Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kiina kiukustui Yhdysvaltain senaatin uudesta demokratiaa tukevasta laista – Kymmenet mielenosoittajat ovat edelleen jumissa Hongkongin yliopistolla

Yliopistolle linnoittautuneet mielenosoittajat ovat yrittäneet paeta jopa viemärin kautta.

Ihmiset kokoontuivat rukoilemaan poliisin piirittämän polyteknisen yliopiston opiskelijoiden puolesta.
Hongkongilaiset osoittavat tukeaan yliopistokampuksella neljättä päivää saarrettuina oleville mielenosoittajille. Kuva: Ye Aung Thu / AFP
Ulriikka Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hongkongin teknillisellä yliopistolla on edelleen jumissa joitakin kymmeniä mielenosoittajia, kertovat uutistoimistot. Pattitilanne on jatkunut sunnuntaista lähtien.

Poliisi on arvioinut jopa 800 henkilön jo poistuneen piiritetyltä kampusalueelta. Osa mielenosoittajsta on antautunut, osa puolestaan paennut esimerkiksi köysitikkaiden ja moottoripyörien avulla.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että osa mielenosoittajista on yrittänyt pakoa viemärijärjestelmän kautta. Kampusalueelle lasketut palomiehet ovat kuitenkin sittemmin tukkineet pääsyn viemäriverkkoon.

Viranomaiset ovat toistuvasti kehottaneet demokratiaa vaativia mielenosoittajia antautumaan. Reutersin mukaan poliisi on tehnyt mielenosoituksiin liittyen jopa 5 000 pidätystä kesäkuun jälkeen.

Protestit jatkuivat keskiviikkona

Hongkongin opetusvirasto avasi koulut keskiviikkona viikon tauon jälkeen. Päiväkodit pysyivät kuitenkin vielä suljettuina.

Vaikka tilanne on jo hieman rauhoittunut viime viikon väkivaltaisiksi yltyneiden tapahtumien jälkeen, mielenosoitukset jatkuivat myös keskiviikkona.

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen oli paikalla, kun sadat mielenosoittajat lounasaikaan kokoontuivat kaduille iskulauseita huutaen ja pysäyttivät liikenteen. Mielenosoittajat vastustivat poliisin otteita ja vaativat oikeutta yliopistolla oleville nuorille.

– Heidän kohtelunsa on epäinhimillistä, ja se rikkoo ihmisoikeuksia. Se on myös Hongkongin arvojen vastaista. Poliisin pitää perääntyä, antaa ihmisten osoittaa mieltään ja käyttää sananvapauttaan, mielenosoitukseen osallistunut Peter sanoi Ylelle.

Diplomaattinen silmukka kiristää Kiinaa

Paine Kiinaa kohtaan kasvaa myös ulkomailta.

Yhdysvallat onnistui suututtamaan Kiinan, kun senaatti hyväksyi tiistaina yksimielisesti Hongkongin ihmisoikeuksia ja demokratiaa tukevan lainsäädännön. Myös kongressin edustajainhuone on hyväksynyt lokakuussa vastaavan lain.

Lain mukaan Yhdysvallat tarkastelee joka vuosi Hongkongin tilanteen ja arvioi, voiko sen erityisasemaa kauppakumppanina jatkaa. Lisäksi senaatti haluaa vientikiellon esimerkiksi kumiluodeille ja kyynelkaasulle.

Laki tarvitsee vielä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suostumuksen.

Kiinan mukaan Yhdysvallat sekaantuu Kiinan sisäiseen politiikkaan ja rikkoo kansainvälistä oikeutta. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang sanoi, että Yhdysvallat pyrkii toimillaan tukemaan ääriaineksia ja väkivaltaa Kiinaa vastaan.

Kiinan ulkoministeriö on ilmoittanut kutsuvansa Yhdysvaltojen Pekingin-suurlähettilään kuultavaksi päätöksen vuoksi. Myös Hongkongin hallinto on ilmaissut "olevansa pahoillaan" Yhdysvaltojen toimista.

Kiinalla on syyttänyt myös Britannian sekaantuvan Kiinan sisäisiin asioihin ja yllyttävän mielenosoituksia. Elokuussa pidätetty Britannian konsulaatin työntekijä Simon Cheng kertoi vastikään laatulehti Wall Street Journalille, että Kiinan salainen poliisi kidutti häntä pidätyksen aikana.

Hongkongin mielenosoitukset saivat alkunsa lakiesityksestä, joka olisi mahdollistanut rikollisten luovuttamisen Manner-Kiinaan. Protestit laajenivat pian vaatimaan muun muassa vapaita vaaleja. Kiinan johto ja Hongkongin aluehallinto eivät suostuneet vaatimuksiin.

Lisää aiheesta:

Hongkongin brittikonsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan salaisen poliisin kiduttamaksi

“En kertonut vanhemmilleni, miksi itkin” – Hongkongin yhä hurjemmiksi muuttuvat mielenosoitukset rikkovat perheitä ja jakavat kaupunkia

Mellakat, kalliit hinnat ja kiinalaiskiintiöt purevat: Hongkongin väestö vaihtuu vauhdilla

Toimittajalta: Milloin ne tankit tulevat? Tuskin seuraavaksi, sillä Hongkongin mielenosoitukset voisi lamauttaa muullakin tavalla

Suosittelemme