Hyppää sisältöön

Hongkongin hallintojohtaja vaatii yliopistoon linnoittautuneita antautumaan – huolestuneet vanhemmat kerääntyivät kampuksen ulkopuolelle

Osa Hongkongin piiritetyn yliopiston mielenosoittajista pakeni kampukselta köysitikkaiden avulla.

Mielenosoittaja pakeni yliopistolta Hongkongissa 18. marraskuuta. Kuva: Anthony Wallace / AFP
Inka Haukka,
Ismo Savolainen

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam arvioi, että opiskelijoiden valtaamassa teknillisessä yliopistossa on jäljellä noin 100 protestoijaa. Hän on vaatinut protestoijia antautumaan.

Osa mielenosoittajia pakeni kampukselta muun muassa köysitikkaiden avulla.

Poliisi on käyttänyt pakenijoita vastaan kyynelkaasua ja kumiluoteja, kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun) Poliisin mukaan kyynelkaasuun turvauduttiin, koska lähtijöillä oli ollut mukanaan polttopulloja.

Pidätyksiä on tehty noin 400. Alle 18-vuotiaita ei ole pidätetty, mutta he voivat saada syytteet myöhemmin.

Kampuksen ulkopuolelle on kerääntynyt runsaasti vanhempia, jotka ovat huolissaan yliopiston sisällä vielä olevista lapsistaan. Eräs nainen kertoi uutistoimisto AFP:lle, että hän oli viettänyt koko yön odottaen uutisia aikuisesta pojastaan, joka oli mennyt kampukselle antamaan ensiapua loukkaantuneille protestoijille.

Poliisi saattoi prostestoijia pois piiritetyn yliopiston kampukselta. Kuva: EPA/ JEROME FAVRE

– Pelkään, että hänen henkensä on vaarassa. Hän on peloissaan. Hän pelkää joutuvansa poliisien pidättämäksi, nainen sanoi.

Poliisi on sitä mieltä, että kyseessä on mellakka eikä enää mielenosoitus. Mellakoinnista voi saada enimmillään kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen.

Tänään tiistaina nimitetty uusi Hongkongin poliisijohtaja Chris Tang on vedonnut kaikkien kansalaisten tukeen, jotta jo lähes puoli vuotta kestäneet väkivaltaisiksi äityneet mielenosoitukset saataisiin loppumaan.

Viranomaiset väläyttivät vaalien mahdollista lykkäystä

Hongkongin viranomaiset varoittivat, että ensi viikonlopun paikallisvaalit ovat vaarassa levottomuuksien takia.

Paikallishallinnon edustaja sanoi Hongkongin yleisradion RTHK:n haastattelussa, että toistaiseksi vaalit pyritään järjestämään, mutta tilanne on vaikea.

Kiina-mielisten ehdokkaiden on ennustettu kärsivän tappioita vaaleissa. Jos vaaleja lykätään, sen arvioidaan entisestään kiihdyttävän demokratiamielenosoituksia.

Viranomaisten mukaan vaalien järjestämiseksi kolmen ehdon tulee täyttyä: väkivallan pitää loppua, tiet saada auki ja joukkoliikenne toimimaan normaalisti.

Aiheesta lisää:

Ylen toimittaja Hongkongissa: "Yliopistolla käydään kaupunkitaistelua" – poliisi uhkasi käyttää kovia luoteja mellakoitsijoita vastaan

Hongkongin mielenosoitukset vaatineet toisen kuolonuhrin viikon sisään

Suosittelemme sinulle