Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Päävalmentaja Markku Kanerva nukkui hyvin, mutta vähän – ajatukset pyörivät Huuhkajien historiallisessa saavutuksessa: "Pian on aikaa mietiskellä, mitä joukkueena tuli saavutettua"

Pelianalyysi ei ole vielä ollut päävalmentajan mielessä, vaan nyt on keskitytty tunnelmasta nauttimiseen.

Markku Kanerva
Markku Kanerva alkaa vasta hiljalleen ymmärtää, mitä joukkue on saavuttanut. Kuva: Tomi Hänninen
Emma Hyyppä,
Noora Takamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Se meni täysin käsikirjoituksen mukaan, myönsi jalkapallon EM-kisapaikan Huuhkajille valmentanut Markku Kanerva.

Kalastajatorpalta historialliseen aamuun herännyt päävalmentaja ei ollut juurikaan suonut ajatuksia pelianalyysille.

– Pikkuhiljaa tässä on sulateltu tuota saavutusta. Varmaan siihen muutama päivä vielä menee. Kun päätämme karsinnat kunniakkaasti, niin ehkä on aikaa vähän mietiskellä, mitä joukkueena tuli saavutettua, Kanerva kertoi Yle Urheilulle viitaten karsinnat päättävään maanantain Kreikka-peliin.

Sen verran Kanerva palasi eiliseen peliin, että kehaisi pelaajia, joiden pääkoppa kesti paineet ja ennakko-odotukset. He noudattivat pilkuntarkasti illan pelisuunnitelmaa.

Kun päätösvihellys helähti, olivat tulostaululla lukemat, jotka täyttivät Töölön kentän juhlivista kannattajista. Tunteet purkautuivat eikä Kanerva malttanut olla hehkuttamatta eilisiltana kentällä vallinnutta henkeä.

– Tunnelma oli fantastinen ja fanit olivat upeasti mukana tuossa pelissä, niin kuin olivat kaikissa aikaisemmissakin peleissä.

Kannattajat Töölön jalkapallostadionilla FINLIE
Kuva: Tomi Hänninen

Opettajaksikin kouluttautunut Kanerva muistutti, että sääntöjä olisi toki pitänyt noudattaa vihellyksen kajahtaessa. Hän antoi kuitenkin synninpäästön juhlimaan rynnänneille faneille.

– Tietyllä tavalla ymmärtää yleisön reaktion, kun tapahtuu jotain ainutlaatuista ja historiallista. Tunteet ovat itse kullakin pinnassa siinä tilanteessa, Kanerva hymyili.

Puhelin tulvi onnitteluviestejä

Kovin kauaa joukkue ei saanut saavutustaan juhlia, sillä jo iltapäivällä lento lähti kohti Ateenaa ja Kreikka-kohtaamista. Kanerva myönsi nukkuneensa hyvin, vaikka unet jäivätkin vain muutamaan tuntiin.

– Tuollaisen pelin ja saavutuksen jälkeen on vaikeaa saada heti unen päästä kiinni. Päässä pyöri erilaisia ajatuksia.

Puhelin oli illan, yön ja aamun aikana kilkattanut tiuhaan. Päävalmentaja laski saaneensa aamuun mennessä noin 250 onnitteluviestiä.

– Siinä menee hetki, kun niihin vastaa, onnellisen oloinen Kanerva nauroi.

Vaikka EM-kisapaikka on jo varmistunut, haluaa Kanerva luotsata joukkueensa Kreikassa vielä yhteen voittoon. Lopputuloksella saattaa olla vaikutusta EM-kisojen arvontakoriin, mutta se ei ole ainut asia joukkueen mielessä.

– Ilman muuta haluamme antaa palkinnon hyvällä pelillä meitä kannustamaan tuleville faneille, Kanerva päätti hymyssä suin.

Lue myös:

Hannu Tihinen yleisön kenttäryntäyksestä ratkaisupelin jälkeen: "Uefa, yrittäkää ymmärtää meitä, olemme odottaneet tätä 120 vuotta"

Katso Yle Urheilun erikoislähetys: Huuhkajien tunnelmat historiallisen voiton jälkeen

Verta vuotava Huuhkaja-ikoni, herkistynyt Gunnar ja tuhansien yhteinen riemu – näihin kuviin tiivistyy vuosikymmenten odotuksen päättyminen

Suosittelemme sinulle