Korkein oikeus (KKO) ei muuttanut Rovaniemen hovioikeuden ratkaisun lopputulosta Talvivaaran ympäristörikosjutussa. Entinen toimitusjohtaja Pekka Perä tuomittiin törkeästä ympäristön turmelemisesta ja entinen kaivoksen johtaja Lassi Lammassaari ympäristön turmelemisesta.
Luxemburgissa nykyään asuva Pekka Perä ei halua tässä vaiheessa kommentoida tuomiota.
Lue myös: Talvivaara-pomot pettyneitä, kun oikeus ei muuttanut heidän tuomioitaan
KKO päätyi ratkaisuun äänin 3–2. Esittelijä Minna Heikinsalmen kanta ei voittanut äänestyksessä. Hän esitti, että rikoksen tunnusmerkistö ei olisi täyttynyt, kun ympäristöluvassa ei ollut asetettu tarkkoja päästöarvoja ympäristölle haitallisille aineille.
Jos esittelijän esitys olisi voittanut äänestyksen, tuomio olisi silti tullut, koska Talvivaara-johtajien todettiin päästäneen haitallisia aineita joka tapauksessa ympäristöön ilman lupaa.
– Jompi kumpi riittää. Nyt tuomion pituutta ei tarvinnut arvioida vaan hovioikeuden tuomio jää voimaan, kertoo esittelijä Minna Heikinsalmi.
Vuosi sitten KKO myönsi Talvivaara Sotkamo Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimineelle Pekka Perälle ja yhtiön tuotantojohtajana toimineelle Lassi Lammassaarelle rajoitetun valitusluvan ympäristön turmelemista koskevan rangaistussäännöksen tulkinnasta.
Toinen entinen Talvivaaran toimitusjohtaja Harri Natunen ei saanut valituslupaa KKO:lta, asia ratkesi vasta tässä yhteydessä.
Mitä oli ympäristölupahakemuksessa ja mitä ympäristöluvassa?
Kun kaivostoiminta Talvivaarassa käynnistyi, kaivoksen jätevesissä oli ympäristölle haitallisia korkeita määriä natriumia, sulfaattia ja mangaania. Näitä aineita oli jopa satakertaisesti siihen verrattuna, mitä yhtiö ilmoitti ympäristölupahakemuksessaan.
Tähän asiaan tiivistyy koko laaja oikeusprosessi, ja ympäristöluvan tulkinta oli yksi asioista, joilla esimerkiksi Perän puolustus pyrki osoittamaan oikeuskäsittelyssä päämiehensä syyttömyyttä.
KKO:n mukaan ympäristölupahakemuksessa esitetyt ja ympäristölupapäätöksen kertoelmaosaan kirjatut päästöjä koskevat tiedot olivat osa ympäristölupaa ja siten ympäristön turmelemisrikoksessa tarkoitettuja lupaehtoja.
Näin ollen Perä ja Lammassaari olivat päästäneet haitallisia ainetta ympäristöön sekä lupaehtojen vastaisesti että ilman laissa edellytettyä lupaa.
Haitallisia aineita pääsi ympäristöön muun muassa monissa kipsisakka-allasvuodoissa.
Perälle oli myönnetty valituslupa myös hovioikeuden menettelyä koskevasta kysymyksestä, mutta korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden ratkaisua siltäkään osin.
Näin oikeusjuttu päättyi Rovaniemen hovioikeudessa
Talvivaaran ympäristörikosjuttua on käsitelty kaikissa oikeusasteissa vuodesta 2015 lähtien. Syytteet asiassa nostettiin jo 2014.
Rovaniemen hovioikeuden mukaan Talvivaara-yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä syyllistyi törkeään ympäristön turmelemiseen 5.5.2006–7.4.2013. Hovi langetti Perälle 6 kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.
Syksystä 2012 noin seitsemän kuukautta yhtiön toimitusjohtajana toiminut Harri Natunen sai hovissa ympäristön turmelemisesta 100 päiväsakkoa. Hovioikeuden mukaan Natusen rikoksentekoaika oli 28.9.2012–7.4.2013.
Kaivoksen johtajana toiminut Lassi Lammassaarelle tuomittiin hovioikeudessa 60 päiväsakkoa ympäristön turmelemisesta 5.5.2006–31.3.2011 välisestä ajasta.
Hovioikeus hylkäsi käräjäoikeuden tapaan osastopäällikkönä toimineen Ville Heikkisen syytteen.
Grafiikka kertoo pähkinänkuoressa oikeusjuttuun johtaneet vaiheet.
Pekka Perä ja Lassi Lammassaari ovat saaneet tuomion myös Talvivaaraan liittyvästä tiedottamisrikoksesta. Korkein oikeus ei myöntänyt syyttäjille asiasta valituslupaa.
Korjaus 21.11.2019 klo 11:20: Korjattu Heikinsalmen sitaattiin, että kyse on hovioikeuden tuomiosta, ei päätöksestä, kuten sitaatissa aiemmin virheellisesti luki.