Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Professori ei aio jatkossa osallistua paneeleihin, joissa on pelkkiä miehiä – herätti vilkkaan keskustelun

Professori Jaakko Husan mukaan kyse on lupauksesta toimia sen puolesta, että paneeleihin kokoontuisi pikkuisen nykyistä monipuolisempaa porukkaa.

Paneeli Suomi-areenan lavalla.
All male panelit eli pelkästään miehistä koostuvat paneelit puhuttavat ilmiönä. Kuvassa Porin Suomi-areenan maahanmuuttokeskustelutilaisuus vuodelta 2015. Kuva: Tiina Länkinen / Yle
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitäisikö miesvaikuttajien kieltäytyä osallistumasta keskustelutilaisuuksiin, joihin ei ole kutsuttu ensimmäistäkään naista?

Tätä mieltä on ainakin joukko professoreita, jotka ovat ilmoittaneet Twitterissä, etteivät enää osallistu pelkästään miehistä koostuviin paneeleihin.

Omasta kieltäytymisestään twiittasi maanantaina Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksen johtaja Tapio Määttä.

Määttä kertoo mietiskelleensä asiaa yli yön ja tulleensa lopulta selvään päätökseen siitä, ettei osallistu puhujana tai panelistina tilaisuuksiin, joissa on vain miesesiintyjiä.

Hän kiittää virikkeestä Slushin toimitusjohtajaa Andreas Saarta sekä teknologiavaikuttaja Taneli Tikkaa, jotka ovat aiemmin ilmaisseet kieltäytyvänsä miespaneeleista.

Määtän twiittiä seuranneessa keskustelussa ainakin professorit Panu Minkkinen ja Jaakko Husa ovat sitoutuneet samaan.

Jo keväällä oikeustieteen professori Pauli Rautiainen antoi vastaavan vakuutuksen. Tuoreessa twiitissä hän sanoo linjauksensa pitäneen toistaiseksi varsin hyvin. Pari kertaa on lipsunut, hän myöntää.

Värikästä keskustelua Twitterissä

Määtän ilmoitusta on seurannut värikäs keskustelu Twitterissä. Tarjolla on sekä kiitosta että arvostelua.

Esimerkiksi vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula toteaa, että "eipä tällaisista ilmoituksista haittaakaan ole". Hän lisää huomanneensa olevansa usein paneeleissa ainoa asiantuntijaroolissa oleva naisoletettu. Jos muita naisia on, he toimivat juontajina tai soittavat tauolla pianoa, hän lisää.

SDP:n Hussein al-Taee twiittaa jo kutsuttaessa ilmoittavansa, että paneelin olisi hyvä olla tasa-arvoinen. Kutsuja saa kuitenkin hänen mielestään itse päättää lopullisesta kokoonpanosta.

Mervi Hongisto puolestaan kysyy, halutaanko paras mahdollinen, eri näkökulmia esille tuova paneeli, vai parhaaksi katsotuista yksilöistä koostuva paneeli. Ne eivät usein ole sama asia, hän korostaa.

Jaakko Husa: Tervehenkinen lähtökohta

Helsingin yliopiston oikeus ja globalisaatio -professuurin haltija Jaakko Husa on yksi niistä, jotka Määtän twiitin jälkeen innostuivat antamaan samansisältöisen lupauksen.

Ylen tavoittaman Husan mukaan kyse ei välttämättä ole erityisen tiukasta ohjelmajulistuksesta, vaan tervehenkinen lähtökohta ja lupaus toimia sen puolesta, että paneeleihin kokoontuisi pikkuisen nykyistä monipuolisempaa porukkaa.

Husan mukaan asinatuntijuus on sekin järkevä kriteeri keskustelijoita valittaessa, mutta balanssia kannattaa aina hakea.

– Tuntuu, että monissa kysymyksissä löytyy sekä mies- että naisasiantuntijoita. En tiedä, onko edes paljon kysymyksiä, joissa olisi vain mies- tai naisasiantuntijoita, hän sanoo.

Husa arvelee, että kysymys on usein viitseliäisyydestä. Kun järjestää paneelia tai kutsuu puhujia, on helpompi kutsua tuttua väkeä.

– Taustalla ei ole välttämättä pahantahtoista tai tietoista suunnittelua.

Määtän ilmoitukseen yhtyneet haluavat pitää omalta osaltaan huolta siitä, että puhujat ja paneelit ovat vähän monipuolisempia, uskoo Husa.

Määtän twiitistä uutisoi ensimmäisenä Talouselämä.

Suosittelemme sinulle