Hyppää sisältöön

Hämeenlinnassa aikuiset lupaavat järjestää ensi vuonna lapsille entistä enemmän kulttuuririentoja

Hämeenlinnan kaupunki ja kulttuurilaitokset antoivat perjantaina juhlallisen kulttuurilupauksen kaupungin lapsille ja nuorille.

Hämeenlinnan päättäjiä julkistamassa lasten kulttuurilupausta.
Lastenkulttuurilupauksen tekijät Taidemuseolla. Kuva: Hannu Harhama / Yle
Anne-Maria Niskanen

Hämeenlinnan Taidemuseossa järjestetyssä tilaisuudessa oli mukana Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sekä tietenkin paikallisten kulttuurilaitosten johtajat. Yhdessä he lupasivat, että ensi vuoden alusta alkaen lastenkulttuuri on lähellä jokaista kaupungin lasta ja nuorta.

Lupauksen mukaan muun muassa jokaisena lukuvuoden lauantaina lapsille ja nuorille luvataan järjestää lastenkulttuuria; näyttelyitä, näytelmiä, työpajoja, konsertteja ja tapahtumia. Viikon kulttuuritärpit kootaan yhteiselle Lasten lauantai -listalle kaupungin verkkosivuille.

Lapset rakentamassa paperimassasta raketteja lastenkulttuuritalo Arxin tiloissa.
Neljäsluokkalaisia työpajassa Taidemuseolla. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Seminaarin koulun 4 B -luokkalaiset Aatu Haikama ja Eeva Kangas olivat mukana työpajassa. Heidän mielestä kulttuurilupaus on hyvä asia.

– Lapsille on enemmän tekemistä täällä, sanoo Aatu Haikama.

– Lupaus kuulostaa hyvältä. Lapset saa tutustua kaikenlaisiin juttuihin, sanoo Eeva Kangas.

Lastenkulttuuri on ihan lähellä

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti jokaisella lapsella on oikeus kulttuurielämään ja taiteisiin. Perjantaina annetun lastenkulttuurilupauksen sisältö perustuu laajaan yhteistyöhön niin kaupungin oman organisaation sisällä kuin kaupungissa toimivien kulttuurilaitosten kesken.

Hämeenlinnan lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri muistuttaa, että taide ja kulttuuri ovat tärkeitä.

– Siinä on tunnekasvatusta ja vuorovaikutuskasvatusta, se luo yhteisöllisyyttä ja me haluamme, että jokainen lapsi pääsee siitä osalliseksi.

Hämeenlinnan apulaiskaupungin johtaja Juha Isosuo allekirjoittamassa lastenkulttuurilupausta.
Yksi allekirjoittajista oli apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo. Kuva: Hannu Harhama / Yle

Aikuiset mukaan lastenkulttuurilupaukseen

Yhtä aikaa kulttuurilupauksen julkistamisen kanssa avattiin Hämeenlinnassa myös Kulttuurikasvatus alkaa ihan läheltä -kampanja, jonka avulla aikuisia kannustetaan tekemään kulttuurilupaus lapselle. Se voi olla vaikka lupaus yhteisestä kirjastoretkestä.

Kulttuurikasvatus tarvitsee mahdollistajia, sillä ilmainenkaan tarjonta ei tavoita lapsia ilman aikuisten apua. Omien vanhempien lisäksi lupauksia tekemään haastetaan tekemään myös esimerkiksi mummit ja kummit.

Suosittelemme sinulle