Hyppää sisältöön

Yli 2 miljoonaa lasta ei pääse kouluun Syyriassa, pakolaisille avataan kouluja Turkissa – "Meillä ei ole varaa kadotettuun sukupolveen"

Turkissa osa kouluikäisistä syyrialaislapsista joutuu töihin, koska heidän pitää hankkia lisätienistejä perheilleen.

Syyrialaislapsi on tehnyt laskutehtäviä vihkoonsa istanbulilaisessa koulussa. Kuva: Ayla Albayrak / Yle
Ayla Albayrak

ISTANBUL Syyrialainen Ibrahim on 9-vuotias mutta vasta opettelee kirjaimia. Hän on kirjoittanut tehtäväkirjaansa isoja, siistejä E-kirjaimia riviin ja saanut niiden alle opettajalta kehuja.

Ibrahim on yksi "onnekkaista" syyrialaisista lapsista, jotka saavat käydä koulua sodan aikana. Hän käy turkkilaista Hasköyn alakoulua Istanbulissa.

Viereisessä luokassa oleva syyrialainen Selma on myös 9-vuotias. Hän käy kolmatta luokkaa turkkilaisten oppilaiden kanssa. Selma kirjoittaa aineita sujuvaksi turkiksi ja tykkää eniten matematiikasta.

Yle ei julkaise lasten sukunimiä heidän ja heidän perheidensä suojelemiseksi.

Syyrialaislasten opintaso vaihtelee rajusti, koska koulutie on oppilailla katkennut eri pituisiksi ajoiksi. Useilla on oppimisvaikeuksia sodan takia.

Syyrian "kadotettu sukupolvi"

Syyriassa on varoiteltu sodan aiheuttamasta "kadotetusta sukupolvesta", eikä turhaan. Yli kahden miljoonan lapsen arki Syyriassa on työtä, pommituksia tai parempien päivien odottamista.

Lisäksi yli miljoonan koululaisen pelätään joutuvan jättämään koulunsa kesken. YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan yli 7 000 koulua on tuhoutunut Syyrian sodassa.

Turkissa on jopa 3,6 miljoonaa syyrialaista eli enemmän kuin missään muualla Syyrian ulkopuolella. Turkissa syyrialaislasten koulutilanne on alkanut vasta nyt kohentua.

Turkin viranomaisten mukaan yli 640 000 syyrialaista lasta on päässyt opintielle Turkissa. Silti moni ei vieläkään pääse kouluun, sillä yhteensä kouluikäisiä syyrialaisia olisi Turkissa yli miljoona.

Leis työskenteli tekstiilitehtaalla 13-vuotiaana

Yksi syy syyrialaispakolaisten lasten koulun keskeymiseen on köyhyys. Pakolaisperheet Turkissa ja muissa Syyrian naapurimaissa lähettävät lapsensa mieluummin töihin kuin kouluun.

Syyrialainen Leis kertoo joutuneensa 13-vuotiaana isänsä mukana tekstiiliverstaalle töihin Istanbulissa. Hänen perheensä olisi halunnut laittaa hänet kouluun, mutta turkkilaisiin kouluihin ei tuolloin vielä päässyt.

Pojan koulu jäi kesken Aleppossa viidennen luokan päätyttyä, kun perhe pakeni sotaa Turkkiin. Kun syyrialainen avustusjärjestö avasi koulun Istanbulissa, Leis pääsi jatkamaan opintojaan ja ahkeroi kiinni kaksi kadotettua kouluvuotta.

Syyrialainen lukiolainen Leis antaa haastattelua toimittajille Istanbulissa. Kuva: Sevda Kaplan / EU-komissio Turkissa

Nyt Leis on määrätietoinen 17-vuotias. Hän opiskelee turkkilaisessa lukiossa ja on hakenut Saksaan opiskelemaan insinööriksi. Hänen pääsynsä yliopistoon Berliinissä näyttää mahdolliselta. Jos perhe olisi jäänyt Syyriaan, näkymät olisivat luultavasti synkemmät.

– Serkkuni Syyriassa kävivät ennen koulua. He joutuivat jättämään koulunsa kesken sodan takia. He eivät päässeet koskaan takaisin kouluun, vaikka yhden heistä pitäisi jo olla yliopistossa, Leis suree.

EU:lta tukea kouluihin Turkissa

Viime viikolla Istanbulissa vieraillut EU-komission edustusto kertoi toimittajille, että EU:n varoilla on avattu 45 uutta koulua Turkissa ja tarkoitus on rakentaa lisää ainakin kymmeniä.

EU on antanut yhteensä kuusi miljardia euroa Turkissa olevien syyrialaisten auttamiseen osana Turkin kanssa solmittua kiisteltyä pakolaissopimusta. Yli kolmasosa rahoista on varattu syyrialaisten koulutukseen.

– Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa "kadotettuun sukupolveen", Euroopan komission Turkin suurlähettiläs Christian Berger sanoi.

Ensimmäiset koulut olivat teltoissa

Sodan alkuvuosina syyrialaislapsia opetettiin väliaikaisissa kouluissa Turkin pystyttämillä pakolaisleireillä. Jotkut kouluista toimivat teltoissa. Syyrialaiset perustivat myös itse kouluja avustusjärjestöjen ja ulkosyyrialaisten tuella.

Vuonna 2014 Turkki avasi koulujensa ovet syyrialaisille lapsille, kun syyrialaisten lukumäärä kasvoi ja pakolaiset alkoivat muuttaa leireiltä suurkaupunkeihin.

Turkin viranomaisten mukaan nyt käynnissä on siirtymävaihe väliaikaisista kouluista Turkin opetusjärjestelmään.

Kun syyrialaiset tulivat kouluihin, yhtäkkiä kaikkea tarvittiin lisää: opettajia, koulubusseja, koulutarvikkeita, kirjoja, siivoojia ja turvahenkilöitä.

Istanbulilaisen koulun portaikon seinällä roikkkuu Turkin lippu. Kuva: Ayla Albayrak / Yle

Epävarmuus kaihertaa syyrialaisnuoria

Syyrialaisten tulevaisuudennäkymät Turkissa ovat kuitenkin epäselvemmät kuin koskaan sodan alettua. Syyrialaisvastaisuus on lisääntynyt ja turkkilaisten vaatimukset heidän palauttamisekseen ovat kiihtyneet.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinto teki lokakuussa sotilasoperaation Syyriaan kurdien hallintoalueelle. Turkki on ilmoittanut yhdeksi tavoitteekseen perustaa Syyriaan niin sanottu turvavyöhyke pakolaisille.

Erdoğan on myös toistuvasti uhannut avata rajat Eurooppaan pakolaisvirralle.

Epävarmuus kaihertaa erityisesti lukio- ja yliopistoikään tulleita syyrialaisia, jotka eivät halua palata sodan keskelle.

Saksan-opinnoista haaveileva 17-vuotias Leis ei tiedä, koska hän palaisi Syyriaan, jos koskaan. Mutta hän vakuuttaa, ettei aio unohtaa Syyriaan jääneitä serkkujaan.

– Toivottavasti sodan jälkeen me autamme heidät taas jaloilleen, Leis sanoo.

Suosittelemme sinulle