Hyppää sisältöön

Hiihtolegenda, yksinhuoltaja, kansanedustaja – Juha Mieto täyttää 70 vuotta ja julkisuus saa pikkuhiljaa jäädä

Seitsenkymppinen tietää, että elämään kuuluvat myötä- ja vastamäet. Lake Placidin sadasosasekunnin tappion hän voisi antaa jo unohtua historiaan.

Vanhoissa leikekirjoissa on tallennettuna 70 vuotta täyttävän Juha Miedon uran huippuhetket. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Ikä tuo mukanaan tietynlaista viisautta – tai ainakin lisää pitkäjänteisyyttä, sanoo tänään keskiviikkona 70 vuotta täyttävä Juha Mieto.

Hiihtolegenda.

Entinen kansanedustaja.

Isä.

Mieto tunnustaa olleensa nuorena temperamenttinen, eikä ilman tulista luonnetta urheilussa olisi pärjännytkään. Toisaalta hän on aina tiennyt, että mitään ei tapahdu heti nyt, vaan kaikkeen tärkeään tarvitaan aikaa. Ja pitkäjänteistä työntekoa.

– Näin vanhempana pystyy ottamaan rauhallisemmin, kun nuorena saattoi olla vähän kärsimätön.

Nuoruuden unelma

Juha "Mietaa" Mieto syntyi Etelä-Pohjanmaalla Kurikassa, Pitkämön kylässä. Kotoa tulevat sekä arvomaailma että into urheilemiseen.

– Elämä oli silloin aivan toisenlaista kuin nyt, Mieto muistuttaa, kun puhutaan lapsuudesta.

Muutos maailmanmenossa näkyy kaikessa ja ihmetyttää niin, että välillä pitää huokaista. Mieto miettii, että jos sama tahti jatkuu, mihin tämä maailma vielä meneekään.

Hän vertaa omaa urheiluaikaansa 1970–1980 -luvuilla nykyurheilijoihin, jotka joutuvat jo nuorena miettimään, saavatko urheilusta tarpeeksi tuloja elämää ja tulevaisuutta varten.

– Ei minusta olisi tullut urheilijaa, jos olisin joutunut miettimään, että pitää ansaita niin paljon fyrkkaa, ettei tarvitse tehdä mitään urheilun jälkeen. Ajattelin vaan, että nyt urheillaan ja sen jälkeen tulee normaali työelämä.

Mieto kilpaili nuorena useissa lajeissa, mutta hiihto vei lopulta voiton. Urheileminen oli unelmien toteuttamista.

– Sitä vaan nautti silloin rommeltamisesta eli urheilemisesta eikä ajatellut tulevaa, Mieto muistelee.

Hopealle hiihtänyt Juha Mieto (vasemmalla), olympiavoittaja Thomas Wassberg ja pronssimitalisti norjalainen Ove Aunli palkintokorokkeella Lake Placidissa 17.2.1980. Kuva: imago sportfotodienst/ All Over Press

Se kuuluisa sadasosasekunti

Suuri yleisö muistaa Juha Miedon hiihtouralta voittoja ja etenkin sen yhden tappion.

Lake Placidin talviolympialaisissa 1980 Mieto hävisi olympiakullan Ruotsin Thomas Wassbergille yhdellä sadasosasekunnilla.

Suoritukseensa hän on edelleen tyytyväinen. Kaikki meni nappiin ja hiihto kulki. Wassberg vaan oli parempi.

– Minä flätkääsin Wassbergia selkään ja menin hetkeksi mettähän rauhoittumaan, ennen kuin menin kansainvälisen lehdistön eteen, Mieto sanoo.

Kotona hän oli oppinut, että suorituksia ei kannata selitellä.

Vaikka Mieto on tottunut siihen, että Lake Placidin hopeahiihto näkyy mediassa edelleen silloin tällöin, ei hän itse tunnusta taltiointia juuri katsoneensa.

– Toivoisin, että se jäisi pikkuhiljaa historiaan.

Kuuntele selostus 15 kilometrin hiihdosta 17.2.1980: Mietaan sadasosatappio Lake Placidissa

Juha Mieto ja Thomas Wassberg mittailemassa, miten monesta sentistä Miedon kultamitali jäi kiinni 1980. Kuva: Mika Kanerva / Yle

Ainutlaatuinen Holmenkollen

Juha Mieto nostaa uraltaan esiin tärkeimpinä ihmiset, joita tapasi kisamatkoilla. Kaikkialla maailmassa ollaan pohjimmiltaan samanlaisia, hän sanoo.

Mieluisimmaksi kisapaikaksi Mieto nimeää Holmenkollenin Norjassa. Sieltä kotiin tuli mitaleja, mutta toisaalta myös tunnelma oli ainutlaatuinen.

Holmenkollenin 50 kilometrin hiihtoa tultiin seuraamaan jo edellisenä iltana. Ihmiset leiriytyivät 25 kilometrin lenkin varteen odottamaan kilpailua. Tunnelma välittyi ladulle asti.

– Niillä oli mukana vähän "korpikuusen kyyneliä" ja torvet soi. Siellä oli valtava henki, Mietaa kehaisee.

Kuuntele: Tapahtui 1985: Juha Mieto, perinteisen viimeinen mohikaani

Katso: Mietaa jäi puusuksilla kakkoseksi ja Mieto lipsui MM-pronssille 1978

Juha Mieto edusti Suomea kansainvälisissä arvokisoissa vuodesta 1972 vuoteen 1985. Tässä tyylinäyte helmikuulta 1976. Kuva: Imago sportfotodienst / All Over Press

Luotettava isä

Juha Mieto jäi leskeksi ja 8-vuotiaan poikansa yksinhuoltajaksi vuonna 1996.

Yksinhuoltajuuden ja reissutyön yhteensovittamisessa verkostojen tuki oli tärkeää. Mieto kehuu varauksetta naapureitaan ja perhettä siitä, että arjesta selvittiin. Kehaisee hän vähän omaakin suoritustaan.

– Jos miehenä ja julkisuuden henkilönä on yksinhuoltajana vienyt sarkansa kunnialla läpi, niin kai siitä jonkun sulan saa hattuun.

Mieto muistaa puhuneensa eduskunnassakin vanhemmuudesta ja siitä, miten tärkeää on pitää huoli lapsista.

Itse hän on pyrkinyt olemaan aina luotettava isä. Periaate on ollut, että pitää tulla kotiin, kun on luvannut tulla ja soittaa silloin, kun on luvannut soittaa.

Isyys ja koti ovat tärkeitä?

– Kyllä, se on juuri näin.

Katso Ylen dokumentti: Mietaan Jussin viimeinen ponnistus

Kansanedustaja 2007-2011

Vuonna 2007 Juha Mieto valittiin eduskuntaan Suomen Keskustan listalta. Hän oli yli 13 700 äänellään Vaasan vaalipirin äänikuningas.

– Vaalikentillä olo oli kuin linnunlaulua ja äänimäärä oli mahdoton, Mieto muistaa.

Kansanedustajuus jäi yhteen kauteen, mutta Mieto toteaa, että siitä jäi suurimmaksi osaksi hyvät muistot.

Toiselle kaudelle hän olisi halunnut, sillä uskoo, että asioihin vaikuttaminen olisi ollut silloin helpompaa. Eduskunnan tavat olisivat olleet tuttuja. Mieto oli ehdolla vielä vuonna 2015, mutta äänimäärä ei silloinkaan riittänyt valintaan.

Nyt Mieto on luvannut itselleen, että ei ota enää julkisuudessa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, vaikka niitä seuraakin.

Juha Miedon vaalivalvojaiset eduskuntavaaleissa 2011. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

“En tiedä, olenko täällä sen kummempi kuin muutkaan”

Kurikkalaisille Mieto arvelee olevansa ihan tavallinen Jussi.

– En tiedä, olenko täällä sen kummempi kuin muutkaan.

Mietaa muistuttaa myös, että kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. On ollut niitä, jotka kehuvat, kun kilpailuissa tulee menestystä. Sitten on ollut niitä, jotka ovat nauttineet siitä, kun tulee sadasosan häviö.

Reissutyöaikaankin koti on pysynyt Kurikassa ja urheiluseurana Kurikan Ryhti.

– Jos olisin muuttanut täältä, olisin ollut jollain tavalla kuin orpo kurkeloonen. Aika vapaasti täällä saa köllötellä menemään.

Kurikkaan valmistuu ensi keväänä Juha Mieto -muistomerkki. Mieto vastusti sitä ensin, mutta eduskunnasta putoamisen jälkeen suopui puuhamiesten suunnitelmiin.

– Sanoin, että ei elävistä tarvita muistomerkkejä. Sitten putosin eduskunnasta ja potti Kurikasta oli varsin pieni. Kun merkkiä alettiin puuhata uudestaan, ajattelin, että olkoon.

“Otan vastaan, mitä annetaan”

70-vuotispäivää Mieto ei aio juhlia. 50-vuotis- ja 60-vuotisjuhlat olivat isot, ja ne saavat riittää.

Merkkipäivän kunniaksi päivänsankari lämmittää saunan, ottaa hyvät löylyt ja nostaa jalat kohti kattoa.

Pitkään julkisuudessa olleen Miedon mielestä alkaa muutenkin jo olla aika rauhoittua. Julkisten esiintymisten määrää hän aikoo vähentää pikku hiljaa.

– Minussa on julkinen puoli, joka viihtyy ihmisten kanssa erinomaisesti, mutta on myös erakko-Jussi. Se voimistuu vähitellen.

Mieto katsoo elämäänsä taaksepäin tyytyväisenä. Tässä iässä kehtaa jo antaa jo vähän neuvojakin nuoremmille. Kuten sen, että jos pyrkii olemaan aina onnellinen, ei koskaan ole oikein hyvä olla. Elämään kuuluvat myötä- ja vastamäet.

Uudesta rauhallisesta elämänvaiheesta hän nautiskelee sen aikaa, mitä sitä jatkuu.

– Nautin elämästä ja otan vastaan, mitä annetaan. Päivääkään en vaihtaisi pois.

Juha Mieto kuvattuna kilpailuissa 8.2.1976 Kuva: imago sportfotodienst/ All Over Press

Suosittelemme sinulle