Hyppää sisältöön

Kokkola kulkee vastavirtaan ja keventää kuntalaisten verotusta

Kokkolan kaupunginvaltuusto sinetöi veroprosentin laskemisen 21,50:een äänestyksen jälkeen.

Kuva: Yle

Kokkola keventää ensi vuonna verotustaan toisin kuin iso osa Suomen muista kunnista.

Valtuusto päätyi maanantain kokouksessaan laskemaan tuloveroa 0,25 prosenttiyksiköllä eli 21,5 prosenttiin. Päätös ei syntynyt kuitenkaan yksimielisesti.

Demareiden mielestä veroa ei olisi saanut laskea. Myös vasemmisto ja vihreät olivat samoilla linjoilla. Sen sijaan valtaosa Keskustan, Kokoomuksen ja RKP:n valtuutetuista kannattivat veron laskua. Kristillisdemokraatit olivat yksimielisesti veroalen kannalla. SDP:n Sakari Ruisaho ehdotti, että kuntavero pidetään 21,75:ssä.

Lopulta valtuusto kuitenkin hyväksyi veronkevennyksen äänin 27–16.

Nelituntisessa valtuuston kokouksessa verotusta puitiin tunnin verran. Valtuuston puheenjohtajan Tiina Isotaluksen (sdp.) mukaan moni valtuutettu toivoi keskusteluissa veroprosentin laskulta positiivista signaalia Kokkolan vetovoimaan.

– Toki veronkevennys vie kaupungin kassasta noin 1,8 miljoonaa euroa, mikä on merkittävä summa, mutta valtuustolla ja aiemmin kaupunginhallituksellakin oli sellainen henki, että päädyttiin sitten veron laskemiseen tai ei, niin kummankin päätöksen kanssa pystymme elämään, kommentoi Isotalus.

Vihreiden Terho Taarna muistutti kaupungin strategiaan kirjatuista monista tavoitteista. Kokonaisveroasteen laskeminen on vain yksi niistä. Taarnan mielestä veroasteen laskeminen pitäisi olla tulosta siitä, että talous on saatu paremmalle tolalle.

Kuitenkin enemmistö valtuustosta oli sitä mieltä, että nyt on oikea hetki laskea verotusta. Moni perusteli kevennystä myös kaupungin imagolla.

– Puheenvuoroissa vedottiin siihen, että Kokkola ei halua enää leimaa olla maaseutukeskusten kovin verottaja. Joku kaavaili, että veroasteen laskulla voidaan vaikuttaa jopa muuttolukuihin, toteaa Isotalus.

Kiinteistöverot Kokkola pitää ennallaan.

Keskuskentälle lisärahaa tekonurmikenttään

Valtuusto teki ensi vuoden talousarvioon vain muutamia suurempia muutoksia. Yksi muutos oli reippaan lisärahan myöntäminen Kokkolan keskuskentän remonttiin. Kenttä toimii jalkapalloseura Kokkolan Pallo-Veikkojen sekä GBK:n kotikenttänä.

Alunperin kentän kunnostukseen oli varattu 200 000 euroa, mutta Kokoomuksen Pentti Haimakainen teki esityksen summan nostamisesta 600 000 euroon. Ehdotus hyväksyttiin ääni 35–7.

Haimakainen toivoi kentälle lämmitettävää tekonurmea, mutta asia menee vasta valmisteluun. Tarkemmat suunnitelmat selviävät joulukuun aikana.

Kokkolan ensi vuoden budjetti on noin 1,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Kokkola investoi lähes 18 miljoonalla. Varhaiskasvatusbudjettia kasvattavat eniten koulujen perusopetus ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen. Kouluihin ja päiväkoteihin perustetaan jopa 30 uutta virkaa.

Lisäksi Sote-menot kasvavat lähivuosina.

LUE LISÄÄ:

"Tulevaisuuden talousarvio" – Kokkola haluaa satsata lapsiin ja imagoonsa: tavoitteena 50 000 asukkaan kaupunki

Suosittelemme sinulle