Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Sydneyssä köhitään savusumussa, koalat pakenevat liekkejä – onko Australian katastrofin taustalla kaksinapainen sääilmiö?

Sydneyssä asukkaita kehotetaan pysymään sisätiloissa. Myös villieläimet kärsivät – katso video koalan pelastusoperaatiosta.

Koalatkin kärsivät Australian maastopaloista
Minna Pärssinen,
Jyrki Saarikoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Australiassa riehuvat maastopalot eivät taltu.

Etelä-Australian osavaltiossa ovat kovat tuulet lietsoneet esiin 30 uutta tulirintamaa.

Lämpötila on kohonnut yli 40 asteen ja viranomaiset ovat julistaneet osavaltion katastrofitilaan. Katastrofitila tarkoittaa, että syttyviä paloja ei välttämättä pystytä rajoittamaan.

Pensaspalot ovat uhanneet voimalinjoja ja pakottaneet sähköyhtiöt katkaisemaan virran yli 12 000 taloudelta.

Myös Australian itärannikkoa päiväkausia koetelleet maastopalot jatkuvat edelleen. Palontorjujat yrittävät rajoittaa kaikkiaan noin sataa kuloa.

Australian maastopalot tekevät Sydneyn ilmasta vaarallisen hengittää.
Australian maastopalot tekevät Sydneyn ilmasta vaarallisen hengittää. Kuva: Joel Carrett / EPA

Viisimiljoonainen Sydney on jo toista päivää sankan savun varjostama. Asukkaita on kehotettu pysymään sisätiloissa.

Maastopalot koettelevat myös eläimistöä

Vaikka maastopalot ovat luonnossa normaalisti esiintyvä ilmiö, näin laajat palot koettelevat varsinkin harvinaisempia eläinlajeja.

Koaloja on Australiassa noin 80 000 eläimen kanta, ja hitaasti liikkuvat eläimet ovat helppo saalis nopeasti eteneville lieskoille.

Australialaiset tv-yhtiöt Nine Network ja Seven Network kuvasivat paikallisen pariskunnan nopeita toimia, joilla noukittiin puusta palovammoja saanut koala Long Flatissa, Uudessa Etelä-Walesissa.

Koalaa valeltiin vedellä ja se käärittiin huopaan, vietäväksi 40 kilometrin päässä sijaitsevan Port Macquarien koalasairaalaan.

Koaloiden hoito on vaikeaa

Sairaalassa hoidetaan vammautuneita koaloja. Sairaalan tiiminvetäjä Amanda Gordon kertoi Reuters-yhtiön haastattelussa, että koalojen hoito on haastavaa, koska ne saattavat näennäisesti voida hyvin, ja silti menehtyä.

– Koalojen palovammat voivat säteillä syvälle ja laajalle, eikä turkin lävitse välttämättä näe kaikkia vammoja. Ajan myötä selviää, miten käy. Raajat voivat parantua hyvin, mutta eläin saattaa kuitenkin kuolla.

Vapaaehtoiset sammutustöissä 19. marraskuuta.
Palontorjujat suojaavat Colo Heightsin koulua Sydneyn lounaispuolella 19.11. Kuva: Dean Lewins / EPA

– Me tarkkailemme hoitoon otettujen eläinten tilannetta ja mahdollisia kivun merkkejä, kuten hampaiden narskuttelua ja levottomuutta – ja etenemme päivä kerrallaan, kertoi Amanda Gordon.

Kaksinapainen sää kärjistää

Australiaa koettelevan poikkeuksellisen kuivuuden taustalla on nähty Intian valtameren kaksinapainen suursääjärjestelmä.

Aiemmin Tyynellä valtamerellä vaikuttaneeseen El Niñoon verrattu kaksinapainen eli dipoli sääilmiö aiheuttaa toisaalta tulvia Itä-Afrikassa, toisaalta kuivuutta Australiassa.

Voimakas sääilmiö levittää rankkasateita Itä-Afrikkaan

Avustustustyöntekijät ovat huolissaan ilmiöstä, joka vaikeuttaa elinoloja Itä-Afrikassa. Tutkijat arvioivat, että dipoli-ilmiö yleistyy.

Australian ilmatieteen laitoksen mukaan nyt käynnissä oleva Intian valtameren dipoli-ilmiö on yksi voimakkaimmista havaituista, kirjoittaa Guardian-lehti.

Australian mantereen länsipuolella valtameren lämpötilan lasku johtaa sateiden vähenemiseen ja kuivuuteen, mikä lisää pensaspalojen voimaa.

Lue lisää:

Australian maastopalot näkyivät jopa Sydneyn kuuluisien nähtävyyksien läheisyydessä – taksikuski Ylelle: "Tämä on pelottavaa"

Australiassa kiista: Onko maastopalokatastrofin aikaan sopivaa puhua ilmastonmuutoksesta – katso videot valtavista paloista

Suosittelemme