Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomi selätti vuosikymmeniä kestäneen kirouksen – "Markku Kanerva on todellinen taktiikkanero"

Suomen miesten maajoukkue onnistui viimeinkin raivaamaan tiensä jalkapallon arvokisoihin.

Huuhkajat iloisissa tunnelmissa
Huuhkajat riemukkaissa tunnelmissa Töölön jalkapallostadionilla. Kuva: Tomi Hänninen
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallovalmentaja Teemu Tainio seurasi perjantain historiallista jalkapalloiltaa Miamissa. Suomen miesten maajoukkue raivasi tiensä ensimmäistä kertaa arvokisoihin, kun paikka ensi kesän EM-kisoihin sai sinettinsä.

– Aivan fantastinen homma! On vaikea edes puhua, kun olen niin otettu ja onnellinen poikien puolesta, Tainio suitsutti.

FC Hakaa ensi kaudella Veikkausliigassa luotsaava Tainio muistutti, että Suomen maajoukkueen kurssi on kääntynyt parissa vuodessa hurjaan nousuun.

– Näin vanhana pelaajana mieleeni tulivat muutaman vuoden takaiset ajat, kun maajoukkuetta dissattiin ihan hemmetisti. Siihen aikaan ei tullut voiton voittoa. Joukkue koostuu yhä samoista pelaajista, joten kyllähän Markku Kanerva ja pelaajat ovat kääntäneet kaiken aivan päälaelleen. Käsittämättömän upea saavutus, Tainio hämmästeli.

Suomi selätti vuosikymmeniä kestäneen kirouksen, kun paikka arvokisoihin viimeinkin aukesi. Maajoukkueen keskikentällä vuosia aikanaan raataneen Tainion mukaan onnistuminen perustui nimenomaan joukkuesuoritukseen.

– Tunnen noin 98 prosenttia nykyisen maajoukkueen pelaajista, kaikki ovat nöyriä poikia höystettyinä muutamalla supertähdellä, kuten Teemu Pukilla ja Lukas Hradeckylla. Hekin ovat luonteenpiirteiltään sellaisia jalat maassa -tyyppejä ja antavat aina kaikkensa joukkueen eteen, Tainio kuvaili Suomen historiallista joukkuetta.

Kanervan valmennusryhmä on Tainion mukaan oiva sekoitus tunnetta ja taktista tietämystä.

– "Rive" oli varmasti juuri oikea tyyppi tämän joukkueen valmentajaksi. Kanerva tuntee todella monet pelaajat jo nuorten maajoukkueista, lisäksi hänellä on opettajatausta. Hän osaa vedellä oikeista naruista, ja hän on todellinen taktiikkanero, joka tuntee jalkapallon kaikki nyanssit.

– Aikoinaan mietin, että oliko hän luonteeltaan liian rauhallinen, mutta sopivaa tunnetilaa on tullut maajoukkueen muulta valmennusryhmältä, Tainio arvioi.

Markku Kanerva kuvassa
Huuhkajien valmentajanero Markku Kanerva. Kuva: Tomi Hänninen

"Lukemattomia vuosia työntunteja"

Ilveksen liigajoukkueen päävalmentaja Jarkko Wiss todisti tapahtumia paikan päällä Töölön stadionilla.

– Olen todella ylpeä poikien puolesta ja ylpeä myös jalkapalloyhteisön puolesta. Tässä on taustalla lukemattomia vuosia työtunteja, kyllähän tämä oli meille kaikille hieno hetki, Wiss kuvaili tuntemuksiaan.

Suomen EM-kisapaikka alkoi sinetöityä jo aiemmin syksyllä, kun Kreikka yllätti Bosnia-Hertsegovinan 2–1.

– Siinä vaiheessa, kun Kreikka teki 2–1-maalin, huusin kotona niin lujaa, että koko muukin perhe heräsi. Sillä hetkellä tiesin, että nyt menemme kisoihin. Tuli sellainen tunne, että nyt meitä ei enää kukaan pysäytä, Wiss kertasi.

Wiss näki, että EM-kisapaikan siemenet kylvettiin Kansojen liigassa, jossa Suomi venyi loistaviin tuloksiin.

– Varmaan pelaajien itseluottamus alkoi kasvaa Kansojen liigan otteluissa. Nähtiin, etteivät kisoissa jo olleet joukkueet, kuten Islanti, olleet millään tavalla voittamattomia. Tekemisen moraali ja laatu olivat tässä joukkueessa hyvät, kaikki tekivät töitä yhteisten tavoitteiden eteen. Roolit olivat selkeästi sovittuja, Wiss kiitteli.

Englantilaisen Norwichin tähtihyökkääjä Teemu Pukki on tehnyt tuhoisaa jälkeä myös Huuhkajissa.

– Hyvä joukkue tarvitsee menestyäkseen aina tähtipelaajia ja maalintekijöitä. Pukki on vastannut huutoon, on vastassa sitten ollut keitä tahansa, Wiss kehui.

Wiss uskoo, että Huuhkajien tulevat EM-kisat nostavat jalkapallon arvostusta Suomessa.

– Muistellaan vaikka sitä, miten pikkupojat eläytyivät siihen, kun Leijonat voitti aikoinaan jääkiekon maailmanmestaruuden. Varmaan nuorten kiinnostus jalkapalloon kasvaa. Tampereella ja muuallakin Suomessa on ollut aistittavissa futisbuumia, toivottavasti harrastajia löytyy lisää ja jalkapallon arvostus nousee, Wiss mietti.

Lue lisää:

Huuhkajien sankari nieli kritiikin ja odotti hetkeään piinaavan kauan, kunnes unelmamaali sai kaikki tunteet purkautumaan – "Sanoin heti, että kylläpäs säästit hyvään paikkaan"

Maanantainen EM-karsintapeli Kreikkaa vastaan ei ollut voiton hetkellä Lukas Hradeckyn mielessä: "Se hoidetaan vaikka humalassa"

Sinivalkoista jalkapallohistoriaa! Huuhkajat liiteli EM-kisoihin

3–0! Näin Huuhkajat namutteli EM-kisoihin!

Suomen sankari Pukki herkistyi huoltajalegenda-Gunnarin haastattelusta ja lupasi kisapaikasta kunnon bileet: "Maanantain peli ei tällä hetkellä kiinnosta yhtään"

Huuhkajien valmentajamaestro soperteli onnellisena – muisti edesmennyttä Pertti Alajaa

Ensimmäistä kertaa Suomi–Ruotsi-ottelu miesten jalkapallon EM-kisoissa? Sinikeltaiset selvittivät tiensä Huuhkajien seuraksi ensi kesän karkeloihin

Huuhkajien sankari Jasse Tuominen onnistui herkullisella hetkellä – "Aika sanattomaksi vetää"

Suosittelemme sinulle