Hyppää sisältöön

Avaruusjärjestö: Brasilian Amazonin sademetsän kato suurin yli kymmeneen vuoteen

Metsäkadosta syytetään presidentti Jair Bolsonaron harjoittamaa politiikkaa.

Laittomasti kaadettuja puita kuljettava tukkirekka kuvattiin Amazonin alueella sijaitsevassa Apuissa keskiviikkona 4. syyskuuta. Kuva: Fernando Bizerra / EPA

Brasilian Amazonin sademetsän kato on kiihtynyt ja on nyt suurin yli kymmeneen vuoteen.

Tämä käy ilmi Brasilian avaruustutkimusjärjestön Inpen tuoreista tiedoista, jotka brasilialaisen Globo-median mukaan (siirryt toiseen palveluun) perustuvat satelliittikuviin.

Inpen mukaan Amazonin sademetsää on Brasiliassa tuhoutunut 9 762 neliökilometriä elokuusta 2018 heinäkuuhun 2019. Määrä on kolmanneksen suurempi kuin vuotta aiemmin, ja suurin sitten vuoden 2008.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on saanut osakseen runsaasti arvostelua Amazonin sademetsän tuhoutumiseen liittyen. Bolsonaroa syytetään Brasilian ympäristöviranomaisten heikentämisestä, mikä on arvostelijoiden mukaan johtanut laittomien hakkuiden lisääntymiseen.

Ympäristöministeri Ricardo Salles ei suoraan kritisoinut Bolsonaroa, mutta peräänkuulutti kovempia toimia laittomien hakkuiden, sekä laittoman kaivostoiminnan ja maanvaltaamisen pysäyttämiseksi.

Ympäristöjärjestöjen mukaan metsäkadon kasvu on suoraan Bolsonaron toimien syytä.

Bolsonaro on aiemmin vähätellyt maan avaruustutkimusjärjestön tietoja Amazonin sademetsän kadosta ja erottanut sen johtajan (siirryt toiseen palveluun) Ricardo Galvãon sen jälkeen kun tämä arvosteli Bolsonaroa Amazonin tilanteesta.

Amazonin sademetsän pinta-ala on noin 5,5 miljoonaa neliökilometriä ja se on maailman suurin sademetsä. Se peittää lähes puolet Brasilian pinta-alasta ja ulottuu lisäksi sen naapurimaiden Bolivian, Perun, Kolumbian, Venezuelan ja Ecuadorin alueelle.

Amazonin sademetsäalueen kasvit ovat sitoneet itseensä vuosittain arviolta kaksi miljardia tonnia ilmakehän hiilidioksidia. Tämä on vastannut 20–25 prosenttia kaikesta maaperään imeytyvästä hiilidioksidista, joten Amazonin sademetsän merkitys ilmastonmuutosta hillitsevänä "hiilinieluna" on ollut erittäin merkittävä.

Lue myös:

Laittomat puunkaatajat tappoivat tunnetun Amazonin metsien suojelijan Brasiliassa – heimojohtaja syyttää hallitusta kansanmurhasta

Amazonian sademetsää tuhoutunut tänä vuonna ennätystahtiin – metsäpalojen määrä on vähentynyt syyskuun alussa

Onko Brasilian uusi presidentti ilmastouhka? Brasilia on paljon vartijana Amazonin sademetsien suojelussa

Suosittelemme sinulle