Hyppää sisältöön

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Hus on tehnyt useiden miljoonien eurojen hankintoja kilpailuttamatta

KKV esittää HUSille yhteensä 160 000 euron seuraamusmaksuja laittomista suorahankinnoista.

Meilahden sairaalassa on tällä hetkellä tietoliikennekatkos. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kilpailu- ja kuluttajaviraston, KKV:n selvistysten mukaan HUS on tehnyt useiden miljoonien hankintoja kilpailuttamatta niitä. Virasto esittää Husille yhteensä 160 000 euroa seuraamismaksuja. KKV on tehnyt markkinaoikeudelle neljä esitystä HUSin tekemistä hankintalain rikkomisista.

Kilpailuttamattomat hankinnat koskevat DNA-analyysipalveluita, haavan alipainehoitotuotteita sekä pehmopaperi- ja jätesäkkituotteita. Näitä tuotteita ja palveluita hankitaan HUS:issa vuosittain yhteensä useilla miljoonilla euroilla.

KKV aloitti selvittämisen oma-aloitteisesti toukokuussa 2019. Selvitysten perusteella HUS on tilannut DNA-analyysipalvelut ja haavan alipainehoitotuotteet suoraan toimittajilta, eikä näitä hankintoja ole koskaan kilpailutettu.

Pehmopaperi- ja jätesäkkituotteiden hankinnat on kilpailutettu vuosina 2013 ja 2014. Sopimuskausien päätyttyä HUS on ostanut tuotteet suoraan pääosin aikaisemmat kilpailutukset voittaneilta tavarantoimittajilta. Hankinnat olisi pitänyt kilpailuttaa uudelleen.

Monissa tapauksissa HUS on sopinut tilauksista suoraan sähköpostilla, eikä tilauksista löydy lainkaan varsinaista sopimusasiakirjaa.

– HUS:in sopimustenhallinnassa ja hankintojen organisoimisessa vaikuttaa olleen järjestelmällisiä puutteita. Sopimustenhallinta on julkisissa hankinnoissa äärimmäisen tärkeää, jotta hankintayksikkö voi esimerkiksi seurata, milloin kilpailutetut sopimukset ovat päättymässä, sanoo hankintojen valvonnan tutkimuspäällikkö Max Jansson.

Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä. Mikäli hankintoja tehdään hankintalain vastaisesti suorahankintoina ostajat eivät hyödynnä yritysten välistä kilpailua.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa, että on kaikkien yhteinen etu, että hankintamenettelyt toteutetaan avoimesti, syrjimättömästi ja julkisia varoja tehokkaasti käyttäen.

Lue myös:

Sisäinen tarkastus paljasti epäilyn: Sairaanhoitopiiri Husissa on tehty kymmenien miljoonien eurojen hankintoja ilman kilpailutusta

Pettynyt Husin toimitusjohtaja myöntää, että kilpailutus ei ole riittävän läpinäkyvää – "Se on meille vakava peiliin katsomisen paikka"

Husin toimitusjohtaja lupaa sairaanhoitopiirin korjaavan toimintaansa – moittii silti kilpailutuskohun aiheuttanutta raporttia ylimalkaiseksi

Suosittelemme sinulle