Hyppää sisältöön

Talvivaaran oikeuskiistat jatkuvat: miljoonien eurojen korvausvaatimukset setvitään seuraavaksi, mutta kuka maksaa?

Kaivoksen aiheuttamien ympäristövahinkojen korvausvaatimuksia käsitellään käräjäoikeudessa, koska sovittelumenettely epäonnistui.

Esimerkiksi Sotkamossa sijaitsevan Jormasjärven sulfaattipitoisuus nousi Talvivaaran päästöjen takia. Arkistokuva. Kuva: Pasi Peiponen / Yle

Talvivaaran kaivoksen ympäristöhaittojen korvausvaatimusten käsittely alkaa Kainuun käräjäoikeudessa lähiaikoina. Asia on odottanut erillisenä oikeusprosessina edenneen ympäristörikosoikeudenkäynnin päättymistä.

Nyt kun korkein oikeus on ratkaisunsa tehnyt, korvausoikeudenkäyntien valmistelu voi jatkua.

– Istuntopäivää en vielä pysty sanomaan, mutta asian valmistelu jatkuu jo heti ensi viikolla, kertoo käräjäoikeuden tuomari Mirja Seppänen, jonka työpöydälle korvausvaatimusten käsittely on siirretty.

Sovittelu epäonnistui

Aiemmin korvausvaatimuksia yritettiin sovitella, mutta maksajaa ei löytynyt sen enempää Talvivaaran toimintaa jatkavasta Terrafamesta kuin valtiostakaan, joten sovittelu käytännössä raukesi. Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesällä ei ole varoja korvauksiin. Sen varaamat vakuusrahat on varattu kaivoksen ennallistamiseen.

Kainuun käräjäoikeudessa odottaa noin 70 korvausvaatimusta. Korvauksia vaaditaan esimerkiksi mökin tai maiden mahdollisesta arvon alenemisesta. Esimerkiksi 3,5 kilometrin päässä kaivosalueen rajalta sijaitseva Kivijärvi kärsi kaivokselta tulleista suolavesistä.

Metsähallitus on vaatinut Talvivaaran kaivoksen aiheuttamista haitoista 8,6 miljoonan euron korvauksia.

Metsähallituksessa ei vielä ole tehty ratkaisua siitä, miten jatkossa toimitaan.

– Käytännössä me odotamme nyt tuomioistuimen ohjeita ja päätämme sen jälkeen, kuinka asiassa menetellään, kertoo varatuomari Markku Tuominen Metsähallituksesta.

Oikeudenkäynnin alkaminen mietityttää pienempien korvausten hakijoita. Esimerkiksi Iisalmen seudun poliisien yhdistys vaati aiemmin Talvivaaralta 55 000 euron korvauksia järven rannalla olevan yhdistyksen vapaa-ajan mökin arvonalennuksesta.

Yhdistyksen puheenjohtajan Juha Martikaisen mukaan asia palaa nyt päätettäväksi uudelleen.

– Täytyy yhdistyksen kokouksessa miettiä lähdemmekö vielä viemään korvausvaatimusta eteenpäin.

– Joka tapauksessa näyttää siltä, että korvausten saaminen saattaa olla epävarmaa, kun jo sovittelussakin Talvivaaran toimintaa jatkava Terrafame kieltäytyi osallistumasta kustannuksiin, Martikainen sanoo.

Valtio ei halua maksajan paikalle

Useat vahingonkärsijät ovat vedonneet korvausten saamiseksi myös valtioon. Jo aiemmin sovitteluistunnossa valtio totesi, ettei sillä ole oikeudellista eikä tarkoituksenmukaisuus perustaa mahdollisten sovintokorvausten maksamiseen.

Valtiokonttorin tulkinnan mukaan tilanne ei ole muuttunut.

– Tässä tapauksessa vahingonaiheuttajana ei ole edes pidetty mitään valtion viranomaista, vaan kysymys on erillisestä oikeushenkilöstä (Talvivaara Sotkamo), joka on itse vastuussa tekemisistään. Minun nähdäkseni tässä ei siksi valtiolla ole korvausvelvollisuutta, sanoo valtiokonttorin pääjohtaja Timo Laitinen.

Timo Laitisen mukaan valtiokonttori ei ole osallisena alkavissa korvausoikeudenkäynneissä, ellei sitä niihin erikseen kutsuta.

Myöskään Talvivaaran toimintaa jatkava Terrafame ei ole valmis ottamaan kontolleen konkurssiin ajautuneen yhtiön korvausvelvollisuuksia.

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo, että jatkaessaan konkurssiin ajautuneen Talvivaara Sotkamon toimintaa Terrafamelle siirtyivät luonnollisesti ympäristölupiin liittyvät vastuut.

– Se on kuitenkin eri asia kuin rikosoikeudelliset seuraukset, joita on aiheutunut edellisen yhtiön toiminnasta, Lukkaroinen sanoo.

– Korvauskiista-asiassa me emme ole osapuolena, hän sanoo.

Suosittelemme sinulle