Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tornion terästehtaan uuden kuonasulaton suunnitelmia ja ympäristövaikutusten arviointia pääsee nyt syynäämään

Sulattohanketta ja YVA-ohjelmaa esitellään tänä iltana yleisötilaisuudessa Torniossa.

Outokummun tehdas Torniossa
Päätös laitoksen rakentamisesta tehdään aikaisintaan vuonna 2020. Uuden laitoksen arvioitu rakennusaika on pari vuotta. Laitos työllistäisi puolensataa ihmistä. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle
Pirkko Kukko-Liedes
Avaa Yle-sovelluksessa

Outokumpu tutkii mahdollisuuksia rakentaa Tornion terästehtaan yhteyteen uusi sulatto, joka valmistaisi ferrokromi-nikkeliseosta pääosin Tornion tehtaan kuona- ja muista sivutuotteista.

Kuonasulaton suunnitelmia ja ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa esitellään yleisölle tiistaina Torniossa yhteysviranomaisen eli Lapin ELY-keskuksen järjestämässä tilaisuudessa. YVA-materiaaleihin voi tutustua myös Tornion kaupungintalon asiakaspalvelupisteessä ja Lapin ELY-keskuksessa sekä ympäristöhallinnon verkkosivuilla.

Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 8. tammikuuta Lapin ELY-keskukseen. Näkemyksensä voi esittää kuka tahansa ja lisäksi lausuntoja on pyydetty muun muassa alueen lintuharrastajilta, luonnonsuojelupiiriltä ja kalastajilta.

Kiertotaloutta ja tehokkuutta

Uusi kuonasulatto mahdollistaisi eri sivutuotevirtojen tehokkaan hyötykäytön, mikä puolestaan parantaisi Outokummun tuotannon resurssitehokkuutta merkittävästi. Lisäksi sivutuote- ja jätevirtojen metallien talteenotto parantaa Kemin kaivoksesta saatavien luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentää sulatusprosesseissa syntyvien jätteiden määrää.

Yhtiön mukaan uusi kuonasulatto olisi maailman energiatehokkain ferrokromi-nikkeliseoksen tuottaja, koska uuden laitoksen energiankulutus olisi noin 30 prosenttia pienempi nykyisiin ferrokromin tuotantoprosesseihin verrattuna.

Päätös laitoksen rakentamisesta tehdään aikaisintaan vuonna 2020. Uuden laitoksen arvioitu rakennusaika on pari vuotta. Laitos työllistäisi puolensataa ihmistä.

Outokumpu ei ole vielä kertonut investoinnin kustannusarviota. Yhtiön mukaan hankkeen toteutumisen edellytykset, uuden sulaton yksityiskohdat ja tekninen toteutus sekä mahdolliset rahoitusvaihtoehdot täsmentyvät suunnitteluprosessin edetessä.

Outokumpu suunnittelee jätti-investointia Tornioon – uuden laitoksen hintaa ei kerrota, rakennusaika kaksi vuotta

Suosittelemme sinulle