Hyppää sisältöön

Mantan patsaan siirrosta puuhataan Helsingissä valtuustoaloitetta

Havis Amandan patsaan siirto herättää ristiriitaisia ajatuksia.

Mantalle kiipeiltiin Suomen jalkapallon EM-kisapaikan selvittyä marraskuisessa yössä. Kuva: Jouni Immonen / Yle
STT

Yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä ja taideteoksista, Havis Amanda eli tuttavallisemmin Manta, voitaisiin siirtää turvallisempaan paikkaan ja korvata kopiolla, ehdottaa Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen Fatim Diarra (vihr.).

Diarra painottaa, että kunnia aloitteesta kuuluu alunperin kuraattori, galleristi Veikko Halmetojalle. Halmetoja sanoo STT:lle, että ajatus Mantan siirtämisestä on ollut esillä jo jonkin aikaa, eikä hän halua ottaa siitä kunniaa.

Aloite jätettäneen kaupunginvaltuuston seuraavassa kokouksessa 27.11.

Itse Diarra ajattelee asiaa niin, että Manta on tärkeä osa Helsinkiä ja se, että kaupunkilaiset haluavat juhlia Mantan ympärillä, on myös osa kaupunkia.

– Toisaalta emme voi rakentaa tilannetta, jossa historiallinen veistos tuhoutuu, toisaalta emme halua kieltää hyviä bileitä.

Diarra tyrmää ajatuksen, että kaupunki ohjaisi juhlat johonkin muuhun paikaan.

"Teos kuuluisi alkuperäiselle paikalleen, mutta riskit ovat suuret"

Halmetoja sanoo, ettei hän yleisellä tasolla kannata taideteosten siirtoa.

– Mielestäni teosten kuuluu olla niillä paikoilla, minne ne on tehty ja suunniteltu. Tässä tapauksessa mielestäni riskit teokselle kuitenkin ovat liian suuret.

Hän pitää Mantan siirtoa hyvänä kompromissina. Halmetojan ajatuksena on, että pelkkä Manta-neito siirretään.

– Kaiken järjen mukaan ne hylkeet esimerkiksi kestävät kiipeilyä.

Helsingin taidemuseon julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola ja Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio suhtautuvat varovaisemmin ideaan.

Tappola huomauttaa, että Havis Amanda on taidekokonaisuus. Käytännössä se tarkoittaa, että jos patsas päätetään siirtää, se tulisi siirtää alustoineen, altaineen kaikkineen.

Aiheesta aiemmin:

Manta selvisi kultahulinoista ilman vaurioita, mutta huoli kunnosta on aiheellinen – Voisiko riemun keskipisteeksi luodun patsaan korvata kopiolla?

Kiivettiinkö Mantalle MM-humussa viimeisen kerran? Apulaispormestari vaatii juhlinnalle uutta paikkaa

Suosittelemme sinulle