtyvän vastatoimiin, jos korkeat ruotsalaispoliitikot osallistuvat palkintoseremoniaan.

– Osa ihmisistä Ruotsissa ei voi kuvitella tuntevansa oloaan rauhalliseksi, jos he ovat loukanneet Kiinan kansan tunteita ja kiinalaisen osapuolen etuja, suurlähettiläs sanoo.

Ulkoministeri Ann Linde on torjunut jyrkästi Kiinan kommentit ja kertoo Ruotsin tehneen asian tiettäväksi myös Kiinalle suurlähetystöjen kautta. Linden mukaan Ruotsissa on ilmaisunvapaus, joka tarkoittaa, että järjestöt saavat myöntää palkintoja kenelle haluavat. Kulttuuriministeri on aina ollut jakamassa Ruotsin Penin palkintoja, ja samaa käytäntöä aiotaan jatkaa, Linde sanoo.

Ulkoministerin mukaan on hyvin vakavaa, että yksi valtio yrittää määrätä toisen valtion hallitusta siitä, kuinka sen tulisi käyttäytyä.

Ruotsin Pen-kulbi on jakanut saksanjuutalaisen kirjailijan Kurt Tucholskyn (1890–1935) mukaan nimettyä palkintoa vuodesta 1985. Se myönnetään vainotulle, uhatulle tai maanpakoon ajetulle kirjailijalle tai journalistille.

Lue myös:

Mitä ihmettä tapahtui Ruotsin ja Kiinan suhteille? BBC kokosi erikoisen saagan vaiheet

Ruotsi kutsui Kiinan-lähettiläänsä kotiin – Järjesti salaa kokouksen, jota toisinajattelijan tytär kuvaa painostavaksi

Ruotsalaisen kirjakustantajan pidätysdraama jatkuu Kiinassa: "Ei halua tavata ruotsalaista lääkäriä"

Suosittelemme sinulle