Hyppää sisältöön

Tässä ovat sankarit! Yle esittelee Huuhkajien historiallisen joukkueen pelaaja pelaajalta

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue varmisti perjantaina paikkansa ensimmäisiin arvokisoihin. Tässä jutussa esitellään, keitä ovat historialliset pelaajat.

Jalkapallomaajoukkue juhli ja lauloi iloisena EM-kisapaikan ratkettua. Kuva: Tomi Hänninen

Lukas Hradecky

Ikä: 29
Pelipaikka: Maalivahti
Seura: Leverkusen (Saksan Bundesliiga)
Maaottelut / maalit: 57/0

Runosmäen liimanäppi ja Slovakian lahja suomalaiselle jalkapallolle. Hradeckyn perhe tuli Suomeen isä Vladimirin lentopallouran perässä Lukaksen ollessa 1-vuotias. Saanut ensimmäiset jalkapallo-oppinsa Turun keskustan kupeessa olevalla Runosmäen kaupunginosan hiekkakentällä.

Rakentanut uraansa järkevästi askel kerrallaan ja on seurastatukseltaan sekä ominaisuuksiltaan yksi Suomen joukkueen harvoista kansainvälisistä tähtipelaajista. Yksi Saksan Bundesliigan parhaista maalivahdeista.

Melkoinen veijari ja ilopilleri, josta on vaikea olla pitämättä. Loistaa kentällä ja haastatteluissa. Osaa analysoida peliä, mutta murjaisee myös pilke silmäkulmassa humoristisia kommentteja. Ollut seurasta toiseen kannattajien suursuosikki. Tanskan-vuosinaan Hradecky toimi kämppäkaverinsa Teemu Pukin "hovikokkina". Suomen joukkueen olutmaisteri, jolle maistuu pelin jälkeen pari huurteista.

On jonkin sortin supermies, sillä on säästynyt uransa aikana pahoilta loukkaantumisilta. Sekin on osoitus siitä, että rennon ulkokuoren alla on rautainen ammattilainen. Avauspelaaminen mainiolla tasolla ja erinomainen lähi- ja refleksitorjuja.

Päässyt näissä karsinnoissa jopa yllättävän ”vähällä”, sillä Suomen puolustaminen on ollut niin mallikasta. Johtaa ja ohjeistaa puolustusta esimerkillisesti, ja kenttäpelaajista huokuu täysi luottamus Hradeckyn kykyihin. EM-lopputurnauksessa Hredeckyn merkitys kasvaa entisestään.

Lukas Hradecky torjui Suomen EM-kisoihin. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Paulus Arajuuri

Ikä: 31
Pelipaikka: Toppari
Seurajoukkue: Pafos FC (Kyproksen liiga)
Maaottelut / maalit: 42/3

Puolustuksen hymyilevä jättiläinen. Nousi vasta vähän myöhemmällä iällä maajoukkueen vakiokalustoon. Kentällä järkähtämätön graniitti, joka hallitsee suvereenisti ilmatilaa. Voittaa pääpalloja, taklaa kovaa eikä anna milliäkään periksi. Pallollisena ei mikään jonglööri, mutta on esimerkiksi hyökkäyspään erikoistilanteissa varsin käyttökelpoinen fyysisyytensä sekä yllättävän hyvän viimeistelytaitonsa ansiosta.

Muodostanut läpi karsintojen Joona Toivion kanssa Suomen jykevän toppariparin. Kaksikon tiet kohtasivat ensimmäisen kerran jo varhain, kun Toivion edustaman Sibbo Vargarnan ja Arajuuren Halkian Alun joukkueet yhdistyivät. Pelasivat yhdessä myös nuorisomaajoukkueissa ja kävivät samaan aikaan Mäkelänrinteen Urheilulukion.

Arajuuri on kentän ulkopuolella iloinen, joviaali ja positiivinen. Luo omalla elämänasenteellaan miellyttävän ilmapiirin ympärilleen. Yksi koko karsintojen kohokohdista nähtiin kotipelissä Kreikkaa vastaan, kun Arajuuri katkoi Kreikan vaarallisen vastahyökkäyksen. Katkonsa jälkeen Arajuuri nousi ylös rinta kaarella, ja otti Ratinan kotiyleisön mukaan tuuletuksellaan.

Teemu Pukki ja Paulus Arajuuri. Kuva: AOP

Joona Toivio
Ikä:
31
Pelipaikka: Toppari
Seurajoukkue: Häcken (Ruotsin liiga)
Maaottelut / maalit: 63/3

Todella luotettavan toppariparin hiljaisempi ja pidättyväisempi osapuoli. Pelannut ainoana kenttäpelaajana kaikki pelit alusta loppuun. Yhteistyö Arajuuren kanssa on toiminut erinomaisella tasolla läpi Kanervan nykyisen valmennuspestin.

Päässyt pelaamaan vahvuuksillaan, nostanut tasoaan aiemmasta ja on pelannut maajoukkueuransa parhaat pelinsä. Arajuuren parina aiempaa isompi rooli pallollisessa pelaamisessa ja pelin avaamisessa. Se on sopinut optimaalisesti. Virheetöntä toimintaa puolustussuuntaan, ja Toivion jalasta lähtevä pari vastustajan linjaa murtava avaussyöttö on jo melko tuttu näky Suomen peleissä.

Vaikkei olekaan yhtä sosiaalinen kuin Arajuuri, niin ei silti ole mikään hissukka. Ajautui muun muassa Norjassa Moldessa pelatessaan eripuraan päävalmentaja Ole Gunnar Solskjaerin kanssa peliajan jäädessä vähiin. Ei mikään jalkapallohullu, sillä ei seuraa jalkapalloa vapaa-ajallaan juuri ollenkaan.

On Suomen pukukopin musiikkivastaava yhdessä Lukas Hradeckyn kanssa. Yksi vaihtoehdoista suorien vapaapotkujen laukojaksi. Mainio potku perua nuoruusvuosilta, kun isä rakensi maali kodin viereiselle pellolle Sipooseen. Tuolla pellolla Toivio vietti aikaa tuntitolkulla.

Joona Toivio. Kuva: Tomi Hänninen

Jere Uronen
Ikä: 25
Pelipaikka: Laitapuolustaja
Seura: Genk (Belgian liiga)
Maaottelut / maalit: 40/1

Itseoikeutettu valinta vasemmaksi puolustajaksi terveenä olleessaan. Teki debyyttinsä maajoukkueessa jo 17-vuotiaana Turkkia vastaan. Loukkaantumiset ovat häirinneet uraa harmittavan paljon. Vastoinkäymisistä huolimatta TPS-kasvatin ura on rakentunut pienin askelin siihen pisteeseen, että Uronen pelaa tällä hetkellä Mestarien liigaa.

Viime syksynä Englannin Valioliigan Arsenal oli kiinnostunut Urosesta datan perustuvan pelaajakartoituksen kautta. Osoitti uskollisuuttaan, jäi Genkiin ja voitti Belgian mestaruuden.

Hyökkäysorientoitunut laitapuolustaja. Ei välttämättä ole loistanut maaotteluissa, mutta on silti äärettömän tärkeä pelaaja ja jokseenkin aliarvostettu omalla paikallaan. Suomen materiaali ei myöskään ole järin laaja laitapuolustajien osalta. Teki etenkin nuorempana jonkin verran komeita maaleja, mutta viime vuosina Urosen vasemman jalan pommit ovat jääneet vähemmälle.

Hyvästä potkutekniikasta kertoo kuitenkin se, että kulmapotkuissa Uroselle on pyritty petaamaan suora vetopaikka boksin ulkopuolelta. Yksi innokkaimmista NFL:n seuraajista Suomen joukkueessa. Urosen onneksi Suomen karsintataival ei ole ollut yhtä tuskainen kuin suosikkijoukkue Miami Dolphinsin kuluva kausi.

Jere Uronen, Suomen laitapuolustaja Kuva: Tomi Hänninen

Jukka Raitala

Ikä: 31
Pelipaikka: Laitapuolustaja
Seura: Montreal Impact (MLS)
Maaottelut / maalit: 49/0

Vastuu maajoukkueessa oli jo vähenemään päin, mutta nousi takaisin avauskokoonpanon vakiokasvoksi. Oli Markku Kanervan luottopelaaja jo 2009 alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa ja tylsytti tuolloin muun muassa Theo Walcottin.

Tottunut pelaamaan urallaan vasempana puolustajana. Tuo paikka on maajoukkueessa ollut kuitenkin Jere Urosen, joten Raitala on pelannut paljon oikeana laitapuolustajana. Tämä ei toki ole ollut Raitalalle suuri ongelma, sillä vaikka hänen vasenta jalkaansa pidetään parempana, on hän luonnostaan oikeajalkainen. Pelaaminen oikealla ei siten ole niin rajoittunutta kuin se umpivasurilla voisi olla. Hoitanut ruutunsa varsin luotettavasti puolustussuuntaan. Riittävän nopea ja hankalasti ohitettava.

Keravalaisen KP-75:n kasvatti. Ei ole koskaan ollut isoissa otsikoissa, mutta kokemus muun muassa Saksan Bundesliigasta, Espanjan liigasta ja Hollannin liigasta kertoo sen, että seurajoukkueura on ollut suomalaiselle pelaajalle poikkeuksellisen kova. Aikanaan Osasunassa pelatessaan oli voittamassa Barcelonan tähtisikermää ja Lionel Messiä.

Maalien tekeminen ei ole ihan arkipäivää. Maajoukkueuralla niitä ei vielä ole tullut ensimmäistäkään, eivätkä maaliverkot ole heiluneet ulkomaillakaan kuin kolmesti yli kymmenen kautta kestäneellä ajanjaksolla.

Jukka Raitala. Kuva: Tomi Hänninen

Glen Kamara
Ikä: 24
Pelipaikka: Keskikentän keskusta
Seura: Rangers (Skotlannin liiga)
Maaottelut / maalit: 17/1

Keskikentän kultakimpale. Kaikki ylisanat ansainnut. Nousi Kansojen liigassa ja kuluneissa karsinnoissa ryminällä suomalaisten tietouteen. Moderni keskikenttäpelaaja, joka muodosti läpi karsintojen toimivan tandemin Tim Sparvin kanssa. Syöttötarkkuus huippuluokkaa. Ensimmäinen kosketus loistava, jonka ansiosta saa itselleen elintilaa.

Perustaa pelinsä paljon lyhyisiin syöttöihin, mutta pystyy murtamaan vastustajan linjoja myös kuljettamalla. Karsintojen syöttötilastoissa aivan Euroopan absoluuttisella huipulla. Otteet ailahtelevat vielä jonkin verran, mutta parhaimmillaan on täysin pitelemätön ja heikkonakin päivänä vain keskiverto.

Syntynyt Tampereella ja saanut jalkapallo-oppinsa Olarin Tarmossa. Muutti 12-vuotiaana Englantiin ja viihtyi Arsenalin organisaatiossa viiden vuoden ajan. Pääsi myös pelaamaan ”tykkimiehissä” yhdessä liigacupin ottelussa. Läpilyönti aikuisten tasolla tapahtui Skotlannissa ja Rangersin päävalmentaja Steven Gerrard on kertonut, että useampi Englannin Valioliigan seura tarkkailee tiiviisti Kamaran otteita tällä hetkellä.

Kentän ulkopuolella eloisa persoona, jolla on usein hymy huulilla. Puhuu joukkueen kesken sujuvasti suomea, mutta on haastatteluissa vielä hyvin ujo, ja on halunnut pitäytyä itselleen tutummassa englannin kielessä.

Glen Kamara. Kuva: Tomi Hänninen

Tim Sparv
Ikä: 32
Pelipaikka: Keskikentän keskusta
Seura: Midtjylland (Tanskan liiga)
Maaottelut / maalit: 73/1

Muistetaan ikuisesti kapteenina, joka johdatti Suomen miehet ensimmäisen kerran arvokisoihin. Sparvin merkityksen on ymmärtänyt vuosien saatossa parhaiten, kun hän ei ole ollut kentällä. Ollut lopputulosten kannalta Suomen tärkein yksittäinen pelaaja, sillä ilman Sparvia Suomi ei yksinkertaisesti voita: ennen Armenia-kotipeliä Suomi oli voittanut edellisen karsintapelinsä ilman Sparvia syyskuussa 2011.

Ei ole kentän nopein, taitavin tai säihkyvin pelaaja, mutta on äärettömän älykäs jalkapalloilija. Pystyy paikkaamaan sijoittumisellaan ja pelinluvullaan ei niin lennokasta askellustaan. Rauhoittaa Suomen pelaamista ja ajautuu harvoin tilanteisiin, joissa menettää pallon. Kärsinyt valitettavan paljon loukkaantumisista, eikä ole ollut kentällä aina lähelläkään täydessä kunnossa. Harkitseva ja pohtiva luonne, jonka halu oppia uutta on vienyt pitkälle.

Maaottelureissuilla Sparvin näkee tyypillisesti nenä kirjassa, ja usein kirjat käsittelevät jollain tasolla johtamista. Ollut maajoukkueessa kapteenina kaikissa ikäkausimaajoukkueissa. Halunnut olla myös yhteiskunnallinen vaikuttaja ja on rakennuttanut kotikonnuilleen Pohjanmaalle useamman tekonurmikentän motivoidakseen nuoria liikkumaan. Johtaa Suomen joukkuetta EM-kisoissa todennäköisesti viimeisen kerran.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv. Kuva: AOP

Robin Lod
Ikä: 26
Pelipaikka: Keskikentän laita tai keskusta
Seura: Minnesota United (MLS)
Maaottelut / maalit: 37/3

Yksi Suomen hyökkäyspelin tärkeimpiä palasia, ja täysin mahdotonta sivuuttaa avauskokoonpanosta. Oli jo Hans Backen aikakauden johtaman alakulon harvoja valopilkkuja. Seurajoukkueessa on välillä ollut vaikeampaa, mutta maajoukkueessa Lod on saanut itsestään parhaan irti. Luonut Suomen joukkueesta ylivoimaisesti eniten maalintekopaikkoja joukkuekavereilleen, ja on ollut yksi koko karsintojen eniten maalipaikkoja luoneista pelaajista.

Jakomäen hiekkakentän kasvatti on jässikkä, jota on todella vaikea horjuttaa kaksinkamppailuissa. Vantterasta olemuksestaan huolimatta varsin liukasliikkeinen ja vauhdikas pallon kanssa. Siitä osoituksena se, että karsinnoissa vain Slovenian kikkakone Josip Ilicicillä ja Belgian supertähti Eden Hazardilla on enemmän onnistuneita haastoja.

Monipuolinen pelaaja, joka soveltuu hyökkäysvaiheessa pidempiin pallohallintajaksoihin sekä nopeampiin vastahyökkäyksiin. Hakeutuu usein vasemmasta laidasta lähemmäs keskustaa luomaan ylivoimia. Monen muun pelaajan tavoin melko vaatimaton luonne, joka ei tee itsestään numeroa.

Robin Lod. Kuva: AOP

Teemu Pukki
Ikä:
29
Pelipaikka: Hyökkääjä
Seura: Norwich (Englannin Valioliiga)
Maaottelut / maalit: 78/24

Ujosta pellavapäästä on kuoriutunut iän karttuessa kalju karju. Suomen hyökkäyksen keihään viiltävän terävä kärki. Noussut maailman kilpailuimman lajin suosituimmassa liigassa tähtistatukseen ja valittiin Englannin Valioliigan elokuun kuukauden pelaajaksi. Ei ole hyökkääjä, jolta toivotaan maaleja, vaan hyökkääjä, jolta odotetaan maaleja.

Aina näin ei ole ollut, sillä maajoukkueen ankeampina aikoina Pukki oli usein syntipukki joukkueen menestyksettömyyteen. Vaikka Schalke- ja Celtic-pestit päättyivät melko nopeasti, niin oli molemmissa varsin tehokas pelattuihin minuutteihin nähden.

Positiivinen kierre käynnistyi toden teolla Tanskassa Lukas Hradeckyn kämppäkaverina. Sai Bröndbyssä aiempaa enemmän vastuuta, se poiki paremman pelituntuman, sitä kautta tuli lisää onnistumisia ja sen jälkeen itseluottamus nousi kohisten.

Ammattimaistui myös Tanskan vuosina, ja ymmärsi, että modernin hyökkääjän pitää osallistua orjallisesti myös puolustuspelaamiseen. Mestari ajoittamaan pystyjuoksunsa ja viimeistely varsin kliinistä. Kypsynyt ihmisenä ja jalkapalloilijana, joten elää kentällä ilman painolastia epäonnistumisesta.

Suomen vastahyökkäyksiin perustunut pelitapa on sopinut kotkalaiskasvatille erinomaisesti. Kasvanut myös kokemuksen myötä tärkeäksi pelaajaksi kentän ulkopuolella. Saa omalla vaatimattomalla olemuksellaan ympärillä olevat pelaajat tuntemaan olonsa kotoisaksi. Tähtipelaaja, ilman tähtipelaajalle hyvin usein tyypillistä arroganttisuutta.

Teemu Pukki. Kuva: Tomi Hänninen

Jasse Tuominen
Ikä:
23
Pelipaikka: Hyökkääjä tai laitakeskikenttä
Seura: Bate Borisov (Valko-Venäjän liiga)
Maaottelut / maalit: 14/1

Moni ei osannut odottaa vielä reilu vuosi takaperin, että Tuominen kohoaisi maajoukkueen vakiokalustoon. Joel Pohjanpalon loukkaantuminen avitti Tuomisen nousua Teemu Pukin kärkipariksi. Tuominen pääsi nauttimaan perjantain Liechtenstein-ottelussa A-maajoukkueuransa ensimmäisestä maalista, kun hän teki pelin voittomaalin. Atleettinen pelaaja, jolle fysiikkapuoli on tullut tutuksi isä Juhan kautta. Juha Tuominen toimi monta vuotta FC Lahden fysioterapeuttina.

Suomen hyökkäyspään pääpelivoima on kauttaaltaan ollut melko mitätön, mutta Tuomista käytettiin pitkissä palloissa usein kohdepelaajana. Vaikka Tuominen ei pääpalloja liikaa voittanutkaan, niin loistavan ponnistusvoimansa ansiosta vastustajatkaan eivät vieneet niitä täysin kontrolloidusti. Kun kohdepelaaja oli muille selvä, niin Suomi oli valmiina taistelemaan kakkospalloista.

Siirtyi FC Lahdesta Valko-Venäjän suurseura Bate Borisoviin. Vaati siellä itselleen venäjän kielen opettajan, kun joukkue ei sellaista aluksi tarjonnut. Viime aikoina vastuu seurajoukkueessa on jäänyt valitettavan vähiin. Fredrik Jensen, Joel Pohjanpalo ja Benjamin Källman ovat osoittaneet pystyvänsä maalintekoon Teemu Pukin kärkiparina, joten Tuomisella on kova työ näyttää kuuluvansa kisamiehistöön. Monikäyttöisyytensä ansiosta silti vahvasti tyrkyllä.

Jasse Tuominen. Kuva: Tomi Hänninen

Juha Pirinen
Ikä:
28
Pelipaikka: Laitapuolustaja
Seura: Tromsø (Norjan liiga)
Maaottelut / maalit: 17/0

On tuurannut Jere Urosta vasempana laitapuolustajana Urosen ollessa sivussa loukkaantumisen takia. Vekkuli luonne, tarinankertoja sekä värittäjä ja ehdottomasti yksi joukkueen puheliaimmista pelaajista. Uransa alkuaikoina hyökkäävämmässä roolissa, mutta uran edetessä laitapuolustajan paikka tullut tutummaksi. Sillä paikalla Pirinen myös itse pelaa mieluiten. Kelpo vasen jalka ja hyvät avut hyökkäyssuuntaan. Ei järin nopea, mutta paikkaa puutteitaan sopivan fyysisellä pelityylillään. Valkeakosken kasvatti, joka saa kalamiehenä nauttia seurajoukkueessa Pohjois-Norjan kala-apajista.

Juha Pirinen. Kuva: AOP / imago sportfotodienst

Albin Granlund
Ikä:
30
Pelipaikka: Laitapuolustaja
Seura: Örebro (Ruotsin liiga)
Maaottelut / maalit: 17/0

Jos hirveän moni ei uskonut vielä muutama vuosi sitten, että Suomi pääsisi arvokisoihin, niin Granlund itse ei osannut parikymmppisenä edes unelmoida maajoukkuepaidasta. Paraisten IF:n kasvatti ei ole pelannut yhtään nuorisomaaotteluita ja tahkosi vielä 20-vuotiaana Åbo IFK:ssa ja Paraisten IF:n riveissä Kakkosta. Nöyrä pelaaja, joka tekee kentällä aina kaikkensa.

Pienestä koostaan huolimatta sitkeä vääntäjä, joka tietää hyvin omat vahvuudet ja heikkoudet. Maajoukkueuran alussa melkoinen putki, sillä Granlundin yhdeksästä ensimmäisestä maaottelusta Suomi ei hävinnyt ensimmäistäkään. Ei se joukkueen puheliain pelaaja, mutta suunsa avatessaan sanoo yleensä jotain viisasta. Paikannut Raitalaa oikeana puolustajana.

Albin Granlund. Kuva: Tomi Hänninen

Sauli Väisänen
Ikä: 25
Pelipaikka: Toppari
Seura: Chievo (Serie B)
Maaottelut / maalit: 18/0

Kanerva käytti etenkin kolmella topparilla pelatessa Italiaa vastaan. Ei päässyt helpolla lohkon ylivoimaisesti parasta joukkuetta vastaan. Aiheutti Italiaa vastaan rankkarin, vaikka tuomio käsivirheestä oli vähintäänkin kyseenalainen. Paikkasi Paulus Arajuurta Armeniaa vastaan mainiosti. Pallollinen osaaminen hyvällä tasolla. Hyväkäytöksinen, kohtelias ja muut huomioon ottava persoona. Ei ollut nuorena mikään jättilupaus, ja nuorisomaajoukkueen portit pysyivät pitkään kiinni. Päämäärätietoisuus vienyt ammattilaiseksi Italiaan asti. Kertonut avoimesti hartaasta kristinuskostaan.

Sauli Väisänen. Kuva: AOP

Lassi Lappalainen
Ikä:
21
Pelipaikka: Keskikentän laita
Seura: Montreal Impact (MLS)
Maaottelut / maalit: 7/0

Markku Kanerva vaihtoi ennakkoluulottomasti kentälle karsintojen avausottelussa Italiaa vastaan silloin vielä Veikkausliigassa HJK:ta edustaneen pelaajan. Siirtynyt sen jälkeen Italian Serie A:n Bolognaan ja lainalle MLS:ään. Ollut nopeutensa ansiosta pienestä pitäen aina esillä. Vierasottelussa Liechtensteinia vastaan nähtiin Lappalaisen karsintojen kohokohta, kun 80 metrin soolo päättyi maalisyöttöön Benjamin Källmanille.

Suomessa ei vuosien saatossa ole ollut liikaa tyrkyllä maajoukkueeseen nopeajalkaista laitapelaajaa. Kaikki edellytykset kehittyä huipputärkeäksi pelaajaksi maajoukkueelle, mutta otteisiin pitää saada lisää tasaisuutta. Vielä liian hentoinen kaksinkamppailutilanteissa.

Lassi Lappalainen. Kuva: AOP / European Pressphoto Agency EPA

Pyry Soiri
Ikä: 25
Pelipaikka: Keskikentän laita
Seura: Esbjerg (Tanskan liiga)
Maaottelut / maalit: 20/5

Maailmankansalainen, joka on asunut Suomen lisäksi ainakin Namibiassa, Mosambikissa ja Tansaniassa. Maajoukkuepaidassa varsin tehokas, ja Soirin maaleista on Suomen lisäksi saanut nauttia myös Islanti. Avitti maajoukkueuran avausmaalillaan Kroatiaa vastaan Islannin MM-kisoihin. Tuo maali miellytti myös kroatialaisia, koska he pääsivät Suomi-ottelun tasapelin myötä eroon ei niin pidetystä päävalmentajasta Ante Čačićista.

Kroatiassa Soirille murjaistiin lentokentän turvatarkastuksessa, että "laukkusi on kunnossa, mutta sinä olet liian räjähtävä". Sähäkkä pelaaja, jonka avut ovat sopineet erinomaisesti Suomen vastahyökkäyksiin. Seurajoukkueura ulkomailla ei ole lähtenyt samanlaiseen liitoon kuin Huuhkajissa.

Pyry Soiri. Kuva: AOP

Rasmus Schüller
Ikä: 28
Pelipaikka: Keskikentän keskusta
Seura: Minnesota United
Maaottelut / maalit: 39/0

Päävalmentaja Markku Kanerva on käyttänyt Schülleriä jonkin verran vaihtopelaajana otteluiden lopussa rauhoittamaan peliä ja tukemaan keskikentän keskustaa. Onnistunut Armenia-peleissä roolissaan mainiosti ja petasi Turussa täydellisellä läpisyötöllään Teemu Pukin toiseen osumaan johtaneen maalipaikan. HooGeessa uransa aloittanut Schüller nousi jo varhain pinnalle Hongan riveissä ja kehittyi entisestään HJK-paidassa.

Ulkomailla Schüller on kokenut Ruotsin ja Yhdysvallat. Sopimus Minnesotan kanssa päättyy vuoden vaihteessa, joten etsii itselleen uutta seuraa. Viisas pelaaja, jolla riittää älliä myös kentän ulkopuolella: pääsi sisään Helsingin oikeustieteelliseen ja on pyrkinyt sovittamaan opintonsa ammattilaisuran oheen. Palasi Suomeen lokakuussa ainakin hetkellisesti suorittamaan varusmiespalvelustaan.

Rasmus Schüller. Kuva: Tomi Hänninen

Fredrik Jensen
Ikä: 22
Pelipaikka: Hyökkäävä keskikenttäpelaaja tai hyökkääjä
Seura: Augsburg (Saksan liiga)
Maaottelut / maalit: 10/4

Armenian alistaja ja Kaukasuksen kauhu. Pääsi avauskokoonpanoon molemmissa Armenia-peleissä ja kiitti luottamuksesta tekemällä molemmissa otteluissa voittomaalit. Onnistui maalinteossa myös Huuhkaja-debyytissään keväällä 2017 Itävaltaa vastaan. Rakentanut uraansa päämäärätietoisesti ja on halunnut aina olla ammattilaisjalkapalloilija.

Porvoolaisen Futuran kasvatti lähti jo nuorena isoveljensä Richardin perässä Hollantiin ja FC Twenten riveihin. Löi läpi Hollannissa ja onnistuminen poiki siirron Saksan Bundesliigaan. Taitava pelaaja, jolla on mainio laukaus. Tunnettu jo pienestä pitäen lempinimellä ”Pikku”, sillä samassa joukkueessa Futurassa pelasi vuoden vanhempi ja myöhemmin Veikkausliigastakin tuttu Fredrik Lassas.

Fredrik Jensen. Kuva: Tomi Hänninen

Kasper Hämäläinen
Ikä:
33
Pelipaikka: Hyökkäävä keskikenttäpelaaja tai hyökkääjä
Seura: Jablonec (Tshekin liiga)
Maaottelut / maalit: 63/8

Palasi maajoukkueeseen puolentoista vuoden tauon jälkeen karsintojen kahteen ensimmäiseen otteluun. Oli kesällä ja syksyllä pitkään ilman seuraa eikä päässyt karsintojen edetessä mukaan joukkueeseen. Peliaika tällä hetkellä tiukassa Tshekin liigassa, joten uusi paluu maajoukkueeseen ei näytä järin todennäköiseltä. Tehnyt hienon uran maajoukkueen palveluksessa ja oli parhaimmillaan Puolan liigassa pelatessaan yksi sarjan tähtipelaajista.

Kasper Hämäläinen (nro 21) Kuva: Tomi Hänninen

Joni Kauko
Ikä:
29
Pelipaikka: Keskikentän keskusta
Seura: Esbjerg (Tanskan liiga)
Maaottelut / maalit: 15/0

Paikkasi Tim Sparvia hienosti tutulla kentällä Turun Kupittaalla Armeniaa vastaan. Kasvanut samalla Runosmäen hiekkakentällä kuin vuotta vanhempi Lukas Hradecky. Keskikentän höyryjyrä, joka viihtyy kaksinkamppailuissa. Pelaa tällä hetkellä uransa parasta jalkapalloa ja on saanut Tanskassa leikkisän lempinimen ”Suomen Messi”.

Hyökkäävämpi rooli seurajoukkueessa on osoittanut, että taitaa myös maalinteon jalon taidon. Uraa Saksassa rasitti pahasti krooninen suolistosairaus, josta Kauko kärsi kahden vuoden ajan. Ollut paljon mukana maajoukkueessa, ja on itsekin vitsaillut, että on varmasti yksi maajoukkuehistorian eniten vaihtopenkkiä kuluttanut pelaaja. Oli näissä karsinnoissa oikeastaan ensimmäisen kerran merkittävässä roolissa maajoukkueessa kentän puolella.

Joni Kauko. Kuva: Tomi Hänninen

Benjamin Källman
Ikä:
21
Pelipaikka: Hyökkääjä
Seura: Viking (Norjan liiga)
Maaottelut / maalit: 2/1

Kanerva nosti mukaan rinkiin Bosniaa ja Hertsegovinaa sekä Liechtensteinia vastaan muiden hyökkääjien loukkaantumishuolten vuoksi. Nousi yllättäen avauskokoonpanoon Liechtensten-ottelussa ja onnistui maalinteossa. Vantterarakenteinen hyökkääjä kasvoi Tammisaaressa EIF:ssä ja teki läpimurron Suomessa FC Interissä. Kävi kokeilemassa siipiään Skotlannissa ja hakee nyt läpilyöntiä Norjassa. Isä Mikael Källman on kaikkien aikojen menestynein suomalainen käsipalloilija.

Benjamin Källman (vas.), Teemu Pukki ja Lassi Lappalainen. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Simon Skrabb
Ikä:
24
Pelipaikka: Hyökkäävä keskikenttäpelaaja
Seura: IFK Norrköping (Ruotsin liiga)
Maaottelut / maalit: 12/0

Huippulupaus nuoresta pitäen ja kävi vain 12-vuotiaana muun muassa Liverpoolin testattavana. Jaron kasvatti on Veikkausliigan historian toiseksi nuorin maalintekijä. Lähti varhain Ruotsiin ja Allsvenskaniin. Erinomainen vasen jalka ja huipputaitava pallon kanssa. Oli avauskokoonpanossa voitokkaassa kotiottelussa Bosniaa ja Hertsegovinaa vastaan. Seurajoukkueessaan Norrköpingissä valmentaja on peluuttanut käytännössä kaikilla muilla pelipaikoilla paitsi maalivahtina. Oma lempipaikka kuitenkin kärjen alapuolella kymppipaikalla.

Simon Skrabb. Kuva: Tomi Hänninen

Joel Pohjanpalo
Ikä:
25
Pelipaikka: Hyökkääjä
Seura: Leverkusen (Saksan Bundesliiga)
Maaottelut / maalit: 32/7

Karmea onni loukkaantumisten kanssa. Mystisen jalkavamman vuoksi jopa koko ura oli vaakalaudalla. Osoitti Bosnia ja Hertsegovinaa sekä Armeniaa vastaan olevan huippuiskussa, kun teki vajaaseen 90 minuuttiin maalin ja syötti toisen.

Itseluottamus ollut aina korkealla tasolla. Mahdollisesti yksi Suomen maajoukkuehistorian parhaista viimeistelijöistä. Nauttinut aina maalinteosta ja piti nuorempana kirjaa omista maalimääristään. Lopetti kirjaamisen, kun tuhat maalia oli tullut täyteen. Jos pysyy kunnossa, ja peliaikaa heltiää seurajoukkueessa, niin on hyvin todennäköisesti Teemu Pukin kärkipari EM-kisoissa.

Joel Pohjanpalo. Kuva: Tomi Hänninen

Petteri Forsell
Ikä: 29
Pelipaikka: Hyökkäävä keskikenttäpelaaja tai hyökkääjä
Seura: Miedź Legnica (Puolan liiga)
Maaottelut / maalit: 12/1

Potkutekniikka molemmilla jaloilla ihan maailmanluokkaa. Kanerva käytti rajallisesti ja pääsi irti vain kotipelissä Bosniaa ja Hertsegovinaa vastaan. Lainasiirto HJK-paitaan ei tuonut toivottua nostetta. Pelasi uransa parhaan kautensa Puolassa ja takoi 13 liigamaalia, mutta oma seura putosi Puolan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Mielenkiintoinen tilanne seurajoukkuekuvioiden kannalta. Jos pääsee vielä parhaaseen iskuunsa, niin taistelee paikastaan EM-miehistössä erikoisosaamisensa ansiosta. On myös erilainen vaihtoehto hyökkäykseen.

Petteri Forsell (vasemmalla). Kuva: Mika Kanerva

Rasmus Karjalainen
Ikä: 23
Pelipaikka: Hyökkääjä
Seura: Fortuna Sittard (Hollannin liiga)
Maaottelut / maalit: 9/1

Kovalla työllä ja kurinalaisuudella pitkälle päässyt pelaaja. Oulun Luistinseurasta pienin askelin urallaan edennyt hyökkääjä, joka onnistui Veikkausliigassa Jani Honkavaaran alaisuudessa. Siirtyi kesällä Hollannin liigaan ja siellä peliaikaa on tullut syyskaudella melko niukasti.

Rasmus Karjalainen. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Robert Taylor
Ikä
: 25
Pelipaikka: Keskikenttä
Seura: Tromsø (Norjan liiga)
Maaottelut / maalit: 10/0

Taitava ja hyväpotkuinen Taylor muutti jo 15-vuotiaana Englantiin ja Lincoln Cityn organisaatioon. Palasi muutama vuosi myöhemmin takaisin Jyväskylään yhden kokemuksen rikkaampana. Nousi Veikkausliigan huipulle Rovaniemen Palloseurassa ja jatkoi Ruotsin kautta Norjaan Simo Valakarin valmennukseen. Monikäyttöinen pelaaja, joka on seurajoukkueessa pelannut myös wing backina.

Robert Taylor. Kuva: EPA

Leo Väisänen
Ikä:
22
Pelipaikka: Toppari
Seura: Den Bosch (Hollannin toiseksi korkein sarjataso)
Maaottelut / maalit: 1/0

Väisäsen veljeksistä nuorempi. Kouliintuu toista vuottaan Hollannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Den Boschin riveissä. Veljeensä verrattuna aavistuksen ronskimpiotteinen. Mahdollinen Suomen tulevaisuuden avauskokoonpanon toppari.

Leo Väisänen. Kuva: AOP

Jesse Joronen
Ikä:
26
Pelipaikka: Maalivahti
Seura: Brescia (Italian liiga)
Maaottelut / maalit: 7/0

Aloittanut uransa mallikkaasti yhdessä Euroopan isossa liigassa Serie A:ssa. Jos Hradecky ei olisi itseoikeutettu valinta Suomen maalille, olisi Joronen vahvasti tyrkyllä Suomen ykköstorjujaksi. Hradeckyn loukkaantuminen olisi iso takaisku, mutta Suomen onneksi Jorosella on kaikki edellytykset korvata Hradecky, jos tarve vaatii.

Pelasi pitkään Simpeleen Urheilijoissa, josta lähti Englantiin ja Fulhamin organisaatioon. Pääsi pelaamaan neljä ottelua Englannin Mestaruussarjassa, muttei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa Fulhamin edustusjoukkueen ykköstorjujana. Tanskassa vastuuta tuli ja kehityskäyrä on vahvasti ylöspäin.

Jesse Joronen. Kuva: AOP

Anssi Jaakkola
Ikä:
32
Pelipaikka: Maalivahti
Seura: Bristol Rovers (Englannin Ykkösliiga)
Maaottelut / maalit: 3/0

Lähtökohtaisesti Suomen kolmosvahti. Käynyt läpi moneen muuhun verrattuna erilaisen tien. Kemissä syntynyt Jaakkola pelasi muun muassa kolmen vuoden ajan Etelä-Afrikassa Ajax Cape Townin riveissä. Teki debyyttinsä Italian Serie A:ssa Sienan paidassa vain parikymppisenä. Maajoukkuedebyytti oli karu, kun Ruotsi murjoi Råsundalla Suomen 5–0.

Anssi Jaakkola löysi uuden seuran. Kuva: AOP

Korjattu 16.11.2019 kello 21.37 Teemu Pukin ja Jasse Tuomisen maalimäärät.

Lue myös:

Sinivalkoista jalkapallohistoriaa! Huuhkajat liiteli EM-kisoihin

Missä Huuhkajat pelaa EM-kisoissa, ketä vastaan ja miten lipunmyynti etenee? Näin kuumat kysymykset ratkeavat

Näin Suomen jalkapallojuhlasta uutisoidaan maailmalla: Ensin Maamme-laulu ja sitten juhlat, jotka eivät ihan heti lopu

Kommentti: Huuhkajien kärsimysten tien päätepiste löytyi viimein – sankarijoukkueen matka on vasta alussa

Ensimmäistä kertaa Suomi–Ruotsi-ottelu miesten jalkapallon EM-kisoissa? Sinikeltaiset selvittivät tiensä Huuhkajien seuraksi ensi kesän karkeloihin

Suosittelemme sinulle