Hyppää sisältöön

Ranskalaisnunna joutui luopumaan vanhainkotipaikastaan "huntukiellon" vuoksi

Tapaus kirvoitti jälleen keskustelun yksilön uskonnonvapaudesta ja Ranskan pyrkimyksistä tiukkaan sekularismiin.

Rukoileva nunna rukousnauha kädessään.
Ranskalainen vanhainkoti kielsi asiakkaaksi pyrkivää nunnaa pukeutumasta kaapuun ja huntuun. Kuva: imago sportfotodienst / AOP
Ulriikka Myöhänen

Ranskassa kohistaan jälleen uskontoon liittyvästä pukeutumisesta.

Ranskalaisnunna joutui nimittäin luopumaan paikasta kunnallisessa vanhainkodissa, kun hänelle kerrottiin, ettei palvelutalossa saa käyttää nunnankaapua tai päähuivia. Tapauksesta kertoo brittilehti The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Seitsemänkymppinen nunna on lehden mukaan viettänyt koko ikänsä luostarissa ja halusi eläköityä syntymäpaikkakunnallaan Vesoulissa Itä-Ranskassa.

Nunna haki vanhainkodista omaa huonetta yhteisellä ruokailutilalla ja saikin pian kirjeen, jossa hänen kerrottiin olevan odotuslistalla.

Lisäksi kirjeessä kerrottiin The Guardianin mukaan, että vanhainkodin asukkailla saa olla uskonnollisia mieltymyksiä, mutta huomiota herättävät uskonnolliset symbolit esimerkiksi pukeutumisessa ovat kiellettyjä. Vanhainkodista on sanottu, että säännöt ovat samat kaikille.

Kuultuaan rajoituksista nunna kieltäytyi paikasta. Vesoulin alueen hiippakunta onnistui lopulta löytämään hänelle asunnon, mutta nunna joutuu asumaan yksin ja valmistamaan omat ruokansa.

Uskonnonvapaus vastaan sekularismi

Nunnan tapaus tuli julkisuuteen vastikään, vaikka se tapahtui jo kesällä. Tapaus on jälleen kirvoittanut keskustelun yksilön uskonnonvapaudesta ja Ranskan pyrkimyksistä tiukkaan sekularismiin. Ranska kielsi burka- ja niqab-huntujen käytön julkisella paikalla vuonna 2011.

Vain muutamia viikkoja sitten Ranskaa puhututti tapaus, jossa musliminainen ei voinut osallistua koulun retkelle huiviin pukeutuneena. Selkkauksesta voit lukea esimerkiksi brittilehti Independentin jutusta. (siirryt toiseen palveluun)

Myös Hollannissa astui elokuussa voimaan laki, joka kieltää kasvot peittävien vaatteiden käytön julkisissa rakennuksissa ja julkisissa kulkuneuvoissa. Vastaavia "huivikieltoja" on myös esimerkiksi Itävallassa, Tanskassa ja Norjassa.

Lisää aiheesta:

Hollannissa astuu tänään voimaan kiistelty "burka-kielto" – Kasvoja ei saa peittää julkisissa rakennuksissa eikä liikennevälineissä

Itävallan muslimit vaativat huivilain kumoamista – kielto johtaa muslimityttöjen erotteluun ja syrjintään

Suosittelemme sinulle