Hyppää sisältöön

Huuhkajien mahdollisen EM-vastustajan supertähti tylyttää kisajärjestelmää: "Tämä on skandaali" – Ruotsissakin ihmetellään sekavuutta

Belgian Kevin De Bruynen mukaan jalkapallo ei ole enää jalkapalloa, kun puhutaan EM-kisojen lohkoarvonnasta.

Kevin de Bruyne
Kevin De Bruyne kritisoi EM-kisajärjestelmää. Kuva: AOP/imago sport
Roope Visuri,
STT Urheilu

Euroopan jalkapalloliiton Uefan formaatti maanosan laajuiseen ensi kesän EM-lopputurnaukseen on "skandaali", tylyttää yhden suursuosikin eli Belgian keskikenttätähti Kevin De Bruyne.

Suomi on mukana loppupeleissä ensimmäistä kertaa, ja itse EM-turnaus pelataan ensimmäistä kertaa 12 eri isäntäkaupungissa 12 eri maassa. Lohkoarvonta järjestetään 30. marraskuuta Bukarestissa, mutta perinteikäs arvontajännitys on osaltaan karissut Uefan säätäessä lohkoja varmistamaan isäntämaille kotipelit.

Myös erinäiset geopoliittiset tekijät muokkaavat lohkojen mahdollisia koostumuksia. Esimerkiksi Ukraina ja Venäjä eivät voi päätyä samaan alkulohkoon itäisessä Ukrainassa olevan konfliktin takia. Sen myötä Belgia tietää jo paikkansa: se pelaa alkulohko B:ssä Venäjän ja Tanskan kanssa. Arvonnassa belgialaisille jännitettäväksi jää, tuleeko lohkon neljänneksi joukkueeksi Suomi vai Wales.

– Rehellisesti sanoen tämä on skandaali. Jalkapallo ei ole enää jalkapalloa, vaan bisnestä. Pelaajana sinun on totuttava siihen, mutta minulle tämä jotenkin "väärentää" EM-kisoja. Arvonnasta katoaa kaikki hienous, Manchester Cityssä pelaava De Bryune puhisi Belgian päätettyä tiistaina karsinnat pistemenetyksittä 6-1-voitolla Kyproksesta.

Lohko C:hen Ukrainan seuraksi jo naulatun Hollannin päävalmentaja Ronald Koeman lateli hänkin kritiikkiä sekavaa formaattia kohtaan.

– En täysin ymmärrä tätä uutta formaattia. Olen kysynyt jalkapalloliitoltani, onko minun yhä matkattava arvontaan 30. marraskuuta, Koeman totesi.

Myös Ruotsissa on ihmetelty EM-kisajräjestelmää.

– Tämä on sekavaa, kuten oli myös Kansojen liiga. Jos jalkapallossa työskentelevät ihmiset eivät ymmärrä, kuinka systeemi toimii. Kuinka normaalit kansalaiset ja jalkapalloa rakastavat fanit tajuavat, Ruotsin päävalmentaja Janne Andersson ihmetteli tiistaina SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

– Pelien pelaaminen eri paikoissa on sellainen oma maali, jota ei voi kuvailla. Mutta nyt mennään näin. Meidän pitää sopeutua tilanteseen.

EM-kisojen lohkoarvonta näkyy suorana TV1:ssä 30. marraskuuta kello 18.30 alkaen. Yle näyttää ensi kesän EM-kisojen kaikki ottelut kanavillaan.

Lue lisää:

Tässä ovat Huuhkajien vaihtoehdot EM-kisoihin – todellinen kauhulohko uhkaa

Katso Huuhkajien EM-kisajuhlien upea huipennus! Rakastettu "Rive" sytytti fanit ja vei seremoniamestarin tittelin – Teemu Pukilta koskettava viesti Aili-mummolle

Lukas Hradecky jäi kakkoseksi Huuhkajien toribileissä, juhlat syttyivät vasta lopussa – Yle seurasi jalkapallosankarien EM-kisajuhlia hetki hetkeltä

Suosittelemme sinulle