Hyppää sisältöön

Hannu Tihinen yleisön kenttäryntäyksestä ratkaisupelin jälkeen: "Uefa, yrittäkää ymmärtää meitä, olemme odottaneet tätä 120 vuotta"

Ylen aamussa vierailleet takavuosien tähtitoppari Hannu Tihinen ja maajoukkueen pelaajatarkkailija Toni Korkeakunnas uskovat, että ensi kesän EM-kisoissa kaikki on mahdollista.

Huuhkajat-fiiliksiä kuvassa
Suomen maajoukkueen pelaajat juhlivat Liechtensteiniä vastaan käydyssä ottelussa. Klikkaa kuvaa ja katso Ylen aamun haastattelu, jossa keskusteltiin Huuhkajien saavutuksesta.
Eelis Bjurström,
Mikko Haapanen

Legendaarinen puolustaja, Suomen Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen ja jalkapallovalmentaja, maajoukkueen pelaajatarkkailija Toni Korkeakunnas vierailivat Ylen aamussa Suomen historiallisen futisillan jälkeen keskustelemassa Huuhkajista ja suomalaisen jalkapallon toistaisesta lakipisteestä.

Kun Suomen 3–0-voitto Liechtensteinista ja sen myötä EM-kisapaikka varmistuivat, tuhannet katsojat rynnivät turvamiesten ohi kentälle juhlimaan pelaajien kanssa.

Tihiseltä kysyttiin, mitä Palloliitto aikoo vastata Euroopan jalkapalloliitto Uefalta todennäköisesti tulevaan tiedusteluun stadionsääntöjen rikkomisesta. Hän tiedostaa mahdolliset vaarat, joita kentän valtauksissa syntyy, mutta pyytää maanosaliitolta ymmärrystä tapahtumille.

– Mä ymmärrän heitä (faneja). Luulen, että kun Uefalle raporttia kirjotellaan, voidaan Token (Korkeakunnas) kanssa kahdestaan kirjoittaa perään, että "yrittäkää ymmärtää meitä, olemme odottaneet tätä 120 vuotta", Tihinen sanoo kaino virne kasvoillaan.

Tihinen muistelee kauden 2008–2009 Sveitsin liigan mestaruuden ratkaissutta ottelua FC Zürichin kapteenina. Kun joukkue kruunattiin mestariksi ja pelaajat lähtivät kiertämään kotistadionia pokaalin kanssa, täyttyi Letzigrundin viheriö valtavalla kannattajamassalla ja kentältä päästiin pois vasta puolitoista tuntia myöhemmin.

– Se oli mielenkiintoinen kokemus, Tihinen hymähtää.

Ihmiset ovat rynnänneet kentälle pelin päätyttyä.
Yleisö ryntäsi kentälle Suomen ja Liechtensteinin välisen ottelun jälkeen Helsingin Töölön jalkapallostadionilla. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

"Kun jalkapallo ja Huuhkajat menestyy, koko urheilu voittaa"

Suomi on pitkään ollut jääkiekkokansaa. Korkeakunnas sanoo, ettei ole koskaan ymmärtänyt lajien vastakkainasettelua, ja kertoo nauttineensa Leijonien menestyksestä aina täysin rinnoin.

– Mutta jalkapallo on maailman isoin laji, ja tätä on odotettu niin kauan. Samalla tavalla tämä yhdistää Suomen kansaa, kuin aikaisemmat jääkiekon maailmanmestaruudet, Korkeakunnas sanoo.

– Kun jalkapallo ja Huuhkajat menestyy, koko urheilu voittaa, Tihinen toteaa.

Mies Huuhkajien menestyksen takana, päävalmentaja Markku Kanerva, teki sen, mihin kukaan muu ei ole aikaisemmin pystynyt. Luotsasi Suomen jalkapallomiehet arvokisoihin.

Vieläpä joukkueella, jonka ei ole nähty vilisevän suuria tähtiä, jos verrataan takavuosien kultaiseen sukupolveen, jota Tihisen lisäksi tähdittivät muun muassa Jari Litmanen, Sami Hyypiä ja Jonatan Johansson.

– Tämä joukkue on paljon enemmän kuin yksilöidensä summa. Pelaajilla on selkeät roolitukset, pelitapa on selkeä, johon tehdään sitten pieniä muutoksia vastustajien perusteella, Korkeakunnas kertoo.

– Ja ennen kaikkea Riven (Kanerva) tapa johtaa joukkuetta. Hänen vuorovaikutustaitonsa ovat erinomaiset. Valmennustiimissä keskustellaan hyvin avoimesti ja ollaan välillä eri mieltä, mutta aina nousee se yhteinen savu Riven johdolla, hän jatkaa.

Suomen joukkueen ehkä suurin tähti, kansalliseksi ilmiöksi näissä karsinnoissa noussut Teemu Pukkikaan ei jää ilman kaksikon suitsutusta.

– Teemu on meidän johtava pelaaja. Oli tuossa taas hetken aikaa ilman maaleja, mutta taas onnistui. Aika moni tulee muistamaan sen, kuten myös kokonaisfiiliksen, Korkeakunnas hehkuttaa.

Urheilussa kaikki on mahdollista

Korkeakunnas ja Tihinen eivät usko Suomen tekevän suuria pelillisiä muutoksia kisoja varten. Ja miksi tarvitsisikaan, kun menestys on ollut nykysapluunalla nähdyn kaltaista.

– Jokaiseen pelin on valmistauduttu äärimmäisen hyvin. Yhteisistä tavoitteista on pidetty kiinni. Siten lähestymme varmasti jatkossakin otteluita, ei kannata ajatella muuta, Korkeakunnas sanoo.

Kisamenestyksestä ei vielä puhuta. Nyt on tehty iso työ, jotta kisoihin on päästy. Kaikki on kuitenkin urheilussa aina mahdollista, kuten piskuinen Islanti näytti kisadebyytissään 2016 pääsemällä pudotuspeleihin ja kaatamalla niissä huippujoukkue Englannin.

– Yksittäisissä otteluissa voi tapahtua mitä vaan, Korkeakunnas alleviivaa.

Voit katsoa Tihisen ja Korkeakunnaksen haastattelun klikkaamalla jutun pääkuvaa.

Jalkapallon EM-kisat esitetään Ylen kanavilla 12.6.–12.7.2020.

Lue lisää:

Tässä ovat sankarit! Yle esittelee Huuhkajien historiallisen joukkueen pelaaja pelaajalta

Verta vuotava Huuhkaja-ikoni, herkistynyt Gunnar ja tuhansien yhteinen riemu – näihin kuviin tiivistyy vuosikymmenten odotuksen päättyminen

Maanantainen EM-karsintapeli Kreikkaa vastaan ei ollut voiton hetkellä Lukas Hradeckyn mielessä: "Se hoidetaan vaikka humalassa"

Suomi selätti vuosikymmeniä kestäneen kirouksen – "Markku Kanerva on todellinen taktiikkanero"

Sinivalkoista jalkapallohistoriaa! Huuhkajat liiteli EM-kisoihin

3–0! Näin Huuhkajat namutteli EM-kisoihin!

Edessä kaikkien aikojen futiskesä! Yle välittää Huuhkajien EM-ottelut kanavillaan

Tuhansien kannattajien tunnelmallisesta marssista vuosikymmeniä odotettuun loppuvihellykseen – tällainen oli Töölön taianomainen jalkapalloilta, joka jää ikuisesti suomalaiseen urheiluhistoriaan

Kommentti: Huuhkajien kärsimysten tien päätepiste löytyi viimein – sankarijoukkueen matka on vasta alussa

Suosittelemme sinulle