Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tuliko Huuhkajille maha täyteen historiallisen kisapaikan jälkeen? Kanerva myöntää ulospuhalluksen: "Inhimillistä"

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva lähtee keltanokkana tiistai-illan kansanjuhliin.

Markku Kanerva lähikuvassa.
Markku Kanerva testasi uusia taktiikoita Kreikka-pelissä. Kuva: Tomi Hänninen
Matti Härkönen,
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva oli pettynyt maanantai-illan EM-karsintojen Kreikka-ottelun 1–2-vierastappioon, mutta oli tyytyväinen koko karsintarupeaman kokonaisuuteen.

– Tappio on aina pettymys. Kreikka oli tänään parempi. Kreikalla on hyvä draivi päällä, voitto oli heille kolmas peräkkäinen. Kreikan vauhti ja taito toivat meille haasteita, Kanerva myönsi Yle Urheilulle.

Huuhkajat varmisti historiallisen EM-kisapaikan viime perjantaina 3–0-kotivoitolla Liechtensteinista.

– Olen ylpeä siitä, miten joukkue kasasi itsensä Liechtenstein-pelin ja pienen juhlimisen jälkeen. Yrityksen puutteesta ei voi joukkuetta syyttää, Kanerva linjasi.

Aina analyyttinen Kanerva aikoo ottaa Kreikka-ottelusta kaiken mahdollisen irti.

– Peli täytyy analysoida joukkue- ja pelaajatasolla tarkkaan, koska tämä oli meidän ensimmäinen valmistautumispeli itse EM-kisoihin. Saimme tästä paljon arvokasta tietoa.

Tappio tarkoitti sitä, että Huuhkajien mahdollisuudet nousta arvonnan kolmoskoriin menivät. 30. marraskuuta pidettävässä arvonnassa Suomi löytyy siis alimmasta eli neloskorista.

– Totta kai se jonkin verran harmittaa, että mahdollisuudet kolmoskoriin menivät, sillä voitto oli Kreikka-pelin tavoitteemme. Kaikki joukkueet, jotka EM-kisoihin selviävät ovat laadukkaita. Se on makuasia ja arvonnoista kiinni, ketä sieltä sitten tulee vastaan. Uskon, että hyvänä päivänä pystymme voittamaan ylemmän korin joukkueita, Kanerva mietti.

Kanerva myönsi, että valmistautuminen Kreikka-peliin ei ollut helppoa EM-kisapaikan varmistumisen jälkeen.

– Matkustusrasitusten ja muiden jälkeen meillä oli vain yksi kokonainen päivä valmistautua otteluun. On ihan inhimillistä, että pelaajilla tuli kisapaikan varmistumisen jälkeen tunnetasolla tietynlainen ulospuhallus. Aistin kuitenkin, että pelaajat antoivat tänään kaikkensa, Kanerva kertoi.

Kanerva ajoi uusia ryhmityksiä sisään

Suomi lähti otteluun uudella ryhmityksellä, kun Kanerva ryhmitti miehistönsä asetelmaan 4–4–1–1.

– Minun aikana on käytetty erilaisia ryhmityksiä. Nyt ajatus oli saada Kreikan keskikenttä kuriin ja saada Teemu Pukille prässitukea alhaalta. Muutimme vähän ryhmitystä kesken ottelua, kun nostimme Joni Kaukon prässäämään vähän ylemmäs. Muutimme vielä ryhmityksen muotoon 5–3–2, saimme tästä arvokasta tietoa jatkoa ajatellen.

– EM-kisoissa tulee kovia joukkueita vastaan, joten meidän pitää olla taktisesti joustavia. Meidän pitää tarvittaessa pystyä muuntautumaan pelien sisällä.

Suomen avauksessa nähtiin maanantaina uusia kasvoja, kun toppari Leo Väisänen ja maalivahti Jesse Joronen olivat avauskokoonpanossa.

– Näppituntuma on se, että Leo teki miehekkään ja jämäkän esityksen ja Jesse teki muutamia huippupelastuksia. He suoriutuivat oikein hyvin, Kanerva kiitteli.

Huuhkajille järjestetään kansanjuhla Helsingissä tiistai-iltana.

– Toivottavasti saadaan kansanjuhlaan paljon väkeä. Koko joukkue on ansainnut juhlansa. Kyllä huomenna nautitaan. Keltanokkana lähden juhliin, en ole ennen tällaisissa juhlissa ollut mukana, Kanerva nauroi.

Veljekset avauksessa – "Edellisen kerran saimme pelata yhdessä pihapeleissä"

Leo Väisänen oli maanantaina ensimmäistä kertaa miesten EM-karsintapelissä avauskokoonpanossa. Hän muodosti Suomen toppariparin isoveljensä Sauli Väisäsen kanssa.

Leo Väisänen
Kreikka-tappio harmitti Leo Väisästä, mutta hän nautti veljensä kanssa pelaamisesta. Kuva: AOP

– Se oli kyllä siistiä. Varsinkin ensimmäisellä puoliajalla tuntui siltä, että kemiat kohtasivat hyvin. Puolustimme hyvin. Oli siistiä pelata oman veljensä kanssa. Edellisen kerran saimme pelata yhdessä pihapeleissä, Väisänen iloitsi.

Yle Urheilu seuraa Huuhkajien paluuta Suomeen tiistaina. Suora erikoislähetys Areenassa kello 16.30 alkaen.

Lue myös:

Teemu Pukki iloitsi ennätyksestään – väsymystä valitellut maalitykki odottaa innolla illan torijuhlia: "Tämä on aika ainutlaatuinen tilaisuus"

EM-kisapaikan varmistaneen Suomen karsinnat päättyivät tappioon – kisalohko voi selvitä jo tiistaina

Kreikka nousi Suomen ohi vaisulla toisella puoliajalla – näin EM-karsintojen päätös meni hetki hetkeltä

Urheiluhullut: Tragediaa, komediaa, draamaa… urheilu on näyttämötaidetta – mutta kuka vastaa käsikirjoituksesta?

Voitto Kreikasta parantaisi lähes varmuudella Suomen mahdollisuuksia EM-kisojen lohkoarvonnassa – lue kattava infopaketti arvonnan koukeroista

Suosittelemme