Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Antti Muurisella oli joukkueessaan Jari Litmanen ja Sami Hyypiä – nyt hän kertoo, miksi Markku Kanerva onnistui viemään maajoukkueen arvokisoihin ja hän ei

Antti Muurinen valmensi Suomen miesten jalkapallomaajoukkuetta vuosina 2000–2005.

Tim Sparv, Paulus Arajuuri ja Lukas Hradecky
Tim Sparv, Paulus Arajuuri ja Lukas Hradecky juhlivat EM-kisapaikkaa perjantaina Liechtenstein-ottelun jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen
Jaakko Parkkinen,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Antti Muurinen säteili tyytyväisyyttä, kun Suomen ja Liechtensteinin välinen ottelu oli ohi ja Suomi oli varmistanut historiallisen paikkansa EM-kisoihin. Suomen maajoukkueen saavutus lämmitti häntä todella paljon, ja Muurinen pääsi käyttämään tuttua lausahdustaankin:

– Nyt voi sanoa että eteenpäin on menty. Ihan fantastista!

Suomen peli EM-karsinnoissa on ollut Muurisen mielestä yhdellä sanalla kuvattuna vakuuttavaa. Päävalmentaja Markku “Rive” Kanerva on luonut joukkueelleen hyvän taktiikan ja valinnut taktiikkaan sopivat pelaajat. Jokainen vaihtopelaajakin on tuonut joukkueen peliin aina lisävoimaa.

– Ketään alentamatta, niin kyllähän meidän kaksikkomme Lukas Hradecky - Teemu Pukki on ollut ihan loistava, Muurinen hehkutti, mutta nosti myös monia muita hyviä pelaajia esiin.

Muurinen kertoi, että moni on kysynyt häneltä, mikä ero on Kanervan joukkueella ja hänen maajoukkueellaan. Muurisella oli aikoinaan käytössään sellaisia tähtipelaajia kuin Jari Litmanen, Mikael Forssell ja Sami Hyypiä, mutta tästä huolimatta Suomi ei päässyt arvokisoihin.

– Ensinnäkin nämä kaikki pelaajat pelaavat nykyään ulkomailla. He ovat kaikki taito-tempoltaan erittäin nopeita ja hyviä pelaajia. Jotenkin se taktiikka, mikä “Rivellä” on – hyvä puolustaminen, joukkuepuolustaminen, vastaiskupeli – se sopii kuin nyrkki päähän näille pelaajille.

Muurinen tosin uskoo, että jos Litmanen ja Forssell olisivat pysyneet terveinä aina karsintojen toisenkin vuoden, Suomi olisi mennyt kisoihin.

– Kyllä nousee tunteet pintaan, mutta vain positiivisella tavalla. Se nyt onnistui, se on upeaa, mutta totta kai se olisi pitänyt onnistua aiemminkin.

Nyt kun pato on auki ja ensimmäinen arvokisapaikka on saavutettu, mitä se merkitsee suomalaiselle jalkapallolle? Muurinen uskoo tämän vaikuttavan moniinkin asioihin.

– Otetaan vaikka juniorit ja lapset, jotka valitsevat lajia. Jalkapallo nousee siinä hierarkiassa ainakin jonkin verran, Muurinen sanoi.

– Miten meidän omaa liigaamme seurataan, miten meidän pelaajiamme ja maata noteerataan ulkomailta, miten Suomea arvostetaan jalkapallomaana eri tavalla? Uskon, että tässä on monella tapaa paljon parempaa tulevaisuutta edessä.

Lue myös:

Huuhkajien sankari Jasse Tuominen onnistui herkullisella hetkellä – "Aika sanattomaksi vetää"

Kultaisen sukupolven runkopelaaja liikuttui Huuhkajien historiallisesta kisapaikasta: "Olen itkenyt viimeiset puoli tuntia"

Suomen sankari Pukki herkistyi huoltajalegenda-Gunnarin haastattelusta ja lupasi kisapaikasta kunnon bileet: "Maanantain peli ei tällä hetkellä kiinnosta yhtään"

Tuhansien kannattajien tunnelmallisesta marssista vuosikymmeniä odotettuun loppuvihellykseen – tällainen oli Töölön taianomainen jalkapalloilta, joka jää ikuisesti suomalaiseen urheiluhistoriaan

Sinivalkoista jalkapallohistoriaa! Huuhkajat liiteli EM-kisoihin

Suosittelemme