Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos ovat megatrendejä, mutta miten ne vaikuttavat Lapin matkailuun? Nämä 4 ilmiötä näkyvät tulevaisuudessa

Lapin-matkojen kysyntä voi kasvaa yllättävästä syystä: hiljaisuudesta ja luonnosta haetaan vastapainoa melulle ja saasteelle.

Joulupukin Pajakylä Rovaniemellä.
Talvimatkailu ja erityisesti Joulupukki ovat Lapin perinteisiä vetonauloja. Ilmastonmuutoksen myötä lumivarmuus vähenee. Listasimme kolmen asiantuntijan kanssa asiat, jotka vaikuttavat Lapin matkailuun eniten lähimmän 15 vuoden aikana. Kuva: Esko Jämsä / AOP
Antti Heikinmatti,
Jenni Mehtonen
Avaa Yle-sovelluksessa

1

Ilmastonmuutos tekee lumen ennustamisesta vaikeaa

Ilmastonmuutos muuttaa luontoa kaikkialla maailmassa. Vaikutukset ovat erityisen tuntuvia arktisilla alueilla, missä ilmaston ennakoidaan lämpenevän muuta maailmaa huomattavasti nopeammin.

Ilmaston muuttuminen vaikuttaa myös matkailuun erityisesti Lapissa, missä monet turisteille tarjottavat aktiviteetit liittyvät läheisesti luontoon ja etenkin lumeen. Lumeton Lappi voi olla kovakin pettymys, kuten reilun vuoden takainen Crapland-kohu osoitti.

– Lyhyemmällä aikajänteellä keskeinen haaste on vuodenaikoihin liittyvä epävarmuus. On aiempaa vaikeampaa ennustaa, että minkälainen sää meillä on juuri tiettyyn aikaan, sanoo tutkija Juho Kähkönen Lapin yliopistosta.

Myös Etelä-Suomen epävarmalla lumitilanteella voi olla vaikutusta Lapin matkailuun.

– Jos siellä lapset eivät enää opi hiihtämään, luistelemaan tai laskettelemaan, niin ei hiihtokeskuksillakaan ole kovin ruusuinen tulevaisuus, sanoo Protect Our Winters -järjestön hallituksen jäsen, entinen ammattilumilautailija Miikka Hast.

Toisaalta ilmaston lämpeneminen voi tehdä Lapista houkuttelevamman kohteen: kaksi edellistä kesää ovat olleet Keski- ja Etelä-Euroopassa ennätyskuumia, mikä voi tulevaisuudessa tuoda eteläisemmän Euroopan asukkaita Lappiin viileämmän ilmaston perässä.

Yle kysyy Areenan erikoislähetyksessä keskiviikkona, onko Lapin matkailun kasvulla varjopuolia ja mitä ne ovat? Katso suora lähetys Areenasta kello 11.30 alkaen.

Aki Holckin vetokoirat antavat turisteille kunnon kyytiä. Lumettomuus ei haittaa sen paremmin kyytiläisiä kuin koiriakaan.
Ilmastonmuutoksen myötä esimerkiksi lumiolosuhteiden ennustaminen käy vaikeammaksi. Aki Holck ajelutti syksyllä 2018 asiakkaitaan pyöräalustaisella koiravaljakolla, kun lunta ei ollut. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

2

Elämyksiä, aitoutta ja tunnemuistoja

Massaturismin vallattua perinteiset turistikohteet yhä useampi turisti etsii yksilöllisiä matkailuelämyksiä. Aktiviteettien sijaan myydään kokemusta ja elämystä.

– Aktiviteettien sijaan aletaan puhua enemmän syvemmästä monipuolisesta tunnekokemuksesta, minkä voit kokea Lapissa. Siihen saattaa yhdistyä patikointi, syöminen samalla reissulla luonnossa, itsepoimituista marjoista ja yrteistä tehty ruoka. Puhutaan enemmän siitä, että mitä jokin elämys tuottaa sille kokijalle, minkälaisen muutoksen se saa aikaan ihmisessä. Aletaan myydä sitä, minkälainen vaikutus Lapilla on, visioi House of Laplandin markkinointijohtaja Jesse Ketonen.

Aitoutta metsästävät turistit ovat yhä herkempiä matkailun eettisille näkökohdille. Yksi puheenaiheista on ollut se, kuinka paljon ja millä tavalla Lapin matkailuun lainataan elementtejä saamelaisilta.

Tätä näkökulmaa on nostanut esiin muun muassa Saamelaiskäräjät. Keskustelua on käyty myös saamelaisille pyhän Ukonsaaren käyttämisestä matkailukohteena.

Revontulet leimuaa Lapissa
Esrangen avaruustutkimuskuksesta lähetetään raketteja muun muassa revontulitutkimusta varten. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

3

Hiljaisuutta urbaaneille korville

Yksi maailmalla vallitsevista megatrendeistä on kaupungistuminen. Vuonna 2000 alle puolet maailman asukkaista eli kaupungeissa, mutta vuoteen 2050 määrän ennustetaan nousevan lähes 70 prosenttiin.

Tämä voi kasvattaa Lapin-matkojen kysyntää yllättävästä syystä.

– Se liittyy olennaisesti tähän, että iso osa meidän matkailijoista tulee suurista kaupungeista hakemaan vastapainoa hektiselle, kiireiselle arjelle ja jopa sille melulle ja saasteelle, mitä niistä kaupungeista löytyy. Meillä on maailman puhtain luonto, meillä on hiljaisuus, jota osa jopa säikähtää kun tulevat tänne ensimmäisen kerran. Ensin kysytään, että onko tällaista, mutta siihen sitten rakastutaan, Jesse Ketonen House of Laplandista sanoo.

Tätä ilmiötä kuvastavat esimerkiksi hiljaisuutta myyvät matkailuyritykset, tai kohteet, joissa turistit voivat ottaa osaa tavalliseen arkielämään. Keskeytymättömän digitaalisen tietotulvan pommittamat ihmiset saattavat kaivata syrjäseuduille myös digipaaston toivossa.

Yhä urbaanimmille matkailijoille luonto ympäristönä on yhä vieraampi, mikä luo uudenlaisia vaatimuksia luontomatkailupalveluille, mutta voi aiheuttaa myös yllättäviä ongelmia. Esimerkiksi Rovaniemellä tietämättömien matkailijoiden menemistä heikoille jäille on yritetty estää vapaaehtoisin partioin.

Pieni luoto Perämerellä. Korviahivelevän hiljaisuuden voi tavoittaa esimerkiksi Lapin tuntureilla ja Perämeren jäällä. Kaupungistumisen myötä täydellinen äänettömyys on eksoottista yhä useammalle maailman ihmiselle.
Kuva: Laura Valta / Yle

4

Mistä ja millä turistit tulevat?

Aasialaisten, erityisesti kiinalaisten, innostuksesta Lapin-matkailuun on puhuttu vuosia. Syy on selvä: Kiinan väkiluku on 1,4 miljardia, joten potentiaalia riittää lähes rajattomasti.

Tällä hetkellä valtaosa Lapissa vierailevista ulkomaisista turisteista tulee kuitenkin lähempää: kolme suurinta matkailijamaata yöpymisten perusteella Lapissa ovat House of Laplandin mukaan Iso-Britannia, Saksa ja Ranska. Kiina tulee viidentenä.

– Kiina tulee olemaan maailman suurin matkailumaa. Intia seuraa perässä. Tänäkin tulevana talvena Lapissa käy jo yli sadan eri kansallisuuden matkailijoita. Sanoisin, että 10–15 vuoden päästä määrä on vielä suurempi, ennustaa Jesse Ketonen.

Kasvun myötä esiin nostetaan yhä useammin myös matkailun varjopuolia: ruuhkia ja lentomatkustuksen ilmastovaikutuksia. Esimerkiksi lentoveroon suhtaudutaan Lapissa sekä myönteisesti että kielteisesti.

– Toivottavasti löytyy myös aiempaa vastuullisempia vaihtoehtoja siihen, miten tänne päästään, sanoo matkailuelinkeinon sopeutumista ilmastonmuutokseen tutkinut Juho Kähkönen Lapin yliopistosta.

– Lapin matkailu on 10–15 vuoden päästä toivottavasti hiilineutraalia. Toivottavasti se ottaa huomioon ne megatrendit mihin suuntaan ollaan menossa ja mistä meillä on jo suuntaviivoja näkyvillä, House of Laplandin Jesse Ketonen sanoo.

Keskustele aiheesta kello 22 asti.

Lue myös:

Kääntäjäkone aivoissa rikkoo kielimuurit, virtuaalilasit vievät kivikaudelle ja dronetaksi lentää ilman kuskia – Näinkö matkailemme tulevaisuudessa?

Charter-koneita talvisella Rovaniemen lentoasemalla.
Lappiin tullaan lentämällä. Lentämisen ilmastovaikutukset ovat herätelleet keskustelua esimerkiksi lentoverosta. Kuva: Kaisa Siren / AOP

Suosittelemme sinulle