Hyppää sisältöön

Koulu taistelee erikoisen meluongelman kanssa – matot, verhot eikä mikään muukaan auta: "Ei tämä kyllä mikään hyvä tilanne ole"

Kauppakeskukseen muuttaneen yläkoulun meluongelmaa on yritetty ratkaista, mutta tilanne ei ole juuri parantunut.

Kauppakeskuksessa olevan ruokalan ylle on ripustettu ääntä vaimentavia levyjä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannassa Kesämäen koulun oppilaille piti etsiä väliaikaistilat, koska omassa koulussa alkoi kaksi kaksi vuotta kestävä peruskorjaus. Tarpeeksi suuret tilat yli 400:lle yläkoulun oppilaalle löydettiin pitkään lähes tyhjänä olleesta Family Center -kauppakeskuksesta. Lappeenrannan kaupunki vuokrasi kauppakeskuksesta koulua varten noin 5 000 neliömetrin tilat.

Siitä lähtien koulussa on painittu meluongelman kanssa.

– Koulussa ei pysty keskittymään kunnolla melun vuoksi, Kesämäen koulun 9-luokan oppilas Elina Grudinschi kertoo.

Grudinschi kirjoitti jokin aika sitten luokkakaverinsa Aino Roosin kanssa yleisönosastokirjoituksen (siirryt toiseen palveluun) meluongelmasta Etelä-Saimaa -sanomalehteen.

Kesämäen koulun 9.-luokan oppilaat Aino Roos (vas.) ja Elina Grudinschi kirjoittivat koulun meluongelmasta sanomalehden yleisönosastopalstalle. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Melu leviää katon kautta

Koululuokat rakennettiin kesän aikana kauppakeskuksen sisälle siirrettävistä väliseinistä. Meluongelman aiheuttaa se, että väliseinät eivät ylety kattoon saakka. Tämän vuoksi ääni heijastuu katosta ja leviää tilasta toiseen.

Oppilaiden mukaan melu aiheuttaa jopa fyysisiä oireita.

– Päätä särkee ja koulun jälkeen on väsynyt olo niin, että haluttaa mennä heti nukkumaan, Kesämäen koulun yhdeksännen luokan oppilas Elina Grudinschi sanoo.

Suurin odotuksin

Kesämäen koululle kauppakeskuksen suuret tilat tulivat kuin tilauksesta.

– Meitä uhkasi siirtyminen jopa kolmeen eri väistötilaan eri puolille Lappeenrantaa. Se olisi aiheuttanut sellaisen rumban, että siihen verrattuna tämä on huomattavasti parempi vaihtoehto, Kesämäen koulun rehtori Petri Huovila kertoi aiemmin Ylelle.

Myös tilojen hinta oli parempi kuin esimerkiksi siirrettävien väistötilojen eli niin sanottujen parakkien vuokraaminen olisi ollut. Parakkien vuokra olisi tullut 2–3 kertaa suuremmaksi.

Family Center -kauppakeskus sijaitsee reilun kahden kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan kaupunki vuokrasi Family Center -kauppakeskuksesta 4 900 neliömetriä tilaa koululle kahdeksi vuodeksi. Hinta on noin 2,15 miljoonaa euroa. Hintaan sisältyvät vuokra- ja muutostyöt sekä kuljetuskustannukset.

Meluongelmien korjaaminen merkitsee vielä lisää kustannuksia. Kaupungin tiloja hallinoiva Lappeenrannan toimitilat -yhtiö ei pystynyt vielä kertomaan tarkkaa summaa Ylelle.

Ratkaisua etsitty

Meluongelmaa on yritetty korjata lisäämällä tiloihin mattoja, ääntä vaimentavia verhoja ja akustisia levyjä välikattoon sekä seiniin. Ongelmana on, että ritilämäistä välikattoa ei voi paloturvallisuussäännösten vuoksi peittää kuin osittain.

Koulussa tehtyjen mittausten mukaan äänitaso tiloissa on edelleen korkealla, vaikka tilanne onkin jonkin verran parantunut.

– Aluksi täällä oikein kaikui kun läpsäytti esimerkiksi käsiään. Nyt kaiku on hävinnyt maton ja pehmeiden seinien ansiosta, kuvaamataidon opettaja Aki Sihvo kertoo.

Kuvaamataidon opettaja Aki Sihvo. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Selkeää muutosta parempaan ei ole kuitenkaan tapahtunut.

– Aika vapaasti ääni pääsee vieläkin tulemaan. Ei tämä kyllä mikään hyvä tilanne ole, Sihvo korostaa.

Opetuksen ajoitusta äänen mukaan

Melutilannetta kuvaa se, että kuvaamataidon opettaja Sihvo joutuu sopimaan viereisen musiikkiluokan kollegan kanssa opetuksen ajoituksesta.

– Olemme sopineet niin, että hän aloittaa opetuksen vähän myöhemmin, että minä saan tehtyä tunnin alustuksen ja sen jälkeen hän aloittaa. Yritämme puolin ja toisin huomioida toisiamme, Aki Sihvo kertoo.

Hän korostaa, että kaikki eivät kärsi samalla lailla melusta.

– Ihmiset ovat erilaisia. Näyttää siltä, että joitakin se häiritsee tosi paljon, mutta jotkut eivät välttämättä häiriinny.

Keinot vähissä

Tilanteen korjaamiseksi ei ole enää kovin paljon tehtävissä.

– Jonkin verran voidaan vielä lisätä akustiikkavillaa seinille ja mattoja eri puolille, kertoo rakennuttajainsinööri Mikko Mattinen tilamuutoksia toteteuttavasta Lappeen rakennuttaja Oy:stä.

Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Väliseiniä aiotaan myös korottaa ja kaupunki pyrkii hankkimaan kauppakeskuksesta lisää tilaa hiljaiseen työskentelyyn. Tiloihin tuodaan myös äänivaimennettuja koppeja.

Viimeisenä keinona on siirtää osa oppilaista muihin tiloihin.

– Tämä tarkoittaisi sitä, että meidän pitäisi perustaa sivutoimipiste tällä koululle. Toivomme kuitenkin, että tilanne saadaan ratkaistua muilla toimilla, koska koulusta on toivottu pysymistä yhtenä yhteisönä, Kaupungin toimitiloista vastaavan Lappeenrannan toimitilat yhtiön projektijohtaja Mari Routti kertoo.

Lue seuraavaksi: Koko perheen kauppakeskus avautui suurella kohulla 10 vuotta sitten – nyt kaupunki käyttää sitä väistötilanaan ja lähes kaikki liiketilat ovat tyhjillään

Suosittelemme sinulle