Hyppää sisältöön

Järjestyksenvalvojat eivät onnistuneet estämään Huuhkaja-fanien ryntäystä kentälle, linjauksena ettei voimakeinoja käytetä: "Käytännössä mahdotonta pysäyttää"

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande arvioi, että liitto saa Euroopan jalkapalloliitto Uefalta kymmenientuhansien eurojen sakot.

Ihmiset ovat rynnänneet kentälle pelin päätyttyä.
Katsojat ryntäsivät kentälle ottelun päätyttyä. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Sakari Lund

Huuhkajien historiallisen EM-kisapaikan tuoneen voiton jälkeen sadat katsojat ryntäsivät kentälle juhlimaan. Tämä niin sanottu pitch invasion on kuitenkin Uefan sääntöjen mukaan kiellettyä ja siitä on seurauksena sanktioita.

Yle Urheilun tietojen mukaan esimerkiksi Pohjoiskaarteessa järjestyksenvalvojia oli vähän ja ihmiset pääsivät juoksemaan kentälle. Osa järjestyksenvalvojista oli siirtynyt ottelun loppuhetkillä toiselle puolelle kenttää.

– Missä tahansa ottelussa pääsee kentälle, jos haluaa, myöntää Ateenasta tavoitettu Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.

– Enemmän on kyse siitä, että sanktiot kentälle menemisestä estävät sen. Stadionrakenteet saattavat estää sen, jos on rakennettu aitoja. Muuten jokaisessa ottelussa on fyysisesti mahdollista päästä kentälle ja sitä on käytännössä mahdotonta pysäyttää, jos iso määrä on tulossa yhtä aikaa. Yksittäiset henkilöt ovat tietysti eri asia.

Kannattajien ryntäystä kentälle osattiin odottaa Palloliitossa.

– Meillä oli eri suunnitelmat olemassa ja varauduimme niin hyvin kuin pystyimme. Oli kuitenkin selvää, että emme lähde voimakeinoin pysäyttämään, kertoo Casagrande.

Huuhkajat
Jalkapallomaajoukkue juhli ja lauloi iloisena EM-kisapaikan ratkettua. Kuva: Tomi Hänninen

Huuhkaja-pelaajat olivat kentällä fanien piirittämänä. Järjestyksenvalvojat muodostivat ottelun päätyttyä muurin vaihtopenkkien eteen.

– Menimme aika nopeasti b-suunnitelmaan, jossa turvattiin tuomarit, vastustajat ja oma joukkue, Casagrande sanoo.

Katsojien ryntäyksestä kentälle on yleensä seurauksena sakkoja. Vakavammissa tapauksissa seurauksena voisi olla se, että joku tuleva maajoukkueen ottelu voitaisiin joutua pelaamaan tyhjille katsomoille. Siihen Casagrande ei kuitenkaan usko.

– Seuraavien viikojen aikana meille tulee lausuntopyyntö ja annamme sitten selvityksen. Tämä on ihan arvaus tässä vaiheessa, mutta ottelun delegaatilla oli kohtuullisen hyvä pelisilmä ja uskon, että tiettyä ymmärrystä Uefan puolelta löytyy tähän historialliseen hetkeen, jolloin ei kaikkein ankarimman kautta lähdettäisi ruoskimaan. Mitään ei kuitenkaan sattunut. Silti varmasti puhutaan kymmenistätuhansista euroista.

Myös Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti uskoo, että delegaatilta löytyy ymmärrystä.

– Varoitin ottelun delegaattia edellisenä iltana, että näin voi käydä. Kerroin hänelle, että meillä ei ole huligaaneja, vain iloluontoisia faneja. Ottelun jälkeen hän sanoi, että ei tässä ole mitään hätää. Sakkoja varmasti tulee, mutta sillä ei ole oikeastaan ole mitään merkitystä, Lahti sanoi lentoasemalla, kun Huuhkajat oli lähdössä Kreikkaan.

Lue myös:

Sinivalkoista jalkapallohistoriaa! Huuhkajat liiteli EM-kisoihin

Lukas Hradecky lupaili lisää karaokea, Teemu Pukki vertasi EM-paikan varmistumista Valioliiga-nousuun – tällaista Huuhkajat paljastivat yön juhlista

Hannu Tihinen yleisön kenttäryntäyksestä ratkaisupelin jälkeen: "Uefa, yrittäkää ymmärtää meitä, olemme odottaneet tätä 120 vuotta"

Suosittelemme sinulle