Hyppää sisältöön

Varkauden tiedekeskus otti askeleen eteenpäin – säätiön perustamiseen määräraha

Heurekan kaltaisen tiedekeskuksen on määrä avautua vuonna 2022.

Varkauteen suunnitellaan Vantaan Heurekan tyylistä tiedekeskusta. Arkistokuva tiedekeskus Heurekasta. Kuva: Yle/Helena von Alfthan

Varkauden kaupunki neuvottelee säätiömuotoisesta tiedekeskuksesta. Säätiön perustamista varten varataan 115 000 euron määräraha ensi vuodelle.

– Ensi vuonna aiotaan rekrytoida toimitusjohtaja, joka alkaa suunnitella tulevaa toimintaa. Säätiön kulut ovat ensi vuonna tietysti paljon pienemmät kuin tavallisena toimintavuonna, kertoo kaupunginarkkitehti Satu Reisko.

Ennen perustamispäätöstä kaupunki aikoo selvittää ulkopuolisen rahoituksen mahdollisuuksia ja neuvotellaan yhteistyöstä muun muassa oppilaitosten ja yritysten kanssa.

– Sen jälkeen vasta selviää, kuinka isoja panostuksia kaupungin pitää tehdä säätiöön, Reisko sanoo.

Varkaus on suunnitellut tiedekeskusta yhteistyössä tiedekeskus Heurekan tytäryhtiön, Heureka Overseas Productions Oy:n kanssa. Varkaus on solminut yhtiön kanssa aiesopimuksen, jonka mukaisesti säätiö voi hyödyntää Heurekan ilmettä, osaamista ja sisältöä.

Tiedekeskus sijoittuisi elämyskeskukseen, jota kaavaillaan Vetovoimakeskuksen alueelle Viitostien varteen. Tiedekeskukseen on tulossa muun muassa kuputeatteri planetaarioesityksiä varten, tieteeseen ja teknologiaan perustuva liikunnallinen aktiviteettialue, pysyvää ja tilapäistä näyttelytilaa sekä verstas.

Säätiön perustamispäätös tehdään erikseen ensi keväänä ja sen on määrä aloittaa toimintansa ensi syksynä. Tiedekeskus puolestaan avaa ovensa tavoiteaikataulun mukaan loppukeväällä 2022.

Suosittelemme sinulle