Hyppää sisältöön

Ympäri maailmaa vietetään tänään kansainvälistä miestenpäivää, mutta Suomessa ei – ainakaan virallisesti

Päivä ei ole Suomessa vielä tarpeeksi vakiintunut päästäkseen kalenteriin, almanakkatoimistosta kerrotaan.

Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota erityisesti poikien ja miesten terveyteen ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tänään 19. marraskuuta vietetään kansainvälistä miestenpäivää.

Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota erityisesti poikien ja miesten terveyteen, sukupuolten tasa-arvon edistämiseen ja hyvien roolimallien korostamiseen.

Nykymuodossaan vuonna 1999 alkanutta miestenpäivää vietetään joissakin valtioissa ympäri maailman, mutta tarkkaa lukua ei ole. Virallisesta kansallisesta miestenpäivästä on kuitenkin ollut puhetta jo 1960-luvulta.

Suomessa päivää ei ole sisällytetty Helsingin yliopiston almanakkatoimiston kalenteriin eikä sitä näin ollen juurikaan huomioida.

Yliopiston almanakkatoimiston johtajan Minna Saarelma-Paukkalan mukaan asiaa kysellään aina silloin tällöin, koska Suomessa vietetään myös kansainvälistä naistenpäivää.

– Yleisesti katsotaan, että kalenteriin otettavilla merkkipäivillä tulee olla tarpeeksi vakiintunut ja pitkäaikainen vietto Suomessa niin, että mukana on suuri kansanjoukko. Tässä päivät eroavat, Saarelma-Paukkala kertoo.

– Nyt näyttää siltä, että miestenpäivä on selvästi nousemassa. Saattaa vielä käydä niin, että sekin lisätään kalenteriin.

Saarelma-Paukkala vertaa asiaa äitienpäivän ja isänpäivän viettoon. Ensin vietettiin vain äitienpäivää, mutta isänpäivä tuli myöhemmin. Tänä vuonna isänpäivä on virallinen liputuspäivä ensimmäistä kertaa.

– Yhteiskunta on tasa-arvoistumassa. Naiset ja miehet ovat näissäkin asioissa tulossa samalle viivalle, Saarelma-Paukkala sanoo.

Kansainvälistä miestenpäivää ei mainita myöskään YK:n tapahtumakalenterissa (siirryt toiseen palveluun), josta kansainvälinen naistenpäivä löytyy.

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään maaliskuun 8. päivä. Tänään vietetään YK:n kalenterin mukaan maailman liikenneonnettomuuksien uhrien muistamisen päivää ja maailman vessapäivää.

Nykyinen juhlapäivä syntyi trinidadtobagolaisen tutkijan Jerome Teelucksinghin päätöksestä, joka halusi isänpäivän lisäksi päivän, jona juhlistettaisiin myös poikia sekä miehiä, jotka eivät ole isiä. 19. marraskuuta oli hänen isänsä syntymäpäivä. Trinidad & Tobago oli myös ensimmäinen maa, jossa päivää juhlistettiin virallisesti 20 vuotta sitten.

Lue lisää:

Venäjällä miehillä on oma juhlapäivänsä

Suosittelemme sinulle