Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Huuhkajien valmentajamaestro soperteli onnellisena – muisti edesmennyttä Pertti Alajaa

Markku Kanerva jää historiaan miehenä, joka valmensi Suomen ensimmäistä kertaa jalkapallon miesten arvokisoihin.

Markku Kanerva kuvassa
Markku Kanervan tuuletuksia, kun Suomen historiallinen EM-kisapaikka oli varmistunut. Kuva: Tomi Hänninen
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva tuli suihkunraikkaana median eteen, perjantai-illan toisessa pukukerrastossaan. Ensimmäinen puku oli päällä suihkussa Töölön jalkapallostadionilla, ja suihkuun luotsinsa veivät joukkueen pelaajat, Kanervan mukaan "kaikki".

– Olo on nyt ihan freesi. Ja äärimmäisen onnellinen. On tämä iso juttu. Päästiin tekemään historiaa, Kanerva soperteli onnellisena.

Vajaa tunti aiemmin Suomi oli saanut vihdoin loppuun sen ikuiselta tuntuneen matkansa kohti miesten arvoturnausta, kun EM-karsintojen viimeistä edellisessä pelissä oli kukistunut Liechtenstein 3–0 Teemu Pukin kahdella ja Jasse Tuomisen yhdellä maalilla. Suomi pelaa arvoturnauksessa kautta aikain ensimmäisen kerran, kun Euroopassa otellaan ensi kesänä maanosan mestaruudesta.

Unelma täyttyi 30 102 päivää eli päälle 82 vuotta sen jälkeen, kun Suomen maajoukkue pelasi kesällä 1937 kaikkien aikojen ensimmäisen karsintapelinsä.

– Kypsä suoritus joukkueelta. Paineita oli, mutta ne kestettiin, Kanerva kuvaili kaiken kruunannutta vakuuttavaa voittoa Liechtensteinistä.

– Olen äärimmäisen ylpeä joukkueesta, ja kiitos kuuluu myös kaikille taustahenkilöille ja muille, jotka ovat edesauttaneet tätä matkaamme kohti sukupolvien unelman toteutumista. Ja hienoa oli, että saimme tehdä tämän kotiyleisön edessä.

Erityiskiitoksen sai Palloliiton edesmennyt puheenjohtaja Pertti Alaja.

– Hän on isossa roolissa siinä, että istun nyt tässä. Hän oli minua rekrytoimassa tähän pestiin, ja sääli, ettei hän päässyt tätä historiallista hetkeä todistamaan, Kanerva huokaisi.

Kiitosta saivat kaikki muut paitsi Markku Kanerva. Mies, jota jo kansallissankariksikin voisi alkaa kutsumaan.

– Pelaajat tekevät sen ydintyön. Onhan se imartelevaa kuulla, kun kannattajat laulavat nimeä, mutta pelaajat tekevät sen työn tuolla kentällä. Minä ja muu staffi tuetaan heitä ennen kaikkea valmistautumisessa, mutta kunnia kuuluu ennen kaikkea pelaajille.

Seitsemän kuukautta aikaa

Huuhkajien lento on ollut huimaa jo reilun vuoden, ja nyt katseet alkavat jo kohdistua ensi kesään. Yksi pysähdys on 30. marraskuuta tehtävä arvonta EM-lohkoista.

– Katsotaan mitä arvonnassa tulee, en ole ajatellut niin pitkälle. Nyt meillä on uudet haasteet edessä, mutta en halua niitäkään vielä ajatella. Meillä on vielä yksi karsintamatsi (maanantaina Kreikassa) edessä, ja sitten on seitsemän kuukautta aikaa miettiä EM-kisoja, Kanerva totesi.

Miettimistä on juhlan hieman laannuttua tietenkin monessakin mielessä, mutta yksi mietinnän kohde majailee itänaapurissa. Maajoukkueen ex-huippu, kohupelikieltonsa jälkeen joukkueesta sivussa ollut Roman Eremenko tuotiin Kanervan mieleen, venäläismedian kysymyksellä.

– Ööö..., katsotaan sitten myöhemmin. Haluan kiittää nyt näitä pelaajia, jotka ovat tämän saavutuksen tehneet. Meillä on pelaajia, jotka lopettivat maajoukkueuransa, mutta silti pystyimme saavuttamaan tämän, Kanerva muotoili.

– Jos EM-turnaukseen valmistelemista tarkoitetaan, ehkä minun on puhuttava hänen (Eremenko) kanssaan myöhemmin. Totta kai minulle on tärkeää saada EM-kisoihin paras joukkue, ja minun on päätettävä, millaisia pelaajia joukkueeseen tarvitsen.

Lue lisää:

Sinivalkoista jalkapallohistoriaa! Huuhkajat liiteli EM-kisoihin

Suomen sankari Pukki herkistyi huoltajalegenda-Gunnarin haastattelusta ja lupasi kisapaikasta kunnon bileet: "Maanantain peli ei tällä hetkellä kiinnosta yhtään"

3–0! Näin Huuhkajat namutteli EM-kisoihin!

Huuhkajien sankari Jasse Tuominen onnistui herkullisella hetkellä – "Aika sanattomaksi vetää"

Kultaisen sukupolven runkopelaaja liikuttui Huuhkajien historiallisesta kisapaikasta: "Olen itkenyt viimeiset puoli tuntia"

Pullot poksahtelivat Huuhkajien pukukopissa

Suosittelemme sinulle