Hyppää sisältöön

Nyt se on varmaa! Citroen jättää rallin MM-sarjan – Sebastien Ogier Toyotalle, Esapekka Lappi M-Sportille?

Ralliteiden kaikkien aikojen menestynein automerkki vetäytyy MM-sarjasta. Syynä on ykköstähden lähteminen.

Citroen ei jatka enää rallin MM-sarjassa. Kuva: AOP
Micke Suopuro

Citroen on ilmoittanut vetäytyvänsä rallin MM-sarjasta. Näin ollen on mukana ensi kaudella vain kolme tallia: Hyundai, Toyota ja M-Sport. Citroenin vetäytyminen tarkoittaa myös sitä, että Esapekka Lapilla ei ole näin tallipaikkaa tulevaksi vuodeksi. Suomalaiskuljettajalla oli voimassa oleva sopimus ranskalaistallin kanssa kaudesta 2020.

Lapille tieto oli järkytys. Pieksämäkeläisen kommentit voi käydä lukemassa tästä.

Useiden lähteiden mukaan Citroenin ykköstähti Sebastien Ogier siirtyy Tommi Mäkisen johtaman Toyotan leiriin. Kuusinkertainen maailmanmestari on ilmoittanut, että kausi 2020 jää hänen viimeisekseen rallin MM-sarjassa. Ogierilla oli sopimuksessaan optio tulevasta kaudesta. Citroenin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan vetäytymispäätös johtuu Ogierin halusta lähteä tallista.

– Tämä ei ole päätös, jonka halusimme tehdä, mutta emme edes harkinneet tulevaa kautta ilman Sebastienia, Citroenin toimitusjohtaja Linda Jackson kertoo.

Muiden suomalaisten tulevaisuus rallin MM-sarjassa on myös yhä auki. Lapin lisäksi ilman sopimusta ovat Toyotan Jari-Matti Latvala ja M-Sportilla tällä kaudella ajanut Teemu Suninen. Belgialaislehti Speed Magazinen (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaisista Lappi ja Suninen ajaisivat ensi kaudella M-Sportilla. Sunisen manageri Timo Jouhki kertoi jo lokakuussa Ylelle, että Suninen on hyvin lähellä jatkosopimusta. Latvalan tilanne näyttää vaikeammalta, sillä yhden paikan Toyotalla on viemässä Kalle Rovanperä.

Autosportin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ogierin, M-Sportilla tällä kaudella ajaneen Elfyn Evansin ja Rovanperän Toyota-sopimukset julkaistaan ensi maanantaina.

Citroen on menestynein automerkki

Citroen on rallin MM-sarjan historian menestynein automerkki yhdeksällä Sebastien Loebin voittamalla kuljettajien maailmanmestaruudella. Citroenilla on voitettu eniten niin kuljettajien maailmanmestaruuksia kuin osakilpailuitakin. Kaiken kaikkiaan Citroenin kuljettajat ovat voittaneet 102 MM-rallia. Valmistajien MM-sarjassa Citroen on valloittanut kahdeksan mestaruutta. Listan ykkönen on Lancia yhdeksällä mestaruudella.

Citroenin emokonserni PSA kertoi jo aiemmin, että se ei aio olla mukana rallin MM-sarjassa kaudesta 2022 eteenpäin. PSA päätti kuitenkin nopeuttaa poistumistaan kahdella vuodella. Konserni panostaa jatkossa WEC-ratasarjaan Peugeotin kanssa. Lisäksi yhtiö on jo sitoutunut automerkkinsä DS:n alla Formula E-sarjaan.

Esapekka Lapin ura Citroenilla jäi vuoden mittaiseksi. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Citroenin, Peugeotin ja DS:n lisäksi PSA tunnetaan muun muassa Opelin valmistajana. Yhtiö ilmoitti lokakuun lopussa yhdistyvänsä Fiat Chrysler Automobilesin (FCA) kanssa. Jättikonsernista tulee maailman neljänneksi suurin autonvalmistaja.

PSA:n päätös vetäytyä rallin MM-sarjasta ei tullut yllätyksenä. Yhtymän automallisto on sähköistymässä kovaa vauhtia, mikä vaikuttaa luonnollisesti myös panostuksiin moottoriurheilun puolella.

Konserni ei ole hylkäämässä rallimaailmaa aivan kokonaan. Saksassa ajettavassa nuorille kuljettajille tarkoitutetussa sarjassa siirrytään nimittäin ensi kesänä käyttämään Opelin uusia R2-luokituksen saaneita sähköralliautoja. Tänä vuonna sarjan mestaruuden voitti suomalaiskuljettaja Eerik Pietarinen.

Lue myös:

Rallimestari Ogier huolestui Citroenin tempusta lähtönsä jälkeen – kohutiedote yllätti: "Epäkunnioittavaa"

“Aika ikävästi sanottu” – asiantuntija kummastelee rallin MM-sarjan menestystallin toimintaa, Esapekka Lappi vaikeassa tilanteessa

Työttömäksi jäänyt Esapekka Lappi järkyttyi, tallin lopettamispäätös yllätti: "En tietenkään odottanut tällaista"

Esapekka Lapilta lähdössä talli alta – Sebastien Ogier siirtyy Toyotalle? Nämä merkit viittaavat Citroenin vetäytymiseen rallin MM-sarjasta

Suosittelemme sinulle