Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Puolustusministeri käynnistää 13 000 työpaikkaa koskevan alueellistamisselvityksen: "Katsotaan voisiko työtehtäviä sijoittaa hajautetummin"

Selvitys koskee koko puolustushallintoa eli puolustusvoimia, puolustushallinnon rakennuslaitosta ja puolustusministeriötä.

Försvarsmaktens helikoptrar deltog i sjöräddningsövningen utanför Replot. Helikoptern lyfter från Vallgrunds sjöbevakningsstation.
Varmastikaan kaikki tehtävät eivät ole sellaisia, että muutokset tulisivat kysymykseen, mutta ehkäpä osa onkin, puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoo. Kuva: Joni Kyheröinen / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeriö aloittaa koko puolustushallintoa koskevan alueellistamisselvityksen. Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan tarkoituksena on selvittää, voisiko puolustushallinnon työtehtäviä sijoittaa vielä nykyistäkin hajautetummin koko maahan.

Kaikkonen sanoo, että selvitys koskee koko puolustushallintoa eli puolustusvoimia, puolustushallinnon rakennuslaitosta ja puolustusministeriötä.

puolustusministeri
Selvityksessä tarkastellaan myös sitä, voitaisiinko puolustushallinnon lukuisia ympäri maata sijaitsevia toimipisteitä hyödyntää nykyistä laajemmin. Kuva: Harri Fagerholm / Yle

– Laitetaan selvitys liikkeelle monipaikkaisuuden ja paikkariippumattoman työn mahdollisuuksista puolustushallinnossa. Tarkastellaan sitä, että voidaanko puolustushallinnon tehtäviä vielä nykyistäkin joustavammin suorittaa eri puolilta Suomea.

Ministerin käynnistämässä monipaikkaisuuden ja paikkariippumattoman työn syynissä on yhteensä noin 13 000 puolustushallinnon alaista työpaikkaa.

– Varmastikaan kaikki tehtävät eivät ole sellaisia, että muutokset tulisivat kysymykseen, mutta ehkäpä osa onkin, Kaikkonen sanoo.

Vain parisen kuukautta sitten toinen keskustalainen elinkeinoministeri Katri Kulmuni ilmoitti omaa sektoriaan koskevasta alueellistamisselvityksestä.

Asiantuntija: Ei pidä ladata liikoja odotuksia

Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro varoittaa lataamasta liikoja aluepoliittisia odotuksia mahdollisille uudistuksille, koska kaupungistumisen aiheuttamaan muuttoliikkeeseen nähden mahdollisuudet ovat rajalliset.

Timo Aro
Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro pohtii, miten maakuntia vaivaava työvoimapula ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma käyvät yksiin alueellistamishankkeiden kanssa. Kuva: Joni Tammela / Yle

– Vaikka selvitykset koskevat suurta määrä työpaikkoja, mahdolliset tulevat uudistukset saattavat koskea varsin rajattua joukkoa, Aro sanoo.

Aron mukaan selvitysten tavoite ja ajatus on kyllä nykyajan työelämään sopiva. Aro toteaa kuitenkin, että esimerkiksi etätyömahdollisuuksia on jo valtionhallinnossa ollutkin.

Aro pohtii myös, miten maakuntiakin vaivaava työvoimapula ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma käyvät yksiin alueellistamishankkeiden kanssa.

"Hyvä, että alueellistamisessa edetään uusin ajatuksin"

Vireillä olevien selvitysten perusteella näyttäisi siltä, että alueellistamisessa ollaan nyt ottamassa uusi asento. Kysymys ei siis ole välttämättä kokonaisten virastojen tai laitosten liikuttelusta paikasta toiseen, vaan työtehtävien siirtämisestä ja työkäytäntöjen uudistamisesta.

Ministeriöt selvittävät mitä töitä voitaisiin hoitaa muuallakin kuin pääkaupungin virastoissa ja mitä tehtäviä puolestaan voitaisiin siirtää tarvittaessa paikkakunnalta toiselle maakunnissa.

Vaasan yliopiston aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäen mukaan pakkosiirroilla ei ole saatu onnistuneita ratkaisuja aikaan. Katajamäki sanoo pitävänsä hyvänä, että alueellistamisessa lähdetään liikkeelle uudella ajattelumallilla.

– Työ ei nykypäivänä ole entiseen tapaan riippuvainen ajasta ja paikasta.

"Etätyömahdollisuuteen ei ole tartuttu hanakasti"

Katajamäki toteaa, että valtionhallinnon työntekijöille voitaisiin perustaa yhteisiä työtiloja eri puolille Suomea.

– Helsingissä sijaitsevalle virastolle työskentelevä juristi voi tehdä töitä verkon kautta kauempaakin.

Katajamäki sanoo, että vaikka esimerkiksi etätyön mahdollisuuksia on ollut, tähän ei ole hanakasti tartuttu.

– Pidän hyvänä, että näiden mahdollisuuksien parantaminen on mukana alueellistamista koskevissa pohdinnoissa.

Puolustusministeriön selvityksessä tarkastellaan myös sitä, että voitaisiinko puolustushallinnon lukuisia ympäri maata sijaitsevia toimipisteitä hyödyntää nykyistä laajemmin puolustushallinnon henkilöstön työskentelytiloina.

– Parhaimmillaan tämä voi hyödyttää sekä työntekijää että työnantajaa, jos löydetään hyviä ja järkeviä ratkaisuja. Tietoturvallisuus täytyy tietysti ottaa näissä ratkaisuissa huomioon, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan puolustushallintoa koskeva selvitys perustuu hallitusohjelmaan.

Lue lisää:

Yksiön hinnalla saisi kotipitäjässä omakotitalon, miettii moni helsinkiläinen – nyt ministeriö selvittää työpaikkojen siirtämistä maakuntiin

Suosittelemme