Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

“Sama häirintä, jota oikeus käsitteli, jatkui oikeudenkäynnissä" – kirjailija Elina Hirvonen vaatii verkkohäirinnän estämiseen tiukempia toimia

Toimittaja Jessikka Aroon kohdistuvaa vainoa käsitellään hovioikeudessa. Myös juttujen haastateltavat joutuvat entistä useammin someryöpytykseen.

Toimittajia häiritään, haastateltavia haukutaan - miten journalismi selviää häirinnästä?
Heli Suominen
Avaa Yle-sovelluksessa

Verkossa tapahtuvaan häirintään pitäisi puuttua samalla pontevuudella kuin kadulla tapahtuvaan. Näin vaatii kirjailija Elina Hirvonen.

Hän seurasi kuluneella viikolla oikeudenkäyntiä, jossa käsiteltiin toimittaja Jessikka Aroon kohdistunutta vainoa. Hirvonen ja Oula Silvennoinen seurasivat oikeudenkäyntiä sananvapausjärjestö PEN:in johtokunnan edustajina.

–Oli hätkähdyttävää huomata, että sama häirintä, joka oli oikeudenkäynnin aiheena, toistui oikeudenkäynnin aikana, ja sitä tekivät samat ihmiset, Hirvonen sanoi Ylen aamun Viimeinen sana -keskustelussa lauantaina. Voit katsoa keskustelun klikkaamalla tämän artikkelin pääkuvaa.

Käräjäoikeus on jo antanut kahdelle miehelle kovat tuomiot lukuisista rikoksista. Kumpikin on valittanut hovioikeuteen, joka jatkaa asiaa asian käsittelyä joulukuussa. Syytettyjen tukijat saivat hovioikeuden käsittelyssä käsiinsä Aron sisaren todistajanlausunnosta laaditun tallenteen ja jakoivat ivallisesti kommentoiden sitä verkossa.

–Jos minulle huudellaan Suomi-areenassa, häirikkö poistetaan paikalta. Miten tehdä tämä verkossa?, Hirvonen kysyi.

Oikeusistuinten on ymmärrettävä tarvittaessa rajoittaa oikeutta käyttää salissa sähköisiä viesti- ja tallennusvälineitä, HIrvonen on kirjoittanut aiemmin blogissaan. Yksi mahdollisuus olisi velvoittaa internetin suuryhtiöitä nykyistä tiukempaan moderointiin.

Elina Hirvonen
Verkkovihakampanjoilla pyritään kaventamaan sananvapautta, sanoi kirjailija Elina Hirvonen Kuva: Heli Suominen / Yle

Toimittajien häirintä yleistyy

Jopa kaksi kolmasosaa journalisteista on kohdannut erilaisia solvauksia tai vihan ilmauksia etenkin verkossa, arvioi Tampereen yliopiston tutkija Ilmari Hiltunen. Väkivaltaisia uhkauksia itselle tai läheisille on saanut viidesosa. Hiltunen on toteuttanut laajan kyselyn aiheesta.

Tutkijan mukaan Jessikka Aroon kohdistuneen vainon lisäksi meneillään olevassa oikeudenkäynnissä linjataan, mitä toimittajan tulee sietää työnsä vuoksi.

–Journalistin ammatti on julkinen ammatti, mutta tässä häirintä on kohdistunut yksityishenkilöön.

Vaikuttaako ja hiljentääkö painostus journalisteja?

–Sitä sillä tavoitellaan. On toimittajia, jotka välttävät joitain aiheita, joista tietää, että ryöppy seuraa. Selvää on se, että vaikka toimittajat eivät vaikenisi, häirintä kuormittaa, Hiltunen sanoi.

–Häirintä yleistyy. Ja on huolestuttavaa, että on toimittajia jotka kohtaavat sitä usein: kuukausittain, viikoittain tai jopa päivittäin.

Journalistien lisäksi juttujen haastateltavat joutuvat entistä useammin someryöpytyksen kohteeksi. Tämä on uhka sananvapaudelle, Hiltunen sanoi.

Elina Hirvonen
llmari Hiltunen tutkii toimittajiin kohdistuvaa painostusta. Kuva: Heli Suominen / Yle

Toimituksissa pohditaan, miten haastateltavia tavallisia ihmisiä on syytä valmistaa ja tukea julkisuudessa.

– On pelottava ajatus, että julkisuudessa puhuvat tulevaisuudessa vain ne, jotka kestävät tällaista.

Hiltunen korosti, että toimituksissa on varauduttava jo ennalta vihakampanjoihin.

–Toimittajaa ei saa työyhteisössä jättää yksin, Hirvonen taas sanoi.

Elina Hirvonen ja Ilmari Hiltunen olivat Ville Seurin ja Heli Suomisen vieraina Ylen aamun uudessa mediakriittisessä osiossa, Viimeisessä sanassa.

Lauantaisin lähetettävässä osiossa median ja viestinnän ammattilaiset purkavat viikon mediapuheenaiheen palasiksi.

Lue lisää:

Kun vihakampanja käynnistyy, toimi näin

Katso Viimeinen sana tästä:

'

Artikkelin pääkuva vaihdettu 16.11.2019 klo 12.20. Alkuperäinen kuva saattoi antaa väärän mielikuvan.

Suosittelemme