Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain joulu täyttää 480 vuotta

Juhla oli lyhyt ja se vietettiin varpaisillaan hyökkäyksen pelossa, tutkijat kuvailevat espanjalaisten joulua heidän valtaamassaan intiaanikaupungissa Floridassa.

joulukalenteri kuvitus
Kuva: Hilppa Hyrkäs / Yle
Anniina Wallius

Ensimmäisestä joulusta nykyisen Yhdysvaltain alueella tulee kuluneeksi pyöreitä vuosia. Ensimmäiset joulujuhlat pidettiin espanjalaisen löytöretkeilijän ja konkistadorin Hernando de Soton talvileirissä Floridassa vuonna 1539.

De Soton laivaston yhdeksästä aluksesta oli kavunnut jollekin Tampa Bayn rannoista 620 miestä ja heidän perheenjäseniään. Leiriksi vallattiin nykyisen Tallahasseen lähellä sijainnut apalacheeintiaanien pääkaupunki Anhaica.

Uuteen maailmaan tuli viljelijöitä, käsityöläisiä, kauppiaita, orjia ja luultavasti aika monta silkkaa seikkailijaakin. Joukossa oli myös 12 katolista pappia, joten joulumessu voitiin hoitaa vanhan maailman tapaan.

– Tiedämme, että heillä oli mukanaan kaikki tarpeelliset esineet ja asusteet messun järjestämiseksi, kertoo osavaltioarkeologi Mary Glowacki Tallahassee Magazine (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

Vaikka joulusta ei ole säilynyt kirjallista tietoa, ainakin messu siis pidettiin, ja eiköhän syöty jouluateriakin, tutkijat arvelevat.

Sian leukaluu kertoo juhla-ateriasta

Arkeologit löysivät leirin kolmisenkymmentä vuotta sitten. Löytöjen joukossa oli sian leukaluun kappaleita. Siat olivat espanjalaisten tuomia, Amerikoissa niitä ei ennestään ollut.

Luiden on päätelty kertovan jouluateriasta tai muusta merkkipäivästä, sillä mielin määrin syötäviksi sikoja ei riittänyt.

Maissia ja papuja sen sijaan riitti, sillä konkistadoreja ennenkin kohdanneet apalacheeintiaanit joutuivat hylkäämään kaupungin isot maissi- ja papuvarastot nähdessään viisaimmaksi paeta lähestyviä espanjalaisia.

Arkeologisten löytöjen joukossa on myös sotilaiden rengashaarniskapaitojen osia ja kappale varsijousta. Aseille oli käyttöä, sillä apalacheet yrittivät ankarasti vallata kaupunkinsa takaisin.

Glowackin mukaan leirissä elettiin jatkuvassa piirityksessä, johon vastattiin yhtä rajulla väkivallalla. Molemmilta puolilta kuoli paljon ihmisiä.

Lyhyt juhla vietettiin varpaisillaan

Hyökkäyksen uhka vaati huomiota joulunakin, eikä joulu muutenkaan ollut 1500-luvulla niin suuri juhla kuin nyt, vaan vain yksi vuodenkierron monista uskonnollisista päivistä, Glowacki sanoo.

Katolinen kirkko kuitenkin vaati niiden kaikkien kunnioittamista messulla. Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, ettei mertenkään takana jätetty myöskään joulua kokonaan väliin. Juhla tosin oli todennäköisesti lyhyt, messu pidettiin ulkona ja väki oli varuillaan, he summaavat.

De Soto lähetti joulusta huolimatta muutamia miehiä tunnustelemaan uusia matkareittejä. Floridan osavaltion museoviraston (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhdessä tuonaikaisessa kartassa oleva merkintä näyttäisi viittaavaan jouluun. Museoviraston sivulla on kuvia leirin arkeologisista löydöistä.

Anhaicassa vietettiin vain yksi joulu. Seuraavana keväänä espanjalaiset suuntasivat pohjoiseen. He olivat kuulleet, että siellä olisi kultaa.

Juttu on osa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan tiedeuutisten joulukalenteria. Julkaisemme päivittäin tiedeuutisen, joka liittyy tähän vuodenaikaan – suoraan tai ainakin mutkan kautta. Viimeinen luukku aukeaa jouluaattona.

Aiemmat luukut:

3. Kaikki lumihiutaleet eivät olekaan erilaisia

2. Mitä yhteistä on joulukuusella ja dinosauruksella?

1. Ystävän joululahjan paketoinnissa ei kannata olla turhan tarkka, neuvoo tutkimus

Suosittelemme sinulle